Поділитись:

Сонячні батареї Волинської обласної лікарні дають мізерну економію

Понеділок, 13 вересня 2021, 11:00
Сонячні батареї Волинської обласної лікарні дають мізерну економію

Сонячні батареї, встановлені на даху Волинської обласної лікарні, майже не дають економічного ефекту. Проте за рахунок заощаджених коштів можна продовжувати тепломодернізацію закладу.

Про це в інтерв'ю ІА «Конкурент» розповів в.о. директора Волинської обласної лікарні Олексндр Дудар.

Нагадаємо, на даху корпусів Волинської обласної клінічної лікарні встановили 38 панелей сонячних батарей.

«Для такої великої клініки це практично ніщо. Адже при максимальному навантаженні лікарня споживає 140 тисяч кВ/год. за місяць. Але в будь-якому разі ці батареї дозволяють економити 60 тисяч гривень в рік, а це вже якісь гроші», – зазначив Олександр Дудар. 

За словами в.о. директора лікарні, основні витрати складає оплата за теплоенергію. У лікарні є можливість варіювати, адже заклад має дві власні котельні: газову і палетну.

«Загалом нам вдається дістати економічний ефект, але це дуже важко, а по електроенергії – практично неможливо. Не дивлячись на те, що ми переводимо лікарню на LED освітлення. Однак паралельно встановлюємо кондиціонування, адже сучасне обладнання повинне охолоджуватися», – розповів Олександр Дудар.

 Лікарня постійно встановлює нові прилади: томограф, ангіографи, рентген-апарати тощо. Це обладнання використовує величезні об’єми електроенергії.

«Ми намагаємося заощаджувати різними шляхами: утеплюємо корпуси, замінюємо вікна, створюємо тамбури і теплові штори, замінюємо крани, тобто, як можемо, так і економимо. Але все одно це колосальні кошти, навантаження, яке впало на плечі обласного бюджету», – підсумував Олександр Дудар. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів