Поділитись:

Коли новий правопис «запрацює» на ЗНО

Четвер, 23 травня 2019, 16:00
Коли новий правопис «запрацює» на ЗНО

Міністерство освіти і науки ще п'ять років не вводитиме норм нової редакції українського правопису до завдань ЗНО.

Їх введуть поступово до підручників і вивчатимуть у школах. Лише після цього використовуватимуть у тестах, – пише Gazeta.ua. 

«Усі матимуть час пристосуватися до змін. Над вивченням нових правил ми ще працюємо. Радимося, як подавати норми, що мають два варіанти написання», – каже Максим Стріха, заступник міністра освіти і науки та співголова Української національної комісії з питань правопису.

Також він пояснює, що відкладати зміни було неприпустимо.

«З часу ухвалення останньої редакції правопису 1989-го сталося багато змін у мові. Таких слів, як-от «антикорупційний суд», «стартап», «інтернет», «булінг», «айфон» просто не існувало. Треба було врегулювати їхнє написання», – каже чиновник.

Серед основних змін правопису – написання разом слів «мінісукня», «супермодель», «віцепрезидент», «вебсайт», «контрудар». Натомість окремо – «пів яблука», «пів Києва», «пів літра». Як і раніше, разом пишеться стале поняття «півострів».

«Велика дискусія точилася навколо норм правопису 1928-го. Були правила, які обговорювали по 20 годин. Вийшли на запровадження варіантності. Правильно буде «аудиторія» і «авдиторія», «лауреат» і «лавреат», «павза» і «пауза». Так само зі словами іншомовного походження, які в оригіналі містять грецьку літеру «тету – «анафема» і «анатема», «ефір» і «етер», «кафедра» і «катедра». Деякі іменники можна відмінювати за допомогою закінчень «и» або «і» – «Білорусь», «смерть», «гідність», «кров», «любов», «осінь». Живий розвиток мови покаже, який із варіантів зручніший. Під час наступних редакцій можуть залишити лише один. Для цього, відновідно до мовного закону, створять спеціальний орган», – додає Максим Стріха.

Нагадаємо: Уряд схвали новий правопис 22 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів