Поділитись:

Потрібен новий закон про вибори, а не розпуск чинної Ради, – Фурса

Субота, 11 травня 2019, 09:55
Потрібен новий закон про вибори, а не розпуск чинної Ради, – Фурса

Економічний експерт Сергій Фурса пояснив, чому так важлива дата інавгурації. 

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Із його слів, йдеться про можливість або неможливість розпустити парламент. Також Сергій Фурса порівняв Володимира Зеленського та його бажання якнайшвидше призначити дату інавгурації із п'яним російським туристом в єгипетському готелі, коли той прилетів раніше до часу поселення. 

Експерт вважає, що юридичних обґрунтувань розпускати парламент офіційно нема. 

"Якщо покопирсатися в деталях і взяти трьох юристів, то один скаже, що є, другий – що немає, а третій погодиться з обома. Тому розпуск парламенту знову перетворюється у суто політичне питання", – зазначив він. 

Як пояснив Фурса, Зеленському вигідно розпустити парламент. І інтереси народу тут ні до чого. 

"Поки у нього високий рейтинг, треба проводити вибори, щоб завести якомога більше людей. Напевно, є раціональні очікування в команді Зеленського, що чим далі від дати виборів та інавгурації, тим меншим буде його рейтинг. І вони хочуть прискорити процес. З їхньої точки зору це абсолютно логічно", –  зауважив експерт. 

"Кому ще вигідно розпускати парламент? Ось тут все складно, буде, як з юристами. Але тут точно немає інтересів українського народу. Якби до регулярних виборів залишалося ще пару років, можна було б підвести під ідею розпуску базу. Що люди втомилися від старих політиків, давайте наведемо нових. Тим більше, вибори президента показали, що є величезний запит на нові обличчя. Але різниця між достроковими виборами і звичайними в цій ситуації становить 3 місяці. Просто 3 місяці. Чи то в липні, чи то восени. І це вибиває будь-яку логіку з обґрунтування необхідності дострокових виборів. Вибачте, але за три місяці не зміниться нічого, крім рейтингу Зеленського. А значить дострокові вибори не будуть переслідувати ті самі політичні цілі оновлення. Три місяці, йолки-палки. Більш того, якщо проводити коротку кампанію, то новим особам буде важче. І значить в новому парламенті апріорі буде багато старих облич. Навряд чи це те, чого хочуть люди", – додав він. 

Як пояснив Фурса, з рейтингом Зеленського в парламент можуть потрапити такі люди, з якими поруч Кононенко і Грановський здаватимуться "милими телепузиками". 

"Це дуже погано. Тому що якби ми могли бути впевнені, що його список буде наповнений реформаторами, які поведуть Україну шляхом непопулярних зміни, то можна було б бути двома руками за такі вибори. Але поки ми не знаємо навіть главу його адміністрації. Про який же список можна говорити. Тим більше, є побоювання, що цей список буде формуватися десь в Тель-Авіві і тоді точно не буде наповнений реформаторами. І ці люди будуть рулити країною п'ять років без альтернативно. Це дуже погана ідея", – зазначив він.

Також Сергій Фурса зауважив, що українці не люблять депутатів. 

"Нехай ця Рада і найпристойніша з усіх українських парламентів. Нехай вона ухвалила максимальну кількість законів, спрямованих на реформи. Так, там багато покидьків і корупціонерів. Але точно так само там максимальний за останні десятиліття рівень порядних людей. Тому немає ніякої страшної необхідності якнайшвидше розганяти цих людей. Що треба зробити, якщо дійсно хотіти оновити парламент і якісно поліпшити його? Новий закон про вибори. Ось про нього і треба робити злісні ролики і звернення. Скасувати мажоритарку, через яку зараз планують знову потрапити в парламент всі покидьки поточної Ради. І якщо робити такий ролик, то можна буде повірити в його щирість",  – наголосив Фурса. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів