Поділитись:

З 1 травня газовики мають право не подавати паливо без додаткової угоди

Середа, 24 квітня 2019, 12:20

Із 1 травня діятиме новий порядок технічного обслуговування внутрішньо-будинкових систем. Це сталося у зв’язку з набуттям чинності деяких норм нового закону України «Про житлово-комунальні послуги». Вони передбачають, що послуги з обслуговування та поточного ремонту внутрішніх газопроводів стають платні та здійснюються на підставі договору. Якщо такого обслуговування немає, то це є підставою, аби зупинити розподіл природного газу.

Про це 24 квітня під час прес-конференції повідомили у ПАТ «Волиньгаз».

Тобто газові мереж багатоквартирного будинку – належать співмешканцям, в індивідуальному – господарям, а в офісах – юридичній-особі власнику. І саме за їх обслуговування та ремонт доведеться доплачувати. У багатоквартирних будинках така власність починається, як правило, із засувки на вводі газової труби в будинок. Єдиний виняток – це лічильник газу, в тому разі, якщо він встановлений за кошти газорозподільної компанії.

Попри те, що зміни до закону починаються діяти вже з 1 травня, як запевняють у компанії, споживачам нададуть час для укладання угод. Тобто, буде перехідний період. Адже поки що активність дуже низька: лише 7 ОСББ із понад 2000, які є на Волині, уклали відповідні договори з газовою компанією. Із низ лише 1 в Луцьку та 1 в Луцькому районі. Щодо побутових споживачів, то з 250 тисяч газифікованих квартир, угоди є лише 20. По комунально-побутовим підприємствам ситуація набагато краща: 80% угод були переукладені, зазначив директор з капітального будівництва ПАТ «Волиньгаз» Сергій Галянт.

 На «Волиньгазі» кажуть, що надсилали лист про зміни до законодавства, однак належної активності поки що немає.

Досі обслуговували ці системи самі газовики і зі слів технічного директора ПАТ «Волиньгаз» Павла Козюка, до 2015 року вартість була закладена в тариф. Нині ремонт та технічне обслуговування тарифом не передбачено це.  

Водночас виїзд аварійки на запах газу компанія виконує безкоштовно. А ліквідація, як мова йде про затрати, то їх відшкодовує балансоутримувач.

Сергій Галянт зазначає, що вартість такого обслуговування визначається індивідуально. Роботи мають свою періодичність.

«Одні роботи проводимо раз в рік, інші – раз з три роки. Є складність робіт, є попередні калькуляції на ці роботи, які залежать від об’ємів, кількості обладнання, протяжності мережі, кількості запірної арматури», – зазначив Сергій Галянт.

Для прикладу, у Ковелі в новому ОСББ за підрахунками це буде близько 600 гривень в рік зі споживача. Загалом для квартир це буде орієнтовна сума 380-675 гривень (мова йде про обслуговування того обладнання, що безпосередньо в квартирі), а для індивідуальних будинків – 1000-1500 гривень. Додатково для багатоквартирних будинків включається ще послуга із технічного обслуговування доводу до квартири.

Він повідомив, що споживач може укласти договір і з іншими компаніями, які мають відповідну кваліфікацію, ліцензування, досвід робото тощо. Але по факту на Волині таких немає.

На підприємстві планують ініціювати нараду спільно з ОСББ. У спілкуванні ті пояснюють, що не є прибутковими організаціями і це фондом не передбачено.

Список ОСББ, які уклали договори з «Волиньгаз» відповідно до змін в Законі «Про житлово-комунальні послуги»:

  • м. Луцьк вул. Глушець, 40    
  • с. Липини вул. Заньковецької, 3
  • м. Ковель вул. 40 років Перемоги, 4 в
  • м. Ківерці вул. Робітнича, 6а
  • м. Ківерці вул. Сенкевича, 11
  • м. Ківерці вул. Шевченка, 2а           
  • м. Ківерці вул. Некрасова, 35

На Волині 3 257 багатоповерхових будинків,  2 080 (ОСББ) , без балансоутримувача  - 665 багатоповерхових будинків і  247 106 газифікованих.  Із  1 травня з приводу укладення договорів споживачі можуть звертатися до Центрів обслуговування клієнтів ПАТ «Волиньгаз» (адреси: м. Луцьк, просп. Молоді, 14А; м. Ковель, вул. С. Бандери, 34А;  смт. Ратне, вул. Газіна, 20;  м. Камінь-Каширський, вул. Хотешівська, 9) або за номерами Контакт-центру – (0332) 280-104, (067) 33 39 104.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів