Поділитись:

Facebook випадково заблокував цілу мову

Середа, 12 лютого 2020, 01:42
Facebook випадково заблокував цілу мову

Деякі користувачі Facebook зіткнулися з проблемою – вони не могли опублікувати записи з використанням качинської мови.

Про це повідомляє портал ITC.ua.

"При спробі відправити в соцмережу запис цією мовою з'являлося повідомлення про помилку та повідомлення "Ми не можемо опублікувати це. Натисніть для отримання додаткової інформації". Але й додаткова інформація не дозволяла пролити світло на джерело проблеми", – йдеться в повідомленні.

Пізніше стало відомо, що проблема з публікацією повідомлень качинською мовою була викликана помилкою мовної інфраструктури Facebook і збіглося із запуском того ж дня оновленої моделі ідентифікації мов, яка підтримує десять нових мов, включно із качинською.

Представник соцмережі зазначив, що Facebook виправила проблему протягом кількох годин після отримання звітів – вже 17 січня.

Але цей технічний збій став причиною для чергового скандалу й звинувачення Facebook у відсутності прозорості. В качинській мові використовується латинський алфавіт. Сама мова поширена серед народу качин в штаті Качин (М'янма). Цей народ є переважно християнською меншістю, які проживають у самому північному штаті країни з буддійською більшістю. І він зазнає пригноблення з боку уряду країни, зокрема уряд М'янми офіційно не визнає національний прапор Качин й не дозволяє підіймати його на державних заходах, замінюючи його власною версією. За останні два роки п'ятеро активістів Качин були укладені у в'язницю за справами, пов'язаних зі свободою вираження поглядів. Крім того, у вересні військові М'янми погрожували звинуваченнями впливовому баптисту Качин після того, як він сказав президенту США Дональду Трампу, що християни в М'янмі "пригнічені й зазнають тортур з боку військового уряду М'янми". Пізніше звинувачення були зняті.

В результаті збою стало зрозуміло, що Facebook може ідентифікувати качинську мову, а це породжує побоювання через можливе стеження або цензуру. В результаті виникли нові заклики до компанії бути прозорішою щодо своїх технологій і способів їх використання. Жителі Качин побоюються навіть найменших натяків на стеження. За оцінками експертів, в країні налічується близько 1,1 мільйона осіб, які говорять рідною мовою качин, а загальне населення країни становить понад 50 мільйонів осіб. При цьому в М'янмі до 2011 року існував військовий режим, який активно використовував цензуру. Попри перехід до демократичнішого правління, наклеп в інтернеті досі залишається кримінальним злочином у М'янмі, і цей закон часто використовується урядовими чиновниками й військовими для придушення інакомислення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 квітня 2024
07 квітня 2024
05 березня 2024
03 березня 2024
11 лютого 2024
08 лютого 2024
11 січня 2024
06 грудня 2023
12 листопада 2023
12 жовтня 2023