Поділитись:

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

П'ятниця, 06 березня 2020, 18:25
Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Коли хтось згадує слово «мисливство», в більшості людей виникає асоціація з групою людей, які в супроводі собак полюють за дичиною. Сьогодні в це слово варто вкладати більше. Мисливство стало традиційною галуззю господарювання, яка передбачає цілий комплекс заходів та може давати вигоду не лише у вигляді м’яса та хутра. Це успішно апробовано у багатьох країнах Європи. До цього прагнуть і в Україні. Приклад цьому – волинські лісівники.

На Волині розглядають мисливство як один із напрямків, що може стати туристичним потенціалом області. Для цього докладають чимало зусиль, на це спрямовують ресурси та інвестиції. Мисливські угіддя у Волинській області займають площу 1 млн 460 тис гектарів. Більшість з них – у приватному користуванні. Однак понад 18 % з цієї площі – угіддя, де господарюють підприємства, що підпорядковані ВОУЛМГ. Господарюють не формально, а конкретними справами намагаються зробити так, щоб мисливство здійснювалося за кращими європейськими зразками. Далі – детальніше.

Турбота та догляд за лісовими мешканцями

Важлива складова грамотного господарювання у мисливському господарстві – збільшення чисельності тварин. Для цього у лісгоспах розводять основні види мисливських звірів, а коли вони готові до самостійного життя – випускають їх у живу природу. Для розведення звірів на підприємствах облаштовують спеціальні тимчасові огорожі та вольєри, щоб умови проживання тварин були максимально наближені до природних. Зараз площа вольєрів, які волинські лісівники побудували для утримання тварин – 200 гектарів. Тільки для вирощення копитних тварин працівники лісгоспів облаштували цьогоріч вольєри на площі 36 гектарів. Тут живуть близько 50 голів оленів та понад 100 голів диких свиней.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Одним із найновіших на Волині є вольєр у Гущанському лісництві державного підприємства «Прибузьке лісове господарство», що на Любомльщині. Будівництво майданчика площею 4,8 га завершили на початку осені – тут вирощуватимуть диких кабанів. Для того, щоб тварини повністю могли адаптуватися до нових умов проживання, на території вольєру облаштували весь комплекс біотехнічних споруд.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

У лісівничих вольєрах, крім кабанів, оленів та інших крупних звірів є й набагато менші мешканці. До прикладу, у ДП «Старовижівське ЛГ» облаштований вольєр для качок зі ставком, покритий спеціальною сіткою, щоб птиця не змогла втекти. Такі ж вольєри є на території Піщанського лісництва ДП «Шацьке УДЛГ» та ДП «Ківерцівське ЛГ». Загалом кількість качок, яких вирощують у волинських лісгоспах, досягає 400 особин.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Зовсім екзотичним досвідом є вирощування фазанів. Хоча ця птиця водиться у степових зонах, на Волині теж непогано акліматизовується. Серед тих, хто займається вирощенням таких птахів – працівники ДП «Звірівське ЛМГ». Минулого року лісгосп закупив 200 фазанів. Частину випустили восени і вже цієї весни у волинських лісах побачило світ перше їхнє потомство.

Розведення птиці та інших звірів сприяє збагаченню фауни волинських лісів. Так, лісівники Старовижівщини розповідають, що в тутешніх місцях було дуже мало пернатої дичини, в основному – лисуха, тому надіються, що розведення посприяє збільшенню популяції крякви.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Через періодичні спалахи африканської чуми свиней на Волині, їх поголів’я зменшилося, тому розведення та відтворення – не чиясь забаганка чи данина моді, а необхідність. Щороку лісівники випускають на волю десятки диких качок та фазанів, раз на два роки – кабанів, а через три-чотири – оленів та ланей. Завдяки цьому популяція тварин, зокрема червонокнижних, на Волині зростає.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Захист від браконьєрства та свавілля!

Не менш важливим напрямком роботи лісівників є відстежування дотримання правил полювання, протидії браконьєрам. Упродовж 2019-го року складено 342 протоколи про порушення правил мисливства. Порушники заплатили майже 115 тисяч гривень штрафів. За два місяці поточного року єгерською службою виявлено 43 випадки браконьєрства.

Не оминули Волинь і резонансні випадки, як це було із жорстоким вбивством 7 ланей, яких от-от мали відпускати на волю. Нагадаємо, що тварин вбили просто у вольєрі на території Воротнівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ». При цьому вбивці використовували високотехнологічні засоби для пониження шуму. Вбивство лісівники виявили вранці, коли традиційно приїхали на підгодівлю тварин. Правохоронці ще не дали відповідь, хто ж вчинив таке зухвале вбивство, як у тому ж Воротнівському лісництві трапився новий злочин. 2 березня працівники лісової охорони виявили розчленованого оленя

Зважаючи на те, що зловмисники фактично завжди озброєні, цей напрямок роботи лісівників є дуже небезпечним.

Ще одна проблема – недосконале законодавство. 23-го грудня 2019-го року Любешівський районний суд Волинської області визнав винним чоловіка, який застрелив двох лосів на території Національного природного парку «Прип’ять-Стохід». Збурена громадськість до сьогодні озвучує те, що одна людина не могла самотужки вбити двох лосів, розчленувати їх та двома машинами вивезти з лісу. Такий маємо приклад «дивного» правосуддя.

Годувати та піклуватися

Для утримання звірів потрібні не лише вольєри та огорожі, а й правильне харчування. Лісівники займаються заготівлею корму для тварин фактично протягом року. Для цього, вони косять сіно, заготовляють жолуді, каштани, зернові, коренеплоди. Серед кормів, які заготовляють на зиму, є й екзотичний для Волині топінамбур. Загалом харч передбачений не тільки для тих, хто у вольєрах, а й для звірів на волі. Взимку їм важко знайти їжу, тому лісівники таким чином підстраховують звірину – облаштовують місця для підгодівлі.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Весною працівники лісгоспів створили у мисливських угіддях, наданим їм у користування, 113,4 га кормових полів. Завдяки цьому диким тваринам вдається пережити період зимового нестатку корм та не мігрувати в пошуку їжі. Ця практика особливо стає в нагоді, коли виникають вогнища інфекційних захворювань диких тварин і лісівники змушені суворо слідкувати за недопущенням міграції звірини. Така ситуація, до речі, знову нещодавно виникла у приватних мисливських угіддях на території Ковельського району, де було зафіксовно випадок АЧС диких свиней. Крім цього, підгодівля дає змогу тваринам отримати порцію вітамінів і поживних речовин, яких так не вистачає взимку. В цьому допомагають віники з кропиви та листяних порід та сіль, яка є необхідною мінеральною добавкою для оленів.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

В середньому на біотехнічні заходи і заготівлю кормів лісництва Волині витрачають 2 мільйони гривень. Однак лісівники не вважають це приводом відмовлятися від якісного догляду за тваринами, адже збільшення популяції основних видів мисливських тварин, дозволить забезпечити зростання доходів від мисливського господарства.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

«Мисливська» Європа – на Волині!

Волинські лісівники отримали позитивний меседж з Європи, як хороше підтвердження того, що рухаються в правильному напрямку: профільні європейські організації високо оцінили рівень ведення мисливського господарства в регіоні. Представники цих організацій підтвердили своє бажання прибути на Волинь у межах мисливського туризму. Договір про це вдалося підписати під час Міжнародної виставки JAGD & HUND (полювання та собаки), що цього року традиційно відбулася у німецькому Дортмунді. Домовлено, що першу групу європейських мисливців у відповідні терміни полювання прийматиме державне підприємство «Лісомисливське господарство «Звірівське». Тож очікуємо на Волині представників Westfalia Jagdreisen https://westfalia-jagdreisen.de/

Вибір на Звірівський лісгосп впав не даремно. Це лісомисливське господарство є одним із кращих на Волині у веденні мисливського господарства. Тут не просто «на папері» опікуються мисливськими угіддями, а створюють справжній комплекс, що може стати локацією для мисливського туризму європейського зразка і європейськими, звичайно, цінами.

До початку сезону полювання завершується облаштування житла, розробляються комплексні програми дозвілля та відпочинку. Для прикладу, мисливці матимуть можливість проживати у комфортному будинку, один номер якого розрахований на 1-2 мисливців. На території функціонують 5 номерів для мисливської компанії.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Окрім цього, мисливці можуть скористатися кінною прогулянкою, орендувати велосипеди, квадроцикли. А який європеєць відмовиться прохатись на нашій українській бричці?! Додаються до комплексу послуг і такі приємності, як риболовля та навіть апітерапія.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

На сьогодні у Звірівському лісгоспі разом із доведенням до завершення ремонтних робіт та благоустрою затверджують точний прейскурант цін та послуг, які будуть доступні як для українців, так і для європейців. Немає сумніву, що такі новації дадуть можливість не просто повернути вкладені кошти, а й дадуть хороший приклад іншим лісгоспам, що на мисливстві, та на мисливському туризмі зокрема, можна заробляти.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Звичайно, що традиції лісівників щодо соціально-відповідального господарювання будуть збережені і їх улюбленці – дітвора та сім’ї із особливими потребами будуть мати особливі пропозиції та спеціальні івенти у Звірові. Наявність платоспроможних туристів-мисливців цьому тільки будуть сприяти – сьогодні лісівникам все важче віднаходити кошти на соціальні проекти, без яких оголиться цілий ряд соціальних ініціатив як громадських організацій, так і самих лісівників.

Вкладення у рекреацію та мисливство – для терпеливих та далекогоглядних

За період з 2014 по 2018 роки видатки на мисливство профільним обласним управлінням збільшились з 4,1 млн. грн. до 11,7 млн. грн. Це обдуманий стратегічний крок волинських лісівників.

«У мисливстві, як і в усій лісовій галузі, не буває швидкого повернення вкладень. Ця справа для терплячих і впевнених у своєму фахові людей», – зазначив керівник ВОУЛМГ Олександр Кватирко. Дійсно, хороший господарник знає, якщо хочеш отримати прибуток – вкладай кошти. Це стосується всіх галузей, зокрема й лісової.

Волинські лісівники розуміють, що мисливство – дієвий спосіб диверсифікувати доходи. Приємно дивитися, що працівники галузі не чекають манни небесної та позитивних тенденцій на всеукраїнському рівні, а шукають способи заробити і триматися на плаву. Хоча і на мисливську галузь очікують не кращі часи, вірніше, не зовсім продумані законодавчі ініціативи.

Будемо стежити за завершенням робіт у Звірові та сподіваємося, що стежину європейським туристам «прокладуть» традиційні волинські дітлахи, які давно на ти із природою.

Мисливство на Волині: реалії та потенціал

Європа, дійсно, зовсім близько і це чудовий стимул користуватися кращими прикладами господарювання в лісі. У сусідніх Білорусії, Словенії та інших країнах близького порубіжжя, навчилися заробляти на мисливстві. Волинські лісівники теж на шляху до цього.

Представники галузі не сумніваються в тому, що за умови копіткої праці, підтримки держави та громад, наш край має потенціал і всі можливості для того, щоб сюди приїздили європейські мисливці. Тоді полювати на Волині буде престижно, держлісгоспи отримають ще одне джерело доходів, а волинські села будуть ще ближчими до Європи.

Катерина Кушнір

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів