Поділитись:

Смерть, втрата зуба і падіння: що насправді можуть означати такі сни

Субота, 08 червня 2019, 01:35
Смерть, втрата зуба і падіння: що насправді можуть означати такі сни

Щоночі більшість людей бачать сни – історії, які створює мозок тоді, коли людина відпочиває. Вони можуть бути сповнені суперечностей та речей, що, на перший погляд, видаються абсурдними, у них нерідко можна літати, розмовляти мовою, якої не існує, та зустріти людей, яких ніколи раніше не бачив тощо.

Думки щодо природи снів різняться. Так, стародавні єгиптяни вірили, що сновидіння – це передбачення майбутнього, а також мали спеціальних віщунів, – інформує ТСН. 

Подібного погляду дотримувалися також древні римляни та греки: вони вірили у те, що сни є божественними посланнями. А Аристотель вірив, що між снами та фізіологією людини існує зв’язок і що за допомогою сновидінь можна виявляти та передбачати хвороби.

Та чому насправді люди бачать сни та що вони означають? 

Фізіологія сну

Механізм сну є непростим – уві сні людина проходить п’ять різних стадій. Перші чотири – дрімота, поверхневий сон, сон помірної глибини, глибокий сон – виконують здебільшого відновлювальну функцію.

Останньою стадією є повільний сон. Він охоплює лише 20-25 відсотків від усього сну і характеризується низкою особливостей: дихання людини стає нерегулярним, яблука очей рухаються хаотично, частота серцевих скорочень збільшується, а тиск зростає.

Активність мозку протягом цієї стадії є досить високою, майже як у людини, що вже прокинулася. І саме протягом етапу швидкого сну люди бачать найяскравіші сни та кошмари. Деякі з них можуть бути такими інтенсивними, що здатні негативно вплинути на самопочуття.

Так, у дослідженні 2015 року йдеться про те, що люди, що бачать емоційно забарвлені сни, нерідко страждають після пробудження на напади мігрені.

Найчастіше це трапляється тоді, коли людина стикається зі снами сексуального або агресивного змісту, снами, що зображають різні невдачі або небезпеки.

Що трапляється з мозком уві сні

Відповідь на питання, які саме ділянки мозку «працюють» під час сновидінь, вдалося отримати 2017 року. Тоді науковці Лабораторії Вісконсинського інституту сну та свідомості (WISC) провели велике «сонне» дослідження, в межах якого фіксували мозкову активність 46 піддослідних тоді, коли вони спали.

Унаслідок цього вдалося з’ясувати, що протягом сновидінь задня частина мозку, що зазвичай допомагає обробляти візуальну та сенсорну інформацію, вирізнялася підвищеною активністю.

Процеси у мозку прямо залежали і від контенту самих снів. Так, наприклад, коли людина бачила марення, у яких спілкувалася та зустрічала різних людей, у мозку активувалися ділянки, що відповідають за розпізнавання мови та обличь – зокрема, ліву кору головного мозку.

«Це свідчить про те, що, коли людина бачить сни, задіються ті ж частини мозку, як і тоді, коли вона не спить», – наголосила співавторка дослідження Франческа Сикларі.

Унаслідок дослідження вдалося зафіксувати також підвищену активність у регіоні, що пов’язаний з запам’ятовуванням – префронтальній корі головного мозку.

Ще одним карколомним відкриттям дослідників стало те, що вони зафіксували характерну для сновидінь активність не лише під час фази швидкого сну, а й протягом інших. Це довело, що люди бачать сни постійно, – протягом швидкої фази вони лиш краще запам’ятовуються.

Трактування снів

Чому саме люди бачать сни, досі достеменно невідомо. Проте щодо цього існує низка теорій. Так, Зигмунд Фрейд вважав, що сни є спотвореним відображенням проігнорованих людиною бажань.

Ці бажання можуть бути сексуальними або такими, що базуються на ненависті. До останніх, наприклад, можна додати бажання помсти батькам, родичам, чоловіку та дружині. 

Карл Юнг писав про те, що сни є «сформованою енергією», що утілює у собі емоції та думки, що виникають у підсвідомості та перетворюються на образи у вищих ділянках мозку.

Розмірковують над тим, яким є призначення слів, й сучасні дослідники. Так, одна з гіпотез свідчить про те, що сни є одним з компонентів процесу обробки пам’яті та допомагають перетворювати короткострокові спогади на довгострокові. 

Інша говорить, що вони відображають щоденне життя людини. Деякі дослідники також вважають, що сни є способом, у який мозок намагається розібратися зі складними, заплутаними та незручними думками й почуттями, щоб відновити психологічний та емоційний баланс.

А шведський дослідник з когнітивної неврології Шевде Антті Ревонсуо сформував Теорію стимуляції загроз – у ній він зазначив, що сни існують, щоб людина була готовою до можливих небезпек, що чатують на неї у майбутньому. 

Функцією сновидінь може бути також вирішення нагальних проблем. Так, наприклад, 2010 року американські вчені провели дослідження, у якому поставили перед 99 учасниками завдання знайти вихід у змодельованому тривимірному лабіринті.

Протягом експерименту піддослідним дали 90-хвилинну перерву. Вони могли робити під час неї що завгодно, однак ті з учасників, які вирішили поспати, і яким наснився лабіринт, зрештою виконали завдання у 10 разів краще за своїх суперників. 

Найпоширеніші сновидіння

Хоча те, що саме бачить людина уві сні, є суто індивідуальним, деякі сюжети є досить поширеними та часто повторюються. Такі сни пояснюються буденними справами та нагальним психологічним станом особи. Які з них трапляються найчастіше та що вони означають?

Одним з найпоширеніших є сон, у якому людина від чогось втікає. Він добре запам’ятовується тому, що супроводжується почуттям тривожності. На думку психологів, цей сон означає, що у житті людини існує щось, від чого слід припинити втікати і на що варто почати звертати увагу.

Нерідко уві сні на людину може чатувати й сновидіння про тест, до якого вона не підготувалася. На думку дослідників, воно може бути пов’язаним зі стресом, спричиненим роботою.

Коли ж людині сниться, що вона опинилася оголеною на публіці, це означає, що особистість є вразливою та страждає на тривожність. Однак деякі дослідники також пишуть про те, що сон трапляється з людьми,які отримали підвищення, влаштувалися на нову роботу або стали відомими, і нервують через це.

Якщо сниться чиясь смерть, це може свідчити про приховане бажання завершити щось у житті (стосунки, кар'єру тощо) та розпочати новий етап. А запізнення є ознакою того, що людина зайнята більшою кількістю справ, ніж може виконати. 

Досить тривожним знаком є сон, у якому людина падає. Його зазвичай пов’язують зі значними проблемами на роботі, у стосунках тощо. Політ же може символізувати як те, що людині варто відпустити проблеми, так і те, що вона втратила контроль над своїх життям.

Один з наймоторошніших снів, у якому випадають зуби, є зазвичай поганим знаком та символізує втрату впевненості у собі або можливий розрив стосунків. А вагітність уві сні може бути ознакою як проблем у житті, так і уособлювати бажання розпочати новий проект або народити дітей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів