Поділитись:

Адреси, з яких повідомляють про замінування у Луцьку, живуть 10-15 хвилин

Вівторок, 04 червня 2019, 11:53
Адреси, з яких повідомляють про замінування у Луцьку, живуть 10-15 хвилин

Електронні адреси, з яких до Луцька та інших міст України повідомляють про замінування ряду об’єктів, «живуть» 10-15 хвилин.

Про це 4 червня під час брифігну в ГУНП у Волинській області з приводу ситуації, пов’язаної із серією неправдивих повідомлень про замінування різноманітних об’єктів на території обласного центру розповів т.в.о. начальника ГУНП у Волинській області Сергій Козак.

З його слів, Волинь – не єдина область, де надходять повідомлення про замінування. Так, 31 травня, на електронну пошту ДСНС надійшло перше повідомлення про замінування 10 об’єктів. Після чого СБУ, поліція та інші відповідальні органи долучилися до перевірки достовірності. Опісля цього повідомлення продовжили приходити.

Зі слів Сергія Козака, за останні 4 дні в місті Луцьку надійшло 14 повідомлень про замінування 80 об’єктів (31 травня – 10 об’єктів, 1 червня – 6 об’єктів, 2 червня – 15 об'єктів, 3 червня – 49 об’єктів). Загалом в Україні у понеділок, 3 червня, перевірили 63 об’єкти, які начебто заміновували.

Для порівняння у поліції Волинської області зауважили, що 2018 року про замінування надійшло лише три повідомлення і в цих випадках встановлені особи та відкриті кримінальні провадження. За чотири місяці 2019 року надійшло 5 повідомлень (без врахування останніх), де осіб також притягли до кримінальної відповідальності.

Складність повідомлень, які нині регулярно надходять до поліції, СБУ та ДСНС у тому, що для надсилання повідомлень використовують поштовий сервіс «Мета.ua» та німецький інтернет-провайдер, частина серверів якого знаходиться у Російській Федерації. Там же розв’язати проблему цивілізовано за допомогою міждержавних угод не можна. Тому нині кіберполіція працює над тим, аби ситуацію вирішити.

Заступник начальника слідчого управління ГУНП у Волинській області Андрій Литвин розповів, що проаналізувавши листи, які надсилали до Луцька та інших міст України, поліцейські зафіксували, що розкладка та стиль листів є однаковим. Надсилання ж повідомлень відбувається з різних електронних адрес, які існують лише 10-15 хвилин і не дублюються.

Нині у поліції розпочато кримінальне провадження за статтею 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів