Поділитись:

На Волині в пенсіонерки виявили хворобу Лайма – підхопила біля дому

Четвер, 12 листопада 2020, 15:40
На Волині в пенсіонерки виявили хворобу Лайма – підхопила біля дому

Через аномально теплу осінь триває активність кліщів у природі – відповідно, триває ризик інфікуватися небезпечними хворобами. В області зареєстровано черговий лабораторно підтверджений випадок захворювання на хворобу Лайма (кліщовий лаймбореліоз).

Захворіла пенсіонерка з м. Ківерці. Захворювання пов’язане з проведенням сільгоспробіт на присадибній ділянці на початку жовтня. Хоча факт укусу кліща заперечує, але через кілька днів хвора виявила еритему та набряк на шкірі в ділянці лівого колінного суглобу. Через тиждень додалися скарги на загальну слабкість, погіршення зору та підвищення температури тіла. Із вказаними вище симптомами хвора госпіталізована у районну лікарню, діагноз лаймбореліозу підтверджено лабораторно, – повідомили в лабораторному центрі. 

Пізня діагностика цього захворюваня та відсутність лікування на ранніх стадіях може спровокувати: ураження нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, спричинити інвалідність і навіть привести до смерті. 

За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ області за медичною допомогою з приводу укусів кліщів щороку звертається до 800 осіб. Майже у 80 % укуси кліщів спостерігалися: 

  • після перебування на відпочинку в лісових масивах, парках та поблизу водойм;
  • при зборі лісових ягід, грибів та на власній присадибній та дачній ділянці. 

В області лише за весняно-літній період з приводу укусів кліщів за медичною допомогою звернулось майже 600 осіб, з них до 30 % – діти. 

Варто зауважити, що більшість населення знімає кліщів самостійно, не звертаючись до медичної установи. А згідно із статистикою, лише половина людей, яких вкусив кліщ, помічає їх на собі, тим самим затягуючи процес лікування.

До речі, лабораторією особливо небезпечних інфекцій нашої установи з початку 2020 року лабораторно досліджено 240 кліщів знятих з людей, у 91(38%) випадку виявлено борелії, що становлять потенційну небезпеку для людини.

Лаймбореліоз реєструється у всіх районах та містах області. Наприклад, у 2019 році найбільше захворілих реєструвалось у Ковельському, Локачинському, Маневицькому, Старовижівському районах та м. Луцьку. Найбільша активність кліщів спостерігалась у весняно-літній період. В цьому році зареєстровано 4 випадки кліщового лаймбореліозу у Ківерцівському і Ратнівському районах та м. Нововолинську. Загалом, в області нараховується понад 130 ензоотичних територій з кліщового лаймбореліозу.

Що робити з видаленим кліщем? Видаленого з тіла кліща слід помістити на шматок вологої марлі у флакон (пробірку), чи інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришкою з проколами. Лабораторному дослідженню підлягають цілі непошкоджені, живі кліщі, відразу після видалення їх з тіла людини. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки в лабораторію, кліщі потрібно зберігати в умовах  холодильника при +4-8град.С не довше 2-х діб.

Довідково: Хвороба Лайма (кліщовий лаймбореліоз) – це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями.

Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від 3 до 60 діб, найчастіше — до 14 діб. Симптоми:

  • Наявність одного з основних симптомів — почервоніння в місці укусу кліща (мігруюча кільцеподібна еритема червоно-рожевого кольору різних розмірів від 5 cм. – до 50 см. в діаметрі). У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії (від цього назва). У 30% хворих еритема не спостерігається;
  • Незначний свербіж та припухлість шкіри в місці укусу кліща;
  • Часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і слабкість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів