Поділитись:

Шалений краудфандинг: у Луцьку за добу зібрали 48 тисяч гривень на книжку

Вівторок, 26 жовтня 2021, 15:30
Шалений краудфандинг: у Луцьку за добу зібрали 48 тисяч гривень на книжку

У Луцьку за добу зібрали 48 тисяч гривень на книжку про модерну архітектуру міста. Таким чином спільними зусиллями на видання книжки вдалося зібрати 100 тисяч гривень, які подвояться завдяки підтримці фонду «Відродження». 

Збір коштів на платформі «Велика ідея» стартував наприкінці вересня цього року. В книзі «Луцький модернізм» авторства відомого краєзнавця Олександра Котиса, на яку збирали гроші, планують зобразити, як архітектура й місто змінюються від прискорення темпу життя. Це перше комплексне видання про модерністську архітектуру Луцька, її цінність, історичні віхи розвитку і творців, представлення найкращих збережених та вже втрачених зразків.

Протягом місяця кошти на видання книжки перераховували не дуже інтенсивно, розповідає менеджерка проекту, співзасновниця ГО «Мистецьке об'єднання «стендаЛь» Елла Яцута. За її словами, щодня небайдужі стабільно переказували гроші на спільнокошт, однак, цього було не достатньо. Команда поставила собі за мету зібрати 100 тисяч гривень, адже за такої умови благодійний фонд «Відродження» її подвоїть. Однак, залишалася доба до кінця збору підписів, а на рахунку проекту було тільки 52 тисячі гривень. Команда зневірилася та надумала опускати руки. 

«Ми розуміли, що за кілька днів ще щось назбираємо, але в суботу ми практично вже зневірилися. Почали думати про те, як правильно дякувати людям, що скинулися, пояснювати, чому не вдалося, шукати якісь причини. Та в останні дні вирішили, якою б не була ситуація, доробити проект», – розповідає Елла. 

Команда проекту вирішила скористатися схемою гнучкого фінансування: це означало би самостійно припинити збір коштів не пізніше, ніж за добу до закінчення офіційної кампанії, і отримати ті гроші, які вже вдалося назбирати. Збір коштів мав завершитися у середу, 29 жовтня. Однак, у понеділок волинський фейсбук заряснів дописами підтримки, і на видання книги активно посипалися пожертви. Елла Яцута каже, що для команди це стало справжньою несподіванкою.

«Ми вчора, коли починали писати всім своїм знайомим, всім, хто коментував, репостив, лайкав, і просили підтримати в ці 24 години, просто надіялися, що ще максимально підтягнемо суму протягом цієї доби, і заберемо її на умовах гнучкого фінансування. І коли ми бачили, як спільнокошт постійно оновлювався, і врешті побачили результат сьогодні – це стало шоком навіть для нас самих. Ми були готові до того, що буде врізаний проект, і навіть готувалися шукати суму, яку не дібрали, на інших грантових проектах, у меценатів. Однак, все вийшло зовсім добре», – радіє менеджерка. 

Найближчим часом команда візьметься за реалізацію задуманого. Почне з фотосесії всіх об'єктів архітектури, які увійдуть до книжки. Готуватимуть також подарунки для доброчинців.

«І власне цей період пізньої осені – початку зими у нас для того, щоб готувати книжку. Олександр дописує текст, ми працюємо далі з редагуванням, версткою і коректурою, Кирило Ткачов – з макетуванням. І я переконана, що у квітні-травні наступного року книжка вже побачить світ», – каже Елла Яцута. 

Паралельно ведуться перемовини з ІТ-компаніями, які допоможуть зробити інтерактивний додаток до книги з об'ємними фотографіями, проектами та іншими цікавими доповненнями. 

Шалений краудфандинг: у Луцьку за добу зібрали 48 тисяч гривень на книжку 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів