Поділитись:

Яким буде фестиваль "Фронтера" в Луцьку

Субота, 20 квітня 2019, 09:03
Яким буде фестиваль «Фронтера» в Луцьку

У книгарні «Є» відбулася прес-конференція організаторів ІІ Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера».

Цьогоріч наймасштабніша літподія Луцька відбудеться 4-6 жовтня, – інформують організатори фестивалю департамент культури Луцької міської ради, ГО
«Мистецьке об’єднання «Стендаль» та громадський діяч Роман Бондарук.

Вдруге до Луцька з’їдуться письменники, культурні менеджери, видавці, перекладачі з України та Європи, аби представити свою творчість та обговорити важливі культурні й суспільні теми. Організатори вже оголосили про участь у фестивалі Юрія Андруховича, Сергія Жадана, який і зачитає вірші, і виступить з гуртом «Лінія Маннергейма» та Макса Кідрука, який презентує лучанам новий роман «Доки світло не згасне назавжди».

Зі слів директорки фестивалю «Фронтера» Елли Яцути, «Фронтера» – це не лише  триденний фестиваль, це комплекс заходів, які триватимуть впродовж року. А розпочався цикл культурних подій поетичними читаннями Остапа Сливинського, які відбулися відразу після прес-конференції.

«Я хочу, щоб «Фронтера» отримала місцеву прописку, звісно, можна буде організовувати заходи й за межами Луцька, але було б чудово, аби сам фестиваль став родзинкою нашого міста», – зазначила иректор департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів. 

Віце-консул Генерального консульства Республіки Польщі Марек Запур теж підтримав організаторів.

Із його слів, коли він вперше почув про таку масштабну подію, то не був впевнений, що її вдасться організувати. Однак минулорічний фестиваль показав, що у Луцьку цікавляться літературою.

«Насправді, мені дуже приємно бачити, як Луцьк розвивається у культурному плані», – зазначив віце-консул.

Цьогорічною фокус-темою проекту є «Розмова з Іншим».

«Це буде спроба поміркувати, чи в умовах «плинних ідентичностей» можливо зберегти власну неповторність і водночас залишатися відкритим до світу, вибудовувати діалог із далекими і близькими Іншими, з відмінними від звичних для нас культурними формами, життєвими смислами, типами особистості, досвідами, контекстами», – розповідає Елла Яцута та експерт, літературознавиця Лілія Лавринович.

Як пояснили вони, розмова – це не лише спосіб почути іншого й донести до нього своє: «Це бажання порозумітися і через порозуміння збагатитися – новими сенсами, емоціями, ідеями. Це пошук синергії з Іншим, вироблення філософії поваги й відповідальності у стосунках із ним. Але й спроба краще зрозуміти себе, бо Інший – дзеркало, вдивляючись в яке, бачиш власне відображення. Інші серед нас, ми серед інших, ми як інші, межі між нами та іншими, інше і пам’ять, урешті, художня література як спосіб естетичної та етичної комунікації – ось коло питань, яке пропонуємо обговорити на фестивалі».

Організатори розповіли про складові фестивалю. Зокрема, під час «Фронтери» відбуватимуться зустрічі з авторами, видавцями, перекладачами, культурними менеджерами, поетичні і прозові читання, дискусії, письменницькі дебюти. Окрім того, цьогоріч виділена окрема жанрова панель. Так, її представлятимуть письменники, які працюють в напрямках фантастики й фентезі.

Одним з дуже важливих напрямків проекту є робота сцени для дітей та підлітків, яка буде діяти під час фестивалю у різних локаціях міста.

«Ми покажемо, як у форматі ігор, майстерок, з використанням відео та мобільних додатків та через зустрічі з письменниками можна заохотити дітей до читання», – розповіла координаторка сцени Іванна Антонюк. Підтримують цей проект управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА.

«Література і Інше, Літаратура в Іншому» – це складова, яка дасть змогу поєднати різні види мистецтва. Під час фестивалю відбуватимуться музичні й театральні перфоменси.

Цікавим поєднанням стане література й архітектура. Зокрема, команда «Фронтери» у співпраці з краєзнавцем Олександром Котисом та дизайнером Кирилом Ткачовим планують підготувати видання «Архітектура модернізму в Луцьку» та створити особливий візуальний перформанс.

Організатори «Фронтери» зазначають, що відкриті до співпраці та спільних партнерських проектів в межах фестивалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024