Поділитись:

У США відновили смертну кару

П'ятниця, 26 липня 2019, 02:26
У США відновили смертну кару

Влада США відновила вищу міру покарання для в’язнів – смертну кару. Стратять п'ять ув'язнених-смертників заради справедливості, на яку заслуговують сім'ї жертв цих злочинців.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції, пише 24 Канал.

Генпрокурор США Вільям Бар наказав Федеральному бюро в'язниць скласти графік кари для п'яти ув'язнених-смертників.

Всіх 5 в’язнів засудили за вбивства дітей і людей похилого віку. Йдеться про найжахливіші злочини, коли вбивці знущалися над людьми, перш ніж вбити їх, а також ґвалтували малолітніх.

Злочинців стратять в період з грудня 2019 року до січня 2020 року.

У США смертна кара на федеральному рівні не проводилась з 2003 року. Владі штатів дозволили самотужки визначати, скасовувати смертну кару чи ні. Загалом у США в 29 штатах (з 50-ти) досі дозволена смертна кара. Серед них, зокрема, Каліфорнія, Техас, Арізона, Флорида та Орегон. Відмовились від смертної кари Нью-Йорк, Аляска, Вашингтон, Іллінойс та взагалі більшість штатів країни.

Чи дозволена смертна кара в Україні? 

Смертну кару в Україні скасували в 1995 році – задля вступу до Ради Європи, адже відсутність такого покарання є обов'язковою умовою для перебування держави в РЄ. Проте через кілька місяців смертні вироки знову продовжили виконувати: адже рішення про мораторій на смертну кару було прийнято без дотримання належної процедури.

У 1999 році Конституційний суд України визнав, що смертна кара суперечить Конституції, чим остаточно закрив шлях до її відновлення. Тож у 200 році Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу, якими остаточно вилучила поняття "смертна кара" з офіційного списку кримінальних покарань держави.

Видом смертної кари, який застосовували раніше в новітній Україні, завжди був розстріл. Так було і в решті держав, що утворились у результаті розпаду СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинський бізнесмен пропонує ввести смертну кару

Надрукувати
мітки:
коментарів