Поділитись:

Пільги та квоти під час вступу 2023: що варто знати вступникам

Субота, 22 липня 2023, 06:23
Пільги та квоти під час вступу 2023: що варто знати вступникам

В Україні триває вступна кампанія 2023. Частина вступників при цьому має право на пільги на здобуття освіти у вишах і коледжах. Однак окремі пільги та квоти скасували.

Про це розповідає Освіторія. 

Коли розпочнуться творчі конкурси та співбесіди?

Якщо сподіваєтеся на бюджетні місця, реєструватися слід з 3 по 10 липня (не до вечора, а до 13:00). А випробування триватимуть з 7 до 18 липня.

Якщо на контракт – реєструватися слід з 3 до 25 липня (до 18:00), а творчі конкурси та співбесіди відбуватимуться з 7 до 31 липня. 
Коли подається заява (а їх може бути не більш ніж 5 на бюджетні місця і ще до 15 – на контрактні), у кожній з них треба зазначати про право на пільги. 

Хто може вступити завдяки одній співбесіді?

«Пільговики», які мали серйозні випробування в житті, отримують таку форму допомоги від держави: їм достатньо успішно пройти співбесіду. Після цього їх зараховують поза конкурсом. Співбесіда може проходити дистанційно (оскільки йдеться про людей, яким може бути важко пересуватися).

А ось для тих, хто закінчив не школу, а вступає на основі освіти молодшого спеціаліста та молодшого бакалавра, співбесіда передбачена тільки в разі вступу на контракт.

Хто має право на вступ за співбесідою?

Це лише три категорії абітурієнтів:

  • Ті, хто внаслідок війни отримав інвалідність. Перелік категорій можна знайти у ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Ідеться як про тих, хто воював та був поранений або контужений, так і про тих, хто був у теробороні, у добровольчих загонах, брав участь у Революції Гідності й постраждав та ін; 
  • ті люди з інвалідністю, які, за висновками лікарів, неспроможні відвідувати заклади освіти;
  • «чорнобильці», які мають таке право за Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Це можуть бути ліквідатори, які вирішили отримати вищу освіту, інші дорослі особи, які працювали або постійно проживали у забрудненій радіацією зоні відселення. Якщо говорити про випускників шкіл, то на пільги мають право, зокрема, діти людей, які померли через наслідки Чорнобильської катастрофи.

На які спеціальності не можна пройти за співбесідою?

Не можна заміняти співбесідою передбачений творчий конкурс. Його проводять на певні спеціальності, для успішного навчання та роботи за якими потрібні особливі здібності.

  • малювання та композицію, креслення, вміння робити скетчі перевіряють, якщо вступник хоче навчатися за спеціальностями 022 «Дизайн», 023 «Образотворче мистецтво», 191 «Архітектура та містобудування»;
  • танцювальні або музичні здібності — на 024 «Хореографія» та 025 «Музичне мистецтво»;
  • перевірка фізичної підготовки потрібна для напрямку 017 «Фізкультура та спорт»;
  • акторську, режисерську та дотичну до цього обдарованість перевіряють на спеціальності 021 «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво (Кіно та телебачення)» та 026 «Сценічне мистецтво».

Проведення і творчого конкурсу, і співбесіди не передбачено. 

Хто має пройти співбесіди за трьома предметами?

Частина вступників має такі пільги: НМТ можна замінити співбесідами. З кожного предмета доведеться складати окремо. Українська мова та математика – обов’язкові. А третій предмет для співбесіди доведеться обирати так само, як це було б на НМТ. За відповіді ставлять бали, переведення їх у конкурсні бали дає змогу брати участь у конкурсному відборі на спеціально виділені бюджетні місця. Але ця пільга може й дещо ускладнити процес, адже результати вступних співбесід враховують лише в тому університеті, де їх проходить вступник. Якщо він подавав заяви в інші заклади вищої освіти, то там співбесіди проводять заново.

Такі пільги передбачено для тих, хто йде за квотою 1 або 2 (квот 3 і 4 цьогоріч не буде).

Квотою 1 можуть скористатися:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування (цей пункт діє для тих, кому ще не виповнилося 23 роки);
  • ті, хто має особливі фізичні потреби і через те, що на пункті НМТ немає змоги надати потрібні технічні засоби для проходження тестування (наприклад, у разі значних вад зору), їм замінили його на співбесіди. А також люди, які мають захворювання, що є перешкодою для проходження НМТ (наприклад, епілепсія);
  • постраждалі учасники Революції Гідності та учасники бойових дій. До слова, у 2023-му учасники бойових дій, які навчатимуться в новому університеті чи на новій спеціальності за бюджетні кошти, але при цьому мають незавершене попереднє навчання, не мусять відшкодовувати кошти за нього.

На квоту 1 виділяють 10% бюджетних місць, але навіть якщо набирають менш ніж 10 студентів, залишають під цю потребу не менш ніж одне місце. У тимчасово переміщених університетах – 30%.

Для кого квота 2:

  • людей з тимчасово окупованих територій (ТОТ);
  • тих, хто проживає на території бойових дій (на особливо небезпечній території), хто не зареєстрований як ВПО, а також ті, хто переселилися звідти після 1 січня 2023 року. Ідеться про вступників, місце проживання яких зареєстровано в таких населених пунктах.

Оскільки доїхати до пунктів проведення НМТ для них інколи неможливо або це несе ризик для життя, такі вступники мають змогу подавати заяви дистанційно, так само проходити співбесіду. А приїхати до закладу вищої освіти та укласти угоду мають право протягом трьох місяців. 

Як визначити, чи місто або селище віднесено до території бойових дій? Повний перелік наведено в наказі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій «Про затвердження переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф». Цей документ не остаточний, він постійно оновлюється. Нині це практично вся Запорізька, Херсонська, Донецька, Луганська області, Крим, окремі громади Дніпропетровської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Чернігівської областей. Зараз остання редакція — за 7 червня 2023 року. Наприклад, поки що невідомо, чи додадуть територіальні громади, що постраждали від повені після підриву Каховської ГЕС. 

Так само на квоту 2 виділяють 10% місць, але не менш ніж одне місце, а в тимчасово переміщених закладах вищої освіти – 40%. 

Квота 2 не означає, що вступник має проходити виключно співбесіду. Якщо в нього була змога (наприклад, виїхати на підконтрольну територію) і він склав НМТ, його результати розглядають не за загальним конкурсом, а за квотою 2 (якщо він не забув вказати це в заявах). 

За яким пріоритетом заяви надають квоту?

Квотою можна скористатися за найвищим пріоритетом (та спеціальність і той університет, які вступник вказав як найбажаніші) серед наданих рекомендацій.

Заклади вищої освіти можуть надсилати рекомендації й на інші заяви, адже бали та можливості порівнюють з іншими вступниками, а не досліджують індивідуально всі заяви кожної людини. Але сам вступник, який отримав пропозиції за пріоритетом 1 та пріоритетом 3, має усвідомлювати, що реального вибору на цьому етапі вже немає. Він має підтвердити одну рекомендацію з найвищою пріоритетністю (пріоритет 1) та в зазначені терміни надати документи, укласти угоду.

Вступники, які отримали хоча б одну рекомендацію до зарахування на бюджет і не скористалися нею, втрачають право на участь у конкурсі на бюджет, включаючи заяви за іншими пріоритетностями та можливість переведення на бюджет у цьому році.

Квоти – це не єдині пільги

Якщо вступник не потрапляє до тих категорій, які мають право вступати за квотами, це не означає, що він не має інших пільг. Можливо, він має право на переведення на вільні бюджетні місця і для цього не доведеться спочатку вчитися на комерційних умовах. Цього року бюджетні місця мають повністю заповнити, адже на невикористані переведуть «пільговиків». Але для переведення спочатку вступник має пройти на контракт. 
Зверніть увагу: є ті, кого мають перевести без жодних умов, незалежно від конкурсного бала, а є інші категорії. 

Хто має право на гарантоване переведення на вільні місця?

  • діти загиблих (померлих) осіб, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • якщо один із батьків загинув від ушкоджень під час Революції Гідності;
  • якщо один із батьків є учасником бойових дій на території інших держав, який загинув або пропав безвісти;
  • якщо один із батьків (усиновлювачів) був військовослужбовцем, який загинув чи пропав безвісти під час виконання ним обов’язків військової служби;
  • якщо один із батьків (усиновлювачів) був поліцейським, який загинув чи пропав безвісти під час виконання ним службових обов’язків.

А кого переведуть лише за певних умов?

Усіх інших вступників з пільгами переведуть, якщо їхній конкурсний бал не менший, ніж 130. Це:

  • ті, хто має інвалідність І,ІІ груп та діти з інвалідністю до 18 років;
  • люди з інвалідністю: ліквідатори та потерпілі внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • діти постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни; 
  • шахтарі зі стажем понад 3 роки та діти шахтарів зі стажем понад 15 років або тих, які отримали інвалідність чи загинули внаслідок аварії на виробництві;
  • внутрішньо переміщені особи за Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;
  • діти з багатодітних сімей (п’ять і більше дітей);
  • ті, хто мав право на квоти, але йому не вистачило місця за квотою. 

Як подати документи стосовно пільг

У рейтинг спочатку вносять тих, хто успішно пройшов співбесіду та йде поза конкурсом, тих, хто йде за квотою 2, тих, хто йде за квотою 1, решта вступників за конкурсним балом. 

Пільговики мають вказати, які документи підтверджують їхнє право на пільги. Вже під час створення кабінету вступника треба перевірити, чи є ці документи в державних реєстрах. Це треба зробити ще до подання першої заяви на вступ.

Що робити, якщо документів немає? Треба звернутися до будь-якого університету з оригіналами документів, які засвідчують право на пільги. Працівники приймальної комісії цього університету повинні перевірити ці документи, створити в ЄДЕБО картку фізичної особи та завантажити скановані копії документів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 лютого 2024
15 лютого 2024
06 грудня 2023
24 листопада 2023
26 жовтня 2023
23 жовтня 2023
21 жовтня 2023
12:03
11 вересня 2023
01 вересня 2023
16 серпня 2023