Поділитись:

Рішення суду про заборону книги про Стуса надрукували на форзаці нового накладу (фото)

Понеділок, 02 листопада 2020, 12:10
Рішення суду про заборону книги про Стуса надрукували на форзаці нового накладу (фото)

Рішення суду про заборону книги "Справа Василя Стуса" опублікували у довиданих примірниках. 

Відтепер у новому накладі книги історика Вахтанга Кіпіані, яку через суд намагався заборонити політик та колишній адвокат Стуса Віктор Медведчук, рішення Дарницького райсуду прикрашає форзац. 

Про це на своїй фейсбук-сторінці розповіла працівниця видавництва "Віват" Юлія Орлова

"Сьогодні 2 листопада. А це значить, що ми, як і обіцяли, починаємо відправляти ваші замовлення книги “Справа Василя Стуса”. Цей тираж особливий у всіх сенсах, але прийшла пора розповісти про підготовлений нами з Вахтангом Кіпіані сюрприз.

Ми вирішили: документ, так документ. Тому на форзацах книги розміщено рішення Дарницького райсуду про заборону книги в першій інстанції, яке може набрати чинності 18.11.20, та передмова укладача книги Вахтанга Кіпіані. Наклад в такому вигляді друкується вперше!" – пише на своїй сторінці жінка. 

Тим часом автор-укладач Кіпіані коментує:

"Сьогодні видавництво "Віват" починає розсилати читачам новий 15-тисячний наклад книги "Справа Василя Стуса". Текст без цензури. Але з бонусом – на форзац додано рішення Дарницького суду, яким вводиться цензура і заборона на дослідження справи Стуса без дозволу нєкоєго Медведчука".

Рішення суду про заборону книги про Стуса надрукували на форзаці нового накладу (фото)Рішення суду про заборону книги про Стуса надрукували на форзаці нового накладу (фото)Рішення суду про заборону книги про Стуса надрукували на форзаці нового накладу (фото)Рішення суду про заборону книги про Стуса надрукували на форзаці нового накладу (фото)

Нагадаємо, у 2018 році зі сценарію фільму "Заборонений" про Василя Стуса видалили усі згадки про Віктора Медведчука. Зі слів учасників зйомок, продюсерам дзвонили "з адміністрації Медведчука" і вимагали прибрати сцену суду над поетом. Після скандалу знімальна група фільму вирішила дозняти видалену сцену суду за участю адвоката Стуса.

У серпні 2019 року Віктор Медведчук подав позов до суду, яким вимагає заборонити розповсюдження книги "Справа Василя Стуса" авторства історика і журналіста Вахтанга Кіпіані.

19 жовтня 2020 року Дарницький райсуд Києва зобов’язав автора книги "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані та видавництво "Vivat" видалити з твору інформацію про Віктора Медведчука та заборонити розповсюдження накладу до усунення прав голови партії ОПЗЖ, який був адвокатом Стуса за часів СРСР.  

У видавництві "Vivat" вирішили оскаржувати рішення Дарницького райсуду.

Передісторія:

  • Віктор Медведчук з 24 вересня 1980 року виступав захисником у процесі над Василем Стусом, хоча сам поет від нього відмовився. Уже 2 жовтня того ж року Стусу зачитали вирок за "антирадянську діяльність і пропаганду", не давши виступити з останнім словом і за відсутності підсудного.
  • Уже в листопаді 1980 року Стус потрапив у табір особливого режиму, де помер 4 вересня 1985 року.
  • Згідно з архівами, Медведчук у промові захисту сказав, що "всі злочини Стуса заслуговують покарання", але просив звернути увагу на те, що Стус виконував норму на підприємствах і що поет переніс тяжку операцію шлунка.
  • Медведчук згодом виправдовувався, що роль адвоката в таких процесах у СРСР була мінімальною і він не міг врятувати Василя Стуса.
  • Уже за незалежності України Медведчук очолював Адміністрацію президента Леоніда Кучми. Він є кумом президента Росії Володимира Путіна, який хрестив його доньку Дарину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
30 квітня 2024
26 квітня 2024
25 квітня 2024
23 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024