Поділитись:

Хто отримає Нобеля з літератури у 2016 році

Субота, 10 вересня 2016, 17:53
Хто отримає Нобеля з літератури у 2016 році

Через місяць, імовірно 6 жовтня, буде оголошено ім'я чергового лауреата Нобелівської премії з літератури.

У минулому році букмекери дали абсолютно правильний прогноз: нагорода дісталася білоруської письменниці Світлани Алексієвич.Премія стабільно дістається комусь із першої десятки букмекерських прогнозів, – повідомляє 24 канал.

Першу позицію очікувано займає популярний японський письменник Харукі Муракамі. Йому вже не перший рік передрікають найпрестижнішу в світі літературну премію, однак нагорода йшла до когось іншого: то до китайця Мо Яню, то до канадки Еліс Манро. На Муракамі ставки приймаються 1 до 5.

На другому місці 86-річний сирійський поет Адоніс, який багато років живе в еміграції. Останні роки, щоправда, нобелівський комітет не надто шанує поетів.

У XXI столітті Нобеля отримував тільки один поет – швед Томас Транстремер У 2011 році. На Адоніса приймаються ставки 1 до 6,5.

Третє і четверте місця у класиків сучасної американської літератури Філіпа Рота (1 до 8) і Джойс Керол Оутс (1 до 10). Як мінус для Оутс можна відзначити: жінки ще ніколи в історії не отримували Нобель із літератури два роки поспіль.

Американські літератори ж не мали премії вже понад 20 років, після того як в 1993-му її отримала Тоні Моррісон.

Ще довше – 28 років – Нобеля в літературі не отримували африканські літератори. Останніми серед них були нігерієць Волі Шоїнка (1986 рік) і єгиптянин Нагіб Махфуз (1988 рік). У цьому році на премію від Африки претендує кенійський романіст Нгугі Ва Тхіонго.

У першій десятці також албанець Ісмаїл Кадаре, норвежець Юн Фоссе, ізраїльтянин Амос Оз, угорець Петер Надаш.

Жодного російського або українського письменника букмекери не розглядають як претендента на премію.

Надрукувати
мітки:
коментарів