Поділитись:

На Волині віряни ПЦУ і УПЦ "МП" посварилися на похороні батька голови ОТГ (фото)

Середа, 22 січня 2020, 12:50

фото – Волинська єпархія ПЦУ

Черговий релігійний конфлікт у селі Сусваль Володимир-Волинського району спалахнув під час похорону батька голови Оваднівської об'єднаної територіальної громади.

Яблуко розбрату – церква, в якій, як зазначають у Православній церкві України, віряни так званого Московського патріархату не дозволили відспівати прихильника ПЦУ Степана Панасевича.  

Зі слів настоятеля громади ПЦУ с. Сусваль Сергія Місана, при опитуванні про перехід з УПЦ "МП" до ПЦУ Степан Панасевич, батько голови Оваднівської ОТГ Сергія Панасевича, віддав свій голос за українську церкву, але заповів, щоб, коли помре, його занесли до храму.

"Звичайно, що і чин похорону мав звершити священник ПЦУ, але стало питання, як же виконати останню волю покійного, тому що отець Богдан Гнатюк (настоятеля громади УПЦ "МП" у Сусвалі, – К.) відмовився відкрити церкву, хоча голова у нього просив про це, а не наказував. І тому, коли похоронна процесія зайшла на територію храму, люди побачили, що храм закритий. Усі рідні, які з’їхалися на похорон, обурилися і просили відкрити храм, адже їхня родина є корінними жителями села і навіть на території храму похований тато покійного, який був закатований поляками. Почалася штовханина і прихожани УПЦ "МП", які були біля дверей храму (в кількості 5 осіб), ніяк не хотіли відходити від них", – розповів священник ПЦУ. 

Самого ж Богдана Гнатюка в цей час на місці не було і тому, щоб врегулювати конфлікт, викликали поліцію.

"Я як настоятель храму показав усі документи на храм, які є в громади ПЦУ, та пояснив, що прихожани УПЦ "МП" незаконно утримують храм і в такий скорботний час не впускають у храм покійного, щоб виконати його останню волю", – зазначив отець Сергій. 

Як йдеться у повідомленні ПЦУ, коли під'їхав отець Богдан, поліція запитала в нього, чому похоронну процесію не впускають у церкву, а також попросила показати документи на храм. На що він відповів, що документи – вдома і з міркування безпеки він їх не привіз. 

Тим часом, наголосили в ПЦУ, труна стояла перед церквою відкрита, тому люди мали можливість прощатися із покійним. У результаті – храм так і не відкрили. 

Автор фото:фейсбук-сторінка народного депутата Ігоря Гузя

"Я, настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму с. Сусваль о. Сергій, запевняю усіх, що от. Богдан Гнатюк поширює неправдиву інформацію про наявність документів, тим самим вводить всіх в оману та провокує конфлікти. Достовірну інформацію про наявність документів у громади ПЦУ усі охочі можуть перевірити у Волинській державній адміністрації та відділі освіти і культури Володимир-Волинської районної державної адміністрації", – наголосив настоятель громади ПЦУ у Сусвалі. 

Натомість у УПЦ "МП" зазначили, що Сергій Панасюк був прихожанином "Московського патріархату", а ієрей Богдан Гнатюк сповідав і причащав його. Згодом батько ОТГ відстоював інтереси ПЦУ. 

Священник УПЦ "МП" розповів, що напередодні похорону голова ОТГ подзвонив до нього і "в наказовому тоні велів відкрити храм". 

Автор фото:Волинська єпархія УПЦ

"Ми домовилися, що процесія зайде на територію церкви, як це вже було в день Богоявлення, коли їхня громада збиралася на церковному подвір’ї за нашою згодою. Однак, коли труну з тілом занесли на територію, почало відбуватися щось, що не піддається опису: про небіжчика просто забули і почали штурмувати двері храму", – зазначив отець Богдан.

Він заявив, що конфлікт тривав кілька годин і від вірян навіть звучала фраза: “Похорон тут ні при чому, потрібна церква”. Також священник УПЦ "МП" наголосив, що труна була закрита. 

Із його слів, щоб прорватися до церкви, віряни ПЦУ почали зіштовхувати зі сходинок прихожан УПЦ "МП", які прибули на захист храму, а правоохоронці в цей час просто спостерігали за тим, що відбувається.

Автор фото:Волинська єпархія УПЦ

Крім того, запевнив Богдан Гнатюк, у вірян ПЦУ були нові замки: "Очевидно, що вони хотіли будь-яким способом домогтися, щоб ми відкрили двері, а далі вони б поміняли замки". 

Відтак двері храму до вирішення конфлікту опечатали відразу двома печатками: одну поставив голова ОТГ, іншу – представник ПЦУ.

Нагадаємо: громада села приєдналася до Православної церкви України у березні 2019 року. Проте церкву прихильники ПЦУ і УПЦ "МП" поділити так і не змогли. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів