Поділитись:

Цьогоріч українці п'ють в 40 разів більше антибіотиків, – Ляшко

Вівторок, 17 листопада 2020, 21:03
Цьогоріч українці п'ють в 40 разів більше антибіотиків, – Ляшко

У 2020 році українці вживають у 40 разів більше антибіотиків, ніж раніше.

Про це розповів головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, – повідомляє "Українська правда. Життя".

"Звертаю увагу, що вживання антибіотиків впродовж 2020 року зросло майже в 40 разів за деякими групами. Ми відмічаємо значне зростання антибіотиків, зокрема тих, які купуються в аптечній мережі та не за призначенням лікаря", – розповів Ляшко.

Замміністра зазначив, що неконтрольоване вживання антибіотиків може викликати стійкість до препаратів та мати негативні наслідки для здоров'я у майбутньому.  

"Хочу звернути увагу, що безконтрольне вживання антибіотиків тягне за собою формування антибіотикорезистентності. Борючись з епідемією коронавірусної хвороби, ми повинні уже говорити про можливі віддалені наслідки цієї епідемії, які значно відобразяться на здоровї населення", – додав він. 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання також наголосив, що приймати антибіотики варто лише за призначенням лікаря, а не за рекомендаціями знайомих.

"Люди вживають антибіотики, тому що десь почули, хтось розказав – а це потрібно робит виключно за рецептами і порадами лікарів. Якщо лікування відбувається амбулаторно, то медичні заклади забезпечують лікування антибіотиками", – наголосив  Шмигаль

Санітарний лікар запевнив, що Міністерство охорони здоров'я контролює наявність антибіотиків. 

Зокрема, на залишках в лікувальній мережі є:

  • Цефтриаксону – 1735 тисяч ампул. 
  • Моксифлоксацину – 117 тисяч. 
  • Азитроміцину – 177 тисяч. 
  • Меропенем і Амоксиклав знаходяться на національних складах, як національний резерв, на випадок, якщо в якійсь області не буде вистачати антимікробних препаратів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів