Поділитись:

В Україні змінили умови кредитування

Вівторок, 15 листопада 2016, 17:17
В Україні змінили умови кредитування
Верховна Рада прийняла закон про посилення умов видачі кредитів і інформування клієнтів про ставку кредитування.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

За відповідне рішення проголосували 247 народних депутатів.

"Цей закон 9 місяців чекав свого голосування. Ринок чекає прозорих умов за новими європейськими нормами. Це імплементація європейських директив. Це не вигадування велосипеду. І щодо реклами, і щодо розкриття інформації ми копіюємо норми законодавства, щоб українські громадяни змогли отримати інструмент захисту себе", – заявив один із співавторів закону Руслан Демчак.

Законом передбачається: на рівні закону встановити обов'язок банку або іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника.

Таким чином, необхідність проведення такої оцінки буде не тільки вимогою нормативно-правових актів Національного банку України, які стосуються управління банківськими ризиками, а буде законодавчою вимогою.

Закон встановлює вимоги до реклами відповідно до Директиви ЄС 2008/48 про договори споживчого кредитування, зокрема в частині інформації щодо ефективної процентної ставки.

Так, до розрахунку ефективної ставки належатимуть всі проценти за кредитом та платежі за інші послуги кредитодавця, пов'язані із кредитом.

Ця вимога буде застосовуватися лише в тому разі, якщо рекламні матеріали містять будь-які дані щодо витрат споживача.

Законому буде врегульована діяльність кредитних посередників та змінена черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит: зокрема буде сплачуватись сума протермінованого боргу, в другу – поточні платежі "тіла кредиту" та проценти, в третю – суми штрафних санкцій.

За чинною редакцією Цивільного кодексу України основна сума боргу ("тіло кредиту") сплачується в третю чергу, а штрафні санкції – в другу.

Дія закону поширюється на всі споживчі кредити, тобто на кредити: для особистих цілей, сімейних потреб та не охоплює кредити для підприємницьких цілей.

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
27 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024