Поділитись:

Кримськотатарський орнамент «Орьнек» визнали культурною спадщиною ЮНЕСКО

П'ятниця, 17 грудня 2021, 05:34
Кримськотатарський орнамент «Орьнек» визнали культурною спадщиною ЮНЕСКО

Кримськотатарський орнамент Орьнек внесений до Репрезентативного списку UNESCO нематеріальної культурної спадщини людства.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства закордонних справ на фейсбук-сторінці.

Зазначається, що «орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього» – вже четвертий елемент української культури, внесений до списку.

Наголошується, що це знакова подія. адже самобутня культура корінного народу українського Криму визнана надбанням людства.

Про Орьнек

Орьнек (крим. Örnek) – національний кримськотатарський орнамент, одне з найдавніших досягнень культури кримськотатарського народу.

Орнамент містить об’єднані у композицію дрібні елементи, переважно рослинного та геометричного характеру симетричного та асиметричного розташування. Основною символікою є зображення квітів і дерев у відтінках рожевого, зеленого, жовтого і синього кольорів.

Орнамент використовуються як елемент декору національного одягу, взуття, головних уборів, а також у ювелірних прикрасах, на керамічному та металевому посуді, виробах з деревини, хатньому приладді, в оздобленні меблів, килимових покриттях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів