Поділитись:

Історія походження жесту "Дай п'ять"

Субота, 18 квітня 2020, 09:00
Історія походження жесту «Дай п'ять»

Уже більш ніж 40 років у світі дуже популярним є жест «Дай п’ять». Проте не всі знають, яка історія походження цього жесту та які є його види.

Інколи жест піднімає настрій та допомагає виразити емоції. Щороку у світі 18 квітня відзначають День "Дай п’ять".

Жест виріс з афроамериканської культури, в якій всілякі знаки і пози мали величезне значення і символізм. Особливо широке поширення він отримав в сімдесяті роки минулого століття – його регулярно стали використовувати темношкірі спортсмени (переважно бейсболісти) під час ігор і джазові музиканти.

Історія походження жесту «Дай п'ять»

Достеменно встановити особу, яка вперше публічно відбила п'ять, неможливо – на авторство свого часу претендували багато: від Луї Армстронга до легендарного баскетболіста Меджік Джонсон.

Офіційним днем ​​народженням жесту «Дай п'ять» все-таки прийнято вважати друге жовтня 1977 року, коли команда «Los Angeles Dodgers» в завершальному матчі національного чемпіонату з бейсболу приймала на своєму домашньому стадіоні «Houston Astros». В середині матчу Дасті Бейкер здійснив свій тридцятий хоум-ран в сезоні і, приймаючи вітання від партнера по команді Гленна Бурке, відбив йому п'ять – це і був перший задокументований «Дай п'ять» в історії.

Появі самого терміна «дай п'ять» (high five) і популяризації жесту ми зобов'язані іншій людині –  Дереку Сміту (гравцеві баскетбольної команди «Louisville Cardinals»), який протягом усього сезону 1980 року на регулярній основі використовував цей жест, відзначаючи таким чином вдалі дії партнерів по команді, у зв'язку з чим за ним на деякий час помилково закріпився статус першовідкривача.

Згодом цей жест став неймовірно популярний не тільки в середовищі спортсменів. Проникаючи в різні культури, він поступово видозмінювався, втрачаючи свою расову приналежність і, обростаючи масою варіацій і значень, зрештою знайшов свій нинішній поп-культурний статус – тепер ним користуються абсолютно всі.

Вплив афроамериканської культури дуже помітно в спорті, особливо в тому, що стосується вітальної практики. Спочатку в баскетболі, а потім і в інших видах спорту церемоніальні рукостискання були замінені на жест "Дай п'ять", надзвичайно популярний серед темношкірих атлетів. Цей жест зазвичай супроводжувався словами "Gimme five" або "Gimme some skin", при цьому одна або обидві руки були підняті вгору. З деяких пір ним стали користуватися вболівальники, відзначаючи таким чином голи улюбленої команди, а згодом цей жест поширився і зовсім далеко за межі спорту.

Форми жесту «дай п'ять»

Історія походження жесту «Дай п'ять»

  • HIGH FIVE
  • Канонічний варіант «Дай п'ять» виконується в моменти власного тріумфу або радості за успіхи того, кому віддається п'ять. Якщо ви хочете дати або прийняти п'ять, пряма рука повинна бути піднята вгору і трохи відхилена назад. Потім відбувається плескання долоні об долоню, головне –  не випускати п'ятірню вашого опонента і уникати слабкого удару.
  • LOW FIVE
  • Історія походження жесту «Дай п'ять»
  • Один з різновидів жесту high five з тією лише різницею, що удар долонь відбувається в горизонтальній площині на рівні живота або грудей. Перший публічний жест low five датований 1927 роком, коли в фільмі «Джазовий співак» герой Ела Джонсона зрадів запрошенням виступати в бродвейській постановці і відбиває «нижнє п'ять» антрепренеру.
  • AIR FIVE
  • Історія походження жесту «Дай п'ять»
  • Повітряний high five зазвичай виконується в тих випадках, коли партнери перебувають на відстані і фізично не здатні зробити удар долонями.
  • Найчастіше таке «Дай п'ять» виглядає більш ефектно, якщо супроводжується голосовою імітацією сплеску.
  • TOP GUN
  • Історія походження жесту «Дай п'ять»
  • Найбільш видовищна і найскладніша з усіх різновидів класичного «Дай п'ять» –  top gun five –  є в'язкою low і high five. Цей жест отримав свою назву завдяки сцені в однойменному фільмі, в якій герой Тома Круза, молодий пілот з кличкою Блукач, відбиває top gun five своєму напарнику під час волейбольного матчу.
  • FIST BUMP
  • Історія походження жесту «Дай п'ять»
  • Ще один різновид жесту high five, який також прийшов до нас зі спорту. Одним з перших fist bump почав використовувати захисник Фред Картер, який виступав в сімдесятих роках минулого століття за баскетбольну команду «Baltimore Bullets». Але по-справжньому популярним зробив його Майкл Джордан, виходячи на паркет, він посипав руки тальком, щоб краще контролювати м'яч, і, щоб не бруднити руки партнерів по команді, він відбивав не класичний high five, а обмежувався ударом кулака.

У тому, що стосується етикету і прийнятності використання, то жест fist bump гранично універсальний (як й інші різновиди «Дай п'ять») і може виконуватися як в якості привітання, так і в якості підбадьорювання або заохочувального жесту, але частіше за все застосування цього жесту пов'язують з висловлювання поваги і захоплення того, кому він віддається.

Крім п'яти перерахованих вище різновидів жесту, існує неймовірна кількість й інших способів «дай п'ять»: self-five (п'ять відбивається самому собі), very high five (high five в стрибку, виконується в хвилини особливого торжества, наприклад, перемоги в принциповому матчі), ass five (top gun з тією лише відмінністю, що при його виконанні low five замінюється на плеск по сідницях), killer five (коли один з опонентів пасивно приймає п'ять, а другий з усієї сили б'є по долоні, намагаючись завдати якомога гострішого болю), freeze flame high five (high five, при якому в момент доторкання долонь партнери на деякий час застигають, імітуючи заморозку).

Найжахливіше, що людина, що піднімає руку для "Дай п'ять", не завжди може розраховувати на взаємність. Усвідомлюючи це, все одно давайте п'ять всім друзям, ворогам і просто незнайомцям. Адже саме такі швидкоплинні обміни симпатіями інколи є моментами чистого щастя і пов'язують нас усіх воєдино – в прекрасну і містичну спільність, яка зветься людством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів