Поділитись:

Що насправді приховує 8 березня?

Неділя, 08 березня 2020, 07:40

Що насправді приховує 8 березня?

В основі будь-якого свята, попри його походження — комуністичне чи християнське, — лежить язичницька традиція пошанування богів, сил природи та колеса року, яке крутиться вічно.

8 березня, яке відоме нам як Міжнародний жіночий день або Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир, попри пролетарське минуле і сучасну феміністичну нотку, — язичницьке свято. Ви вже помітили, що дата свята обирається не випадково, приміром, християнське Різдво «виросло» на місце зимового сонцестояння, Стрітення — це пошанування зустрічі зими та літа, знаний в Британії як Імболк або Кенделмас на більшості європейської території, а Великдень, про який ми ще тільки будемо говорити - «зручно вмостився» на місці весняного рівнодення, досить язичницького свята.

Чому так? Бо знищити свято, його традиції та ритуали неможливо. Навіть надавши йому якусь іншу оболонку, наприклад, християнську, його сутність залишається незмінно. Свята у нашій свідомості стають архетипічним дійство і, відзначаючи якусь дату на календарі, ми наче «підключаємося» до каналу, з якими з’єднувалися тисячі та тисячі поколінь людей до нас.

Тому не виглядає збігом те, що жінки виходили боротися за свої права і продовжують робити це саме навесні, коли розквітає природа, а колесо року, про яке ми згадували вище, — робить черговий виток. Я не буду розповідати про історичне походження дня 8 березня, для цього ви зможете почитати статтю у Вікіпедії.

Спробуємо копнути глибше і подивитися, що ж було на місці цього свята раніше і яка підходить нам за змістом.

1 березня у Древньому Римі відзначали свято Матроналії, під час якого вшановували богиню Юнону як зразок ідеальної жінки та дівчини. Зрозуміло, що чимало символізму богині Юнони, римляни, які навчалися у найкращих грецьких університетах, «списали» із Гери, грецької верховної богині, символом якої є корова та упряжка, в яку запряжені павичі.

Проте первісно Юнона, яка отримала значне пошанування у Римі, бо їй навіть виділили разом з іншими богами — верховним богом Юпітером та богинею мудрості Мінервою по одній третині найвеличнішого римського пагорба — Капітолійського, була простою сільськогосподарською богинею.

Пізніше. до неї, як до більшості відомих богинь, додалася символіка місяця. Місяць — однозначно жіноче світило, бо цикл Місяця за тривалістю дорівнює тривалості місячного циклу у жінок. Перші календарі теж були жіночими та в них було по 13 місяців — кількості менструацій протягом року.

То до чого я це все веду? Юнона також опікувалася дівчатами та жінками, укладанням шлюбу і народженням дітей. Один з її епітетів говорить про те, що саме вона створює зародку всередині жінки хребет. Також саме вона допомагає дитині з’явитися на світ. Пізніше певні деталі образу Юнони можна знайти у пошануванні християнської Діви Марії, бо один з епітетів — Луцина, тобто, «світла» та символізм божественної жінки, яка допомагає смертним та земним жінкам.

Ритуальні дійства на честь Юнони були цілком жіночими (чоловіка-жрицям було навіть заборонено торкатися її вівтаря) та утаємниченими обрядами. Ще один «збіг» (не думаю - Ред.) з сучасністю полягає у тому, що жінки, які наближалися до храму Юнони чи її священного гаю, розв’язували волосся та вузли на одязі, щоб пізніше їхні пологи пройшли вдало та легко. Мовляв, що розв’язане на небесах, те розв’язане на землі. Цікаво, що така традиція збереглася і донині в українських пологових, акушерки радять породілля розпустити волосся, щоб відбулося розширення тіла для проходження дитини. Так, так, сумки у пологовий теж треба тривати відкрити для полегшення дійства.

Підсумовуючи усе вище сказане, — люди більші язичники, ніж думають і дуже глибоко зв’язані у своїй свідомості з древніми ритуалами та обрядами.

Тому можна вважати, що обираючи дату для маршу у Нью-Йорку та інших містах, жінки так чи інакше, шукали щось, можливо, цілком підсвідомо, що їх об’єднає із жінками минулого.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів