Поділитись:

Луцька волонтерка розповіла про небезпеку "благодійних" скриньок

П'ятниця, 12 лютого 2021, 09:05
Луцька волонтерка розповіла про небезпеку «благодійних» скриньок

Від хвороби ніхто не застрахований. На жаль. Хворіють діти і дорослі. Хворіють на виліковні і невиліковні хвороби. І часто люди, яким потрібна на лікування чимала сума, просять допомоги у сторонніх. Буває, що продають квартири, автомобілі, але до потрібної суми потрібно докласти ще чимало.

Є й інші випадки. Коли хворі, прикриваючись діагнозом, збирають гроші і використовують їх не за призначенням. Як ото в історії з Дарієм Зажицьким. Ще в листопаді хлопець просив допомоги – він збирав 40-50 тисяч доларів на операцію в Туреччині. І люди збирали для нього кошти. А от нещодавно відомі блогери почали говорити про шахрайство хлопця, якого побачили на відпочинку в Домінікані.

На своїй інстаграм-сторінці Дарій розповів, що відпочинок – це подарунок бабусі, яка взяла кредит для того, щоб порадувати внука. Але пояснити ситуацію ЗМІ, які тепер відповідальними перед читачами, він відмовився.

ІА «Конкурент» звернувся за коментарем до президента благодійного «Фонду боротьби з раком» у Луцьку Марії Адамчук-Коротицької, аби вона порадила, як же правильно допомагати людям, які дійсно потребують коштів для лікування.

«Якщо людина лікується від важкої хвороби, їй не варто брати кредити, наприклад, і їхати відпочивати за кордон. Ніхто не знає, чим та як закінчиться хвороба. Хлопець збирав гроші, жалісливо просив їх, мабуть, маніпулював на своїй хворобі. Так, скоріше за все, він дійсно хворий, але ніхто достеменно не бачив ті документи. Маю на увазі, не виписку з лікарні, а саме всі документи. Найобразливіше в цій ситуації це те, що є хворі, яким дійсно потрібні кошти, і вони їх не отримають. І, знаєте, мене не дивує ця ситуація.  Це не поодинокі історії», – розповідає волонтерка.

Каже, що є дуже багато шахраїв, які використовують фотографії дійсно хворих, створюють фейкові акаунти у соцмережах, чи ходять із скриньками,  просячи у людей гроші.

«Тим, хто просить допомогу в жилетках із скриньками на вулиці, – їм точно не треба давати кошти. Звичайно, локально ставлять скриньки у маленьких містечках, де всі, наприклад, знають людину, якій збирають кошти. Насправді важкохворих дуже багато. І це не тільки онкологія. Тому потрібно допомагати. Але якщо говорити про велику системну допомогу, наприклад, про ЗМІ, бо люди вам вірять, я би радила елементарно взяти контакти лікаря і перепитати, на що потрібні хворому гроші.  І все. Я розумію, що, скоріше за все, пересічна людина не буде телефонувати. Але насправді не соромтеся це робити. Це – нормально», – радить Марія.

Вона вважає, що ситуація, яка склалася, спонукає людей таки більше перевіряти, на що й куди вони дають свої кошти.

«Може, навіть добре, що це трапилося. Ситуація дещо витвережує. Перевіряти – це нормально. Тоді, може, і шахрайства буде менше», – вважає Марія Адамчук-Коротицька.

До слова, у  "Фонді боротьби з раком", коли почали стикатися з такими випадками, де батьки використовували кошти не за призначенням, перестали використовувати готівку. У фонді тільки закуповують ліки чи оплачують обстеження. Готівка не виводиться, все – по перерахунку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів