Поділитись:

Кабмін ухвалив проєкт держбюджету на 2023 рік

Вівторок, 13 вересня 2022, 23:00
Кабмін ухвалив проєкт держбюджету на 2023 рік

Кабінет міністрів на засіданні 13 вересня затвердив проєкт бюджету на 2023 рік.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Попри війну, ми передаємо бюджет до Парламенту вчасно, тобто до 15 вересня, як і передбачено чинним українським законодавством. Бюджет 2023-го року – це бюджет для перемоги. Вже зараз ми чесно говоримо суспільству, що рік буде непростим. Війна – це дорого. Дуже дорого», – заявив він на засіданні уряду.

За словами Шмигаля у бюджеті два пріоритети:

1. Оборона та безпека України. На це буде спрямовано 1 трлн 136 млрд гривень або майже 50% всього бюджету.

«Це зарплати військових, забезпечення армії, ремонти й закупівлі техніки та зброї і ще багато інших важливих для оборони речей. Якщо порівняти з бюджетом, який ми подавали на 2022 рік, то зростання видатків на безпеку й оборону буде більш ніж у 4 рази», – повідомив Шмигаль.

2. Соціальні програмиПенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину та освіту – це ще 35% від всіх видатків у проєкті бюджету. Це понад 800 млрд грн.

За словами Шмигаля, уряд буде збільшувати допомогу адресно саме тим, хто цього найбільше потребує, зокрема передбачено збільшення фінансування Пенсійного фонду з бюджету на більш ніж 30 млрд гривень.

«Іншими словами: з кожної бюджетної гривні 50 копійок піде на армію та безпеку, ще 35 копійок – на соціальні виплати, медицину та освіту. Все зрозуміло й прозоро», – сказав він.

Поза цим, на 11,6 мільярда скорочуються видатки на утримання чиновників, за винятком силових структур.

Також у бюджеті закладені кошти на створення Фонду ліквідації наслідків війни розміром у мінімум 19 мільярдів, куди планується акумулювати конфісковані російські кошти

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів