Поділитись:

Економія, труднощі та війна: як утеплюють багатоквартирні будинки у Луцьку (відео)

П'ятниця, 03 лютого 2023, 17:00
Економія, труднощі та війна: як утеплюють багатоквартирні будинки у Луцьку (відео)

У Луцьку вже кілька років існує програма відшкодування частини суми кредитів ОСББ на утеплення будинків «Енергодім».

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» розпитали одного з голів ОСББ про користь енергозбереження для мешканців будинку та про те, з якими труднощами стикається в роботі з утепленням будинків.

Однією з найгостріших проблем українців нині є збереження тепла у власних оселях. В умовах відключення світла не всі будинки встигають накопичити тепло, а тому дуже важливо їх утеплити.

Журналісти зустрілися з головою об’єднань ОСББ Луцька Георгієм Давидюком, який розповів про свій досвід в утепленні будинків. 

Георгій ДавидюкГеоргій Давидюк
 

Георгій вже понад 10 років займається управлінням ОСББ. Та перший будинок змогли утеплити у 2017 році, ще коли діяла програма «Теплі кредити». В розмові він зізнався, що є певне труднощі в процесі утеплення будинків.

«Труднощі виникли тоді, коли фонд енергоефективності в принципі все вчасно проводив, все фінансування. На жаль, бюрократичні перепони, які є на сьогодні в Луцькій міській раді, не дозволяють вчасно фінансувати ці заходи», – розповів він.

Проте, попри ці перепони, утеплення принесло величезну користь жителям цих будинків.

«За минулий опалювальний період сальдо склало 1 мільйон гривень. Тобто, люди заплатили на 1 мільйон гривень менше, ніж сусідні будинки, неутеплені, які не мають обліку. Тобто, кожна квартира в середньому заощадила від 7 до 9 тисяч гривень. За опалювальний період, за 5 місяців. Тобто така економія велика», – зазначив Давидюк.

Ба більше, на 2023 ріки кошторис програми з енергозбереження «Енергодім» збільшили.

Голова фракції «Громадянський рух «Свідомі» у Луцькій міській раді Тарас Шкітер розповів:

«У Луцьку діє програма “Енергодім”. Суть її полягає в тому, що лучани, об’єднавшись в ОСББ і маючи на меті утеплення будинку, можуть частково компенсувати свої витрати. Завдяки діям нашої фракції ми збільшили фонд даної програми на 3 мільйони гривень. На 2023 рік сума фонду становить 8 мільйонів гривень. Якщо ці кошти будуть витрачені, ми будемо працювати над тим, щоб збільшити цей фонд і знову його наповнити. Тому що до наступного опалювального сезону потрібно утеплити чим більше будинків».

Тарас ШкітерТарас Шкітер
 

Наперекір повномасштабному вторгненню РФ на територію України, робота над програмою утеплення будинків у Луцьку продовжує діяти.

Депутат Луцької міської ради від Громадянського руху «Свідомі» Михайло Наход зазначив, що днями він подав депутатське звернення до міськради з тим, аби допомогти тим ОСББ, які розпочали термомодернізацію своїх будинків у попередні роки.

«Щоб вони могли закінчити цей процес, щоб вони свої будинки утеплили у 2023 році. Тому що зараз військовий час, зараз всім важко», – зазначив Наход.

Михайло НаходМихайло Наход
 

У Луцьку зараз є близько 50 ОСББ, які розпочали у 2021-2022 роках утеплювати свої будинки. Але їм зараз дуже важко завершити цю процедуру.

«Тому у своєму зверненні ми просимо міську раду збільшити частку компенсації з міського бюджету до 30 % для того, щоб завершити роботи з утеплення в цих будинках у 2023 році, і в наступні роки ОСББ, які хочуть утеплити свої будинки, так само могли розраховувати на допомогу від міської ради у цьому процесі», – розповів Михайло Наход.

Хоча війна стала на заваді деяким процесам та проєктам, але не стане перепоною для українців покращити своє життя та перемогти.

Економія, труднощі та війна: як утеплюють багатоквартирні будинки у Луцьку (відео) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів