Поділитись:

«Попит виріс у березні-квітні», – рієлтор про ринок нерухомості під час війни (відео)

Неділя, 07 травня 2023, 15:38
«Попит виріс у березні-квітні», – рієлтор про ринок нерухомості під час війни (відео)

Після повномасштабного вторгнення практично всі забудовники призупинили роботу на будмайданчиках: деякі – на кілька тижнів, а деякі не відновили й досі.

Про це розповів голова регіонального відділення фахівців з нерухомості України Ростислав Ганейчук.

Суспільне поспілкувалось з ним про те, як у зв'язку з воєнним станом в країні, обстрілами та руйнуванням житла змінилися ціни на ринку нерухомості Волині.

– Як змінилися пропозиції, ціни та попит?

– Ми спостерігаємо таку тенденцію до зростання попиту на ринку у березні-квітні. Тобто, почали відбуватися угоди купівлі-продажу квартир, будинків. Люди вже не бояться, що білоруси нападуть. Ще й бізнес приїжджає сюди, на Волинь. У нас є замовлення на великі площі: по відкриттю бізнесу, по виробництву, по відкриттю торгових мереж швидкої їжі.

– На Волині станом на сьогодні зареєстровано понад 57 тисяч вимушених переселенців. Конкретно цей чинник в якийсь спосіб впливає на бум на ринку нерухомості, житла?

 Був бум на оренду житла, людям десь потрібно було жити. Не бачив того, щоб люди приїжджали з валізами грошей. Фактично зросла ціна оренди. От березень – квітень – травень минулого року – ми спостерігали зростання оренди. Коли вже відтіснили росіян з Київського, Чернігівського, Сумського напрямків, люди почали повертатися уже в ті міста, з яких вони виїжджали – ринок оренди трохи впав. Оренда 2-кімнатної квартири коштувала шість з половиною тисяч гривень на вторинному ринку довоєнному, то зараз вона коштує сім з половиною тисяч гривень.

– На яку нерухомість є попит?

 Це є різні сегменти ринку. Вони всі мають попит. Коли ми говоримо, що є квартира – 100 чи 150 квадратних метрів, і коштує вона 150 тисяч доларів чи 200 тисяч доларів, то люди говорять, що за ці гроші можуть купити у Варшаві чи Празі квартири. Хай там меншої площі, проте – це столиці європейських країн. Велике житло преміумсегмента намагаються не купувати. Чому? Тому що все-таки десь є якісь застереження. Однокімнатні квартири – це взагалі найпопулярніший сегмент, але також люди купують будинки, бо розуміють, що, маючи будинок, дуже зручно собі поставити генератор чи опалюватися дровами.

– Яку на Волині обрали цінову позицію забудовники?

– Вони підняли ціни чому, тому що зросла ціна енергоресурсу?! Пальне зросло. А це все логістика по пальному. Піднялися будматеріали, пісок, цемент. Усе піднялося. Це все відбивається на вартості квадратного метра. Те, що було у довоєнний час при доларі у 28 і те, що є зараз при доларі у 38, то ціна у доларі лишилася та сама. У гривні вона зросла.

– Зараз яка ситуація: чи просідає у порівнянні первинний і вторинний ринок житла?

– Якщо ми можемо взяти, наприклад, двокімнатну «хрущовку» купити 30 квадратних метрів – вона може бути із житловим станом, то ті самі гроші можна купити однокімнатну квартиру у новобудові. Площа буде плюс-мінус та сама, проте треба робити наповнення, тобто – стяжка, шпаклівка, ремонт. Первинний ринок буде дорожчим, але має свої переваги: автономне опалення, нові комунікації. Єдине, чим вторинний ринок виграє – це дворами. Двори були більші.

– Державна програма іпотечного кредитування. Які прогнози?

– З жовтня 2022 року запрацювала держпрограма іпотечного кредитування – є Оселя. Завдяки тому, що є ця програма, люди, маючи невеличкий перший внесок, вони можуть купувати житло. Відповідно, рухається будівельна галузь. Єдине – на сьогодні нема фінансування. Будь-яка кредитна програма під низький відсоток – це дуже добре.

– Які Ваші прогнози з приводу ринку нерухомості опісля нашої перемоги?

– Має бути зростання ринку нерухомості, тобто й у будівництві, і у попиті. Дуже розраховую на те, що ми отримаємо фінансову підтримку від наших західних партнерів. Тобто, це буде на відбудову України. Люди будуть вертатися. Їм потрібно буде десь жити. Потрібно буде відбудовувати Маріуполь, Донецьку та Луганську області. Це усе дасть поштовх до зростання ринку нерухомості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів