Поділитись:

На Волині підприємці розіграли тендери на 1,4 мільйона та уникнули покарання

Середа, 01 квітня 2020, 06:57
На Волині підприємці розіграли тендери на 1,4 мільйона та уникнули покарання

Волинське відділення Антимонопольного комітету виявило змову трьох підприємців, які розіграли тендери для освітніх закладів. Попри доведену антиконкурентну змову порушників не покарали, бо вони… «закрили ФОП».

Про це йдеться у рішенні адміністративної колегії Волинського обласного тервідділення АМКУ від 18 березня, пише Центр журналістських розслідувань "Сила правди".

У лютому та березні 2019-го року троє підприємців із Старовижівщини – Сергій Джаджа і Микола Матвіюк із села Дубечне та Валентина Зубчик із села Буцин – взяли участь у закупівлях м’яса Нововолинським науковим ліцеєм-інтернатам та управлінням освіти Нововолинської міськради. Загалом – майже на 1,4 мільйона гривень. 

На ці закупівлі звернула увагу Володимир-Волинська місцева прокуратура і звернулася до антимонопольників. Прокурори зауважили, що ці підприємці часто беруть участь в тендерах спільно і один із них перемагає. 

Антимонопольники провели свою перевірку і з’ясували, що про змову підприємців свідчить чимало фактів.

Зокрема, на тендері у Нововолинському ліцеї-інтернаті підприємці Валентина Зубчик та Микола Матвіюк навіть не торгувалися між собою. Останній подав лише форму реєстрації для участі, тоді як інших необхідних документів – ні. Також він вказав контактним той самий номер, що й у Валентини Зубчик. Антимонопольники з’ясували, що й обидві тендерні пропозиції подавалися з одного електронного майданчика та з однієї IP-адреси.

На тендері в управлінні освіти Нововолинська Валентина Зубчик так само не торгувалася уже із Сергієм Джаджою. Цього разу уже підприємиця Зубчик не подала жодних документів окрім реєстраційної форми, а Сергій Джаджа в своїх документах вказав той самий номер, що й у Валентини Зубчик. Обидві пропозиції так само вантажили в Prozorro з одного електронного майданчика та IP-адреси.  

Про узгодженість поведінки конкурентів свідчать і подані тендерні пропозиції, які були ідентично оформлені, однакові висновки ДСЕС. Крім цього, за результатами аналізів матеріалів «Приватбанку» розслідування встановило, що між вказаними суб’єктами у 2019 році були проведені перерахунки коштів в якості безвідсоткових позик та фінансової допомоги, а самі підприємці здійснюють господарську діяльність і використовують одне й те ж холодильне обладнання у Старій Вижівці на вулиці Привокзальній, 9а.

Відтак колегія довела, що така поведінка підприємців є антиконкурентними узгодженими діями, які спрямовані на спотворення результатів тендеру. За такі порушення законодавством передбачено штраф у розмірі до 10 відсотків доходу за останній звітний рік. Але підприємці виявились хитрішими за закон – у відповіді колегії повідомили про припинення господарської діяльності у січні 2020-го.Тож антимонопольники констатували, що штраф накласти неможливо:

«У зв’язку із припиненням ФОП Джаджа С.П., ФОП Матвіюк М.І. та ФОП Зубчик В.І такі особи у розумінні ст.1 «Закону України «Про захист економічної конкуренції» втратили статус суб’єктів господарювання, а відтак на ФОП Джаджа С.П., ФОП Матвіюк М.І. та  ФОП Зубчик В.І не може бути накладено штрафи відповідно до ст. 52 «Закону України «Про захист економічної конкуренції», – йдеться в рішенні.

До слова, до викриття антимонопольниками троє старовижівських підприємців виграли більше 120 тендерних процедур майже на 21 мільйон гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 березня 2024
07 вересня 2023
28 червня 2023
03 червня 2023
09:00
21 травня 2023
09 травня 2023
12 квітня 2023
03 квітня 2023
18 березня 2023
07 березня 2023