Поділитись:

Назвали переможців Одеського кінофестивалю (фото)

Неділя, 21 липня 2019, 02:15
Назвали переможців Одеського кінофестивалю (фото)

У суботу, 20 липня, в Оперному театрі Одеси оголосили переможців 10-го Одеського кінофестивалю в номінаціях міжнародної конкурсної програми.

Про це повідомляє ВВС. 

Гран-прі

Володарями Гран-прі ОМКФ цього року стали одразу два фільми: "Додому"Нарімана Алієва і "А потім ми танцювали" грузинського режисера Левана Акіна.

За регламентом конкурсу, переможців у цій категорії обирають шляхом глядацького голосування.

"Додому" розповідає історію кримського татарина Мустафи, в якого внаслідок військових дій на сході України помирає старший син. Мустафа вирішує поховати його на батьківщині в Криму, і разом із молодшим сином "вирушає у подорож, яка залишить глибокий слід на їхніх стосунках".

"Додому" вперше представили на 72-му Каннському кінофестивалі, де його зустрічали гучними оплесками.

Назвали переможців Одеського кінофестивалю (фото)

"Додому" - один із двох володарів Гран-прі цьогорічного конкурсу

Ще один володар Гран-прі ОМКФ –стрічка "А потім ми танцювали" Левана Акіна. Ось як сюжет фільму описують його автори:

"Гендерно- консервативне середовище традиційних грузинських танців задає тло історії про Мераба – настирливого молодого танцівника, який відчайдушно намагається вирватися з посередності та бідності навколо себе. Пройшовши низку суворих проб, він покладає своє життя на здобуття місця в престижному Національному балеті Грузії", – йдеться в описі стрічки.

Назвали переможців Одеського кінофестивалю (фото)

Кадр із фільму "А потім ми танцювали"

"А потім ми танцювали" так само є переможцем в категорії "Найкращий фільм". На відміну від попередньої номінації, призера в ній визначало міжнародне журі.

А от лауреатом ОМКФ в номінації "Найкраща режисура" став режисер Алехандро Лендіс: члени журі відзначили його роботу над фільмом "Монос".

Українське кіно

Трохи раніше у суботу організатори ОМКФ також оприлюднили список переможців в національному конкурсі кінофестивалю.

Лауреатом в номінації "Найкращий український повнометражний фільм" стала стрічка "Тато – мамин брат" режисера Вадима Ількова, якого також визнали переможцем в категорії "Найкраща режисерська робота".

У центрі сюжету – історія богемного співака та художника, який стає "батьком" своєї п'ятирічної племінниці, коли здоров'я її мами сильно погіршується.

Несподівано для себе головний герой опиняється в ситуації, "коли йому доводиться балансувати між казками на ніч та провокативним мистецтвом, дитячими іграми і бурхливим нічним життям", розповідають автори фільму.

Назвали переможців Одеського кінофестивалю (фото)

Кадр із фільму "Тато - мамин брат"

Ще один призер національного конкурсу ОМКФ – трагікомедія українського режисера Антоніо Лукіча "Мої думки тихі".

Фільм виграв Приз глядацьких симпатій і Диплом Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI як найкращий повнометражний фільм.

Головний герой стрічки Лукіча – молодий звукорежисер, який після серії невдач в роботі та особистому житті отримує шанс почати все спочатку.

Йому дають незвичне завдання –записати голоси закарпатських тварин: хлопець сподівається, що цей проект стане його шансом залишити "незручну Україну" і вирушити в "привабливу Канаду".

Втім, у подорож він відправляється не один, а разом з мамою, і "все виявляється набагато складніше", кажуть автори фільму.

За словами Антоніо Лукіча, "Мої думки тихі" – фільм заснований на реальних подіях.

Назвали переможців Одеського кінофестивалю (фото)

Приз глядацьких симпатій отримав фільм "Мої думки тихі" Антоніо Лукіча

Одну з головних ролей у фільмі зіграла Ірма Вітовська – саме її журі ОМКФ визнало переможцем в номінації "Найкраща акторська робота" серед українських фільмів.

Спеціальними госятми кінофестивалю були, зокрема, французька акторка Катрін Деньов, яка отримала статуетку "Золотий Дюк" за внесок у кіномистецтво, і Роуз Макгавен – в Україні вона найбільш відома за роллю в серіалі "Всі жінки відьми".

Назвали переможців Одеського кінофестивалю (фото)

Нагадаємо, що12 липня в Одесі стартував ювілейний 10-й міжнародний кінофестиваль. За цей час (до 20 липня) глядачі змогли побачити понад 100 фільмів з 40 країн світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, які фільми представлять Україну на кінофестивалі у Каннах

Надрукувати
мітки:
коментарів