Поділитись:

Віддати одяг тим, хто потребує: проект, що об'єднує лучан (інтерв'ю)

Вівторок, 17 липня 2018, 20:00

Поділитися, якщо є чим, та узяти, якщо потрібно, – у цих словах відображається суть громадської ініціативи "Соціальні контейнери", яка розпочалася в Луцьку 17 грудня 2016 року. Лучани, які мають одяг, взуття чи дитячі іграшки у доброму стані та готові ними безплатно поділитися, приносять майно до спеціальних контейнерів. Волонтери фасують речі, а громадяни, які потребують одяг, можуть його так само безплатно взяти. Нещодавно проект переїхав у нове приміщення – кімнатку у Центрі надання адміністративних послуг у Луцьку. Про життя проекту та його майбутнє "Конкурент" говорив з автором ініціативи Оленою Кравчук.

Олена Кравчук><span class=Олена Кравчук

– Пам'ятаю, що у вас були проблеми із приміщенням для зберігання речей. У ЦНАПі тепер ваша остаточна домівка?

Це не є наше власне приміщення. Ми були на території терцентру, де нам виділили гараж. Тепер тут нам виділили приміщення, але на скільки часу, ми не знаємо. Це складно, адже ми хочемо приміщення, до якого людям буде зручно добиратися. Платити повну оренду ми не маємо можливості, оскільки діємо на волонтерських засадах. Тому кочуємо і поселяємося там, де нам дають притулок.

Тепер приміщення для видачі речей надали у ЦНАПі><span class=Тепер приміщення для видачі речей надали у ЦНАПі

Є певні складнощі з приміщенням, часом із набором волонтерів для сортування речей, перевезенням. Як в ідеолога проекту руки не опускаються? Не шкодуєш, що взялася за цю ініціативу?

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ ВІДКРИЛИ КОНТЕЙНЕРИ ДЛЯ ЗБОРУ ВЖИВАНИХ РЕЧЕЙ (ФОТО)

Часом руки опускаються і буває важко. Але мої волонтери, а також Захар Ткачук (керівник ГО "Молодіжна платформа") не дають мені впасти, завжди мене підтримують, кажуть, що буде все добре. Переконують, що проект потрібен лучанам. Тому, попри всі складності, він діє. Як буде далі, я не знаю. Зараз ми працюємо, стараємося і відчуваємо, що недарма. Я чую відгуки від людей або бачу їхні інтерв'ю з сюжетів про проект з позитивними коментарями. Зрештою, якби у цьому не було потреби, то не було би стільки людей. Нині наша країна не у найкращому становищі. Чимало людей у пошуках роботи і не мають можливості придбати найнеобхідніші речі, не кажучи вже про одяг. Натомість є люди, які готові ділитися. Є люди, які готові забирати.

У вас є певні дні для видачі речей?

Так. Якщо раніше у нас були ярмарки, то нині ми тричі на тиждень з 17 до 18 години видаємо речі, а також приймаємо, якщо людям так зручніше їх передати. Також хочемо частину речей передати у дитячий будинок.

Чи є певна тенденція активності лучан, які віддають одяг?

Я би сказала, що віддають речі хвилями: то активніше, то менш активно. Ніколи немає такого, щоб ніхто не вкидав. Найбільше приносять жіночого одягу. Менше чоловічого та дитячого. Окрім цього, є потреба у взутті. Контейнерів є два: один за ЦНАПом, один біля Молодіжного центру. Нині ми не бачимо потреби збільшувати їх кількість, адже можемо приймати речі безпосередньо у приміщенні.

Були певні зауваги до якості одягу, який віддавали. Мовляв, він був вже не придатний. Які ще складнощі траплялися?

Часом люди привозять одяг мішками і складають його навіть поруч з контейнером. А коли починаємо фасувати цей одяг, то бачимо, що половина – непридатні речі для вжитку. Або брудні речі, або дуже застарілі, або надто зношені. Коли ми створювали проект, то вважали, що люди будуть брати кілька речей, які вони не носять, і будуть готові поділитися. Натомість чимало людей думають, що можуть таким чином очистити шафу від речей. Але люди, які приходять за одягом, не беруть усе підряд. Вони теж хочуть одягатися гарно, стильно, просто немає для цього можливості. Отож, просимо приносити той одяг, який би люди носили із задоволенням самі. Його потрібно перед здачею випрати. Те саме стосується іграшок. Не потрібно віддавати вже пошкоджені та понищені речі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКОМУ ЦНАПІ З'ЯВИЛАСЯ ПОЛИЧКА ДЛЯ ОБМІНУ КНИГАМИ (ФОТО)

– Якщо порахувати відсотково, то скільки таких непридатних речей вкидають?

– Мабуть, 80 % залишається, а решту викидаємо, або свого часу віддавали на КП "Ласка" чи танкістам для шмаття.

Хто кістяк вашої команди?

Мій основний помічник, права рука – це Микола Михайлович Малий. Коли я зайнята, адже ще працюю, то він бере основну частину роботи на себе, роздає одяг, шукає нові можливості. Окрім цього, допомагають наші постійні волонтери: пані Надія, Валентина, які приходять з дочками, фасують одяг. Також є ще дівчата Валя та Діана, які долучаються. Загалом чимало людей мені пишуть у Facebook з питанням, чим можна допомогти. Якщо людей немає, то прошу друзів допомогти.

Чому волонтери віддають свій вільний час такій справі?

Мабуть, відчувають свою потрібність, бачать, що проект приносить користь.

А яка твоя мотивація?

Мені це подобається. Коли люди забирають одяг, який їм потрібен, то я відчуваю внутрішнє відчуття радості, задоволення, що цей проект несе добро, об'єднує лучан. Адже вони приносять речі, фасують їх, віддають якусь частинку себе. Це взаємний обмін енергією, яка передається і мені. Я просто кайфую від того, що роблю.

Громадські ініціативи – це риса розвинених країн. У Луцьку громадяни активні?

Я не скажу, що громадських ініціатив є багато. Так, можливо у революційні часи і на початку війни волонтерів було більше. Не знаю, у чому причина, адже люди не байдужі. Однак і надто активним назвати не можу. Можливо, люди вже настільки у домашніх клопотах закручуються, що на громадську діяльність не мають багато часу. Хоча ті, хто був активним раніше, залишилися такими.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ДЛЯ ПРОЕКТУ "СОЦІАЛЬНІ КОНТЕЙНЕРИ" В ЛУЦЬКУ ЗНАЙШЛИ НОВЕ МІСЦЕ

Чи зверталися інші міста, аби перейняти досвід Луцька?

Так, звернень було чимало. Зокрема з міста Славута навіть приїжджали, виміряли наші контейнери і встановили в себе. Камінь-Каширський, Маневичі зверталися. Не знаю, чи був результат, адже все-таки це не проста справа. Потрібно написати проект, залучитися підтримкою влади, грошима благодійників. Начебто просто, а за цим стоїть багато праці.

Довідково:

Проект "Соціальні контейнери" реалізували та втілюють за допомогою проекту Британської ради "Активні громадяни", її автора Олени Кравчук, за підтримки ГО "Молодіжна платформа", депутата Луцької міської ради Валерія Бондарука, Луцької міської ради, волонтерів та усіх громадян, що допомагають його втілювати, віддаючи речі.

Контейнери для здачі речей розміщені біля Центру надання адміністративних послуг (Лесі Українки, 35. Розміщений зі сторони вулиці П'ятницька Гірка), а також біля входу до Молодіжного центру (Градний Узвіз, 5. Навпроти приміщення Національного банку).

Видача речей відбувається у понеділок, середу та четвер з 17 до 18:00 у приміщенні ЦНАПу (Лесі Українки, 35), вхід зліва, підвальне приміщення.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 липня 2023
26 квітня 2023
16 квітня 2021
31 січня 2021
13 січня 2021
05 листопада 2020
21 липня 2020
14 липня 2020
30 квітня 2020
21 травня 2019