Поділитись:

У скільки обійдеться цьогоріч відпочинок на Світязі

Неділя, 19 червня 2016, 11:12
У скільки обійдеться цьогоріч відпочинок на Світязі

Літній відпочинок – тема номер один для більшості людей. Особливо прагнуть втекти від "асфальтів" жителі міст. Складна економічна ситуація в країні та війна обмежують вибір. Та й Криму нема, пляжі якого ще кілька років тому на 70% були заповнені українськими туристами.

Але відпочивати треба – відійти від буденних справ й набратися сил на наступний робочий рік та оздоровити дітей, – пише Високий Замок.

Одеса цінами лякає

Подорож у Болгарію, Грецію, Туреччину, Єгипет чи, тим більше, до екзотичніших країн, сьогодні мало хто собі може дозволити. Найдешевші варіанти (літаком) – від 250 умовних одиниць з людини на тиждень. І то, як правило, з включеними лише сніданками. Автобусом у Болгарію можна їхати й за сто євро, однак харчуватися доведеться самому – а це теж виллється у копієчку. Найдорожчі пропозиції – на Кубу та Індонезію.

Відколи Крим окупували росіяни, українці відвернулися від тамтешніх пропозицій на відпочинок. Та й росіяни, як демонструють веб-камери, півострів ігнорують.

Зате є Одеська та Миколаївська області з виходом до Чорного моря. Це, звичайно, не Південний берег Криму з його особливими цілющими принадами (чисте гірське повітря, змішане з насиченими йодом бризками та ароматом евкаліптових дерев). Однак море там є. Це добрий варіант для тих, хто має проблеми зі шкірою, хоче підлікувати органи дихання. Але ціни і там кусаються. Більш-менш нормальні будиночки в Курортному (Одеська область) коштують від 700 гривень за добу і аж до півтори тисячі за кімнату. Без харчування, зміни постелі, рушників та прибирання номерів. Якщо їхати сім'єю на 10 днів, тільки за житло доведеться викласти 7-15 тисяч. Плюс дорога і харчування потягнуть від п'яти тисяч до десяти. В Одесі ні реагувати на зауваження, ні торгуватися не хочуть. Кажуть, не підходять умови – їдьте за кордон. Підтягувати сервіс їм нема потреби, бо за 2-3 тижні будуть переповнені туристами.
Вивчили і більш економні варіанти. Скажімо, у приватному секторі того ж Курортного просять від 70 гривень з особи. За дітей, навіть до трьох років, від 50 до 75% вартості "дорослого" поселення. Це такі собі вулики-бараки, що стоять давненько без ремонту, з поганенькими меблями й загальним санвузлом та душем на 10-20 кімнат. Середній варіант з міні-холодильником, телевізором з "круглим" екраном, невеличкою ванною кімнатою з "тільки вашим" туа­летом та душем обійдеться у червні від 400 гривень, а у липні – від 500 гривень за номер.

Азовське море – мілкіше, відповідно, тепліше. Відпочинковий сезон тут розпочався з перших днів літа. На сьогодні ціни у приватному секторі стартують від 40 гривень. Недорого. Однак до моря далеченько. Але це ціна до двадцятих чисел червня. Далі вартість ліжко-місця стрімко зростає. Пік – від середини липня до середини серпня. Кращі номери, ближче до моря, у цю пору стартують від 250 гривень за кімнатку. У липні проситимуть щонайменше на сотню дорожче. Усі дешевші пропозиції передбачають приготування їжі самому. Проживаючи у дорожчих (від 500 гривень за добу), можливості готувати не матимете, тож або йдіть у кафе, або погоджуйтеся на меню господарів з додатковою оплатою.

Альтернативний Світязь

Після анексії Криму Росією інші відпочинкові місця Украї­ни ожили. Щороку збільшується наплив туристів не лише на морських узбережжях, а й у Карпатах. Особливо популярним стає літній Буковель – відпочинок на гірському озері. Вартість проживання в котеджах у ближніх селах – від 250 до 1200 гривень за номер. Окремі власники мають готелі з басейнами – це теж приваблює гостей, що манд­рують у гори влітку.

Ще одна туристична род­зинка України, яка щоліта перетворюється на туристичну мекку, – це озеро Світязь. Торік тут був справжній аншлаг. Якщо у 2014 році на берегах цього найглибшого озера України нарахували до 80 тисяч відпочивальників, то у 2015-му – 160 тисяч.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У СВІТЯЗІ З'ЯВИВСЯ 3G VODAFONE

Від такого навантаження місцева екосистема озера тріщить, занепокоєні екологи. Загострює ситуацію відсутність каналізації в однойменному селі, що розкинулося на берегах перлини Волині. Нечистоти йдуть у підземні води, а звідти – й у сам Світязь. Ціле літо озеро стогне від навали туристів, а з осені до весни намагається самоочиститися. Однак його ресурси не безмежні.

"Проект каналізації давно готовий, однак справа не рухається з місця, – ділиться наболілим світязький сільський голова Микола Цвид. – Якщо за п'ять років ситуація не зміниться, розпочнеться незворотний процес"

На березі ставлять біотуалети, але це не вирішує питання. У пікові дні їх не встигають чистити. А в обійстях, які на літні місяці перетворюються у міні-готельні комплекси на кілька "корпусів", повніють вигрібні ями.

Тут на кожній невеличкій земельній ділянці за останні роки повиростало по кілька хат. І всюди на літо беруть відпочивальників. Де торік просили 70 гривень з особи, нині правлять сотню. Це кімнатки зі сучасними меблями, проте зі зручностями на вулиці, до озера – не менше 5 хвилин ходьби. Чим ближче до водой­ми – тим дорожче. Елітні будиночки, що три літа тому коштували від 100 умовних одиниць за добу, нині подешевшали (у валютному еквіваленті). Але, як і колись, їх бронюють постійні клієнти заздалегідь. Найдешевша пропозиція, яку відшукали, – 50 гривень з людини. Але до озера доведеться пішки добиратися не менш як 15 хвилин.

На Гряді (інший берег Світязя) за проживання у двоповерхових дерев'яних будиночках на 5 місць просять від 150 гривень з особи.

Екопост

Озеро Світязь розташоване на території Шацького національного природного парку. Тут мали б дбати про збереження, відтворення та раціональне використання унікальних природних комплексів. Як це зробити у літні місяці, коли навала із понад сотні тисяч туристів?

Директор нацпарку Володимир Захарко бідкається, що в проекті (а парк створено у 1983 році) мали бути виділені гроші на дороги, готелі, заклади харчування. Проте цього не зробили. Парк почав діяти власними силами. Створили наметові містечка, більш-менш впорядкували в'їзд на територію парку. Але загалом ситуації це не рятує. Він підтверджує думку світязького сільського голови:

"Можемо й ще більше людей прийняти на відпочинок, але за однієї умови – побудувати очисні споруди і каналізаційну мережу в селах Мельники, Гаївка, Світязь. По останньому проектно-кошторисна документація на очисні споруди є. Але вона була розроблена ще 10 років тому. Тоді для будівництва треба було 15 мільйонів гривень, нині вартість може потягнути й 45 мільйонів"

А поки цього нема, Світязь забруднюється і міліє. Тільки цього року за зиму рівень води впав на 60 сантиметрів. Аби скерувати потік туристів на інші водойми Шацького краю, влада почала активно рекламувати Пулемецьке, Люцимер та інші озера.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ОЗЕРУ СВІТЯЗЬ МОЖУТЬ НАДАТИ СТАТУС КУРОРТНОЇ ЗОНИ

А наразі при в'їзді в рекреаційну зону стоїть екологічний пост. Колись спільно з екологами на ньому чергувала й міліція. Сучасна поліція таких повноважень не має. Місцева влада вирішила звернутися особисто до Авакова за дозволом на "поліцейське підкріплення" екологічного поста. Бо хто свідоміший з громадян, сам зупиняється, аби оплатити в'їзд на територію Національного парку, а всі інші пост минають. Хоч мова про незначні суми: 5 гривень з людини, 15 – за мотоцикл, 20 – за автомобіль, 30 – за мікроавтобус і 40 – з автобуса. Скажімо, торік таким чином вдалося зібрати 460 тисяч гривень. Їх витратили на прибирання після туристів території, вивезення і складування сміття на полігоні. Якщо цьогоріч пост усі проігнорують, то на осінь озеро потоне ще й у смітті.

Надрукувати
мітки:
коментарів