Поділитись:

ТОП 10 міфів про субсидії в Україні

Неділя, 19 серпня 2018, 19:20

Відповіді на популярні питання про субсидії дали на урядовому порталі у вигляді спростування найпопулярніших міфів.

Інформує судово-юридична газета

Міф 1. Субсидію доведеться повертати, а її оформлення може перешкоджати продажу квартири, будинку або оформлення спадщини.

Насправді субсидія є безповоротною державною допомогою, а її отримання не пов'язане і не тягне за собою зміни власника житла.

Міф 2. Необхідно використовувати в повному обсязі газ, воду та інші комунальні послуги, на які призначено субсидію, інакше її перестануть надавати.

Якщо люди не використовували всю норму ресурсів на сім'ю, зекономлені кошти субсидії залишаються на рахунках сім'ї і можуть бути використані в наступні місяці. Все, що вимірюється лічильником і на що надається житлова субсидія, в разі невикористання наданої допомоги, за результатами сезону буде повертатися в бюджет країни. У тому числі "невибраний" субсидія на газ і електроенергію, які не використовуються для опалення.

Міф 3. Оформити субсидію складно, а реально це може бути мізерна сума.

Насправді оформити субсидію просто: треба лише заповнити заяву та декларацію. Все інше зроблять органи соціального захисту.

Подати заявку тепер можна і в електронному вигляді.

Субсидія розраховується на основі середньомісячного сукупного доходу сім'ї і в середньому становить 1500-2000 грн.

Міф 4. Субсидії не надаються безробітним працездатним громадянам або сім'ям, до складу яких входять такі особи.

Якщо здорові молоді люди працездатного віку не вчаться, не перебувають на військовій службі, не працюють і не декларують доходи, але на якісь кошти живуть, то для розрахунку субсидії їм буде врахований умовний дохід в розмірі трьох прожиткових мінімумів для працездатної особи - з 1 травня 2018 року ця 5286 грн.

Міф 5. Субсидії не призначаються при наявності заборгованості за оплату комунальних послуг.

Заборгованість за комунальні послуги при первинному зверненні за субсидією не впливає на оформлення допомоги. Держава, надаючи субсидію, дає можливість сім'ї протягом року вирішити питання з накопиченої в минулому заборгованістю за комунальні послуги.

Міф 6. За помилки при заповненні декларацій будуть штрафувати або навіть відбирати субсидії.

Ніяких штрафів за помилки в деклараціях немає. Важливо не приховувати інформацію про свої доходи.

Міф 7. Громадяни можуть втратити субсидію, якщо будуть купувати валюту.

Субсидія не призначається, якщо хто-небудь з членів сім'ї протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив одноразову покупку товарів робіт і послуг на суму понад 50 тис. Грн. Купівля валюти не входить до переліку вартісних покупок, здійснення яких позбавляє права на субсидію.

Міф 8. Субсидій позбавляються сім'ї, які мають депозити.

Депозити в банках не враховуються як доходи і не входять до переліку критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в наданні субсидії.

Міф 9. Субсидія не призначається батькам пенсіонерам, в приміщенні яких зареєстровані повнолітні діти, які проживають в іншому місці.

Рішення комісії приймається з урахуванням документа, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих. При відсутності документа - на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї.

Міф 10. Сім'я не може претендувати на субсидію, якщо у власності когось із членів сім'ї знаходиться земельний пай.

Наявність будь-якого майна, в тому числі квартири, трактора, корови, земельних паїв, крім автомобіля віком менше 5 років, не впливає на право отримання субсидії. При розрахунку субсидії враховується дохід, який приносить це майно. Якщо пай не здають в оренду, то і доходу немає.

Надрукувати
мітки:
коментарів