Поділитись:

Волинь – у трійці областей, де найбільше виросли ціни на нове житло: що каже експерт

Четвер, 10 серпня 2023, 16:03
Волинь – у трійці областей, де найбільше виросли ціни на нове житло: що каже експерт

Волинь опинилася на третьому місці серед областей, де найбільше, порівняно з минулим роком, зросла вартість житла в новобудовах.

Про це свідчать дані українського маркетплейсу DIM.RIA

За рік в Україні введено в експлуатацію 34 житлові будинки та 68 секцій. Близько 25 % усіх новобудов у країні готові до заселення, а 2107 споруд продовжують будівництво.

Станом на липень, найвища середня вартість за м² у новобудові зафіксована у Києві – 57 059 грн (враховуючи всі типи квартир за кількістю кімнат), а найнижча ціна за м² наразі у Хмельницькій області – 23 625 грн. 

Якщо ж порівняти, як змінилася вартість за м² упродовж року, то найбільше ціни зросли в Івано-Франківській області – на 36,3 %, у Запорізькій області – на 31,7 %, а також у Волинській та Житомирській областях – на 25,2 %. Найменше піднялася вартість за м² у Харківській області – на 2,6%.

Волинь – у трійці областей, де найбільше виросли ціни на нове житло: що каже експерт 

Як пояснив у коментарі сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» директор ТОВ «Казкова оселя» Андрій Худоба, значний ріст вартості м² у новобудовах на Волині пов'язаний з тим, що в нашому регіоні дуже мало здається житла в експлуатацію. Тобто попит перевищує пропозицію, особливо коли банки запустили програму іпотечного кредитування під 3 %, 7 % річних. 

Директор ТОВ «Казкова оселя» Андрій ХудобаДиректор ТОВ «Казкова оселя» Андрій Худоба
 

«На сьогодні в Луцьку є гостра проблема зі зданим в експлуатацію житлом. В нас немає зараз вільних площ, через це і зріс попит, – зазначив Андрій Худоба. – Тобто в нас майже не будується більш комфортних новобудов, які можна було б купити в перспективі, тож зараз вартість нового житла досить на високому рівні. Але, попри ріст цін, люди купують квартири в новобудовах».

А після того, як в Україні запуститься іпотека для всіх категорій населення, а не тільки для військовослужбовців, медиків, освітян, як було раніше, за прогнозами Андрія Худоби, вартість м² зросте ще на 5 – 7 відсотків.

Андрій Худоба додає, що клієнти частіше обирають житло в новобудовах, ніж на вторинному ринку.

«Люди звертають увагу і на безпеку,  і на енергоощадність, і на комфорт. Адже відновлення старих будівель – досить витратна справа. А покупці хочуть одразу заїхати і отримувати правильні емоції від проживання в будинку, а не стикатися з проблемами: там потекло, там дме, там холодно, там не вистачає тиску води... Під іпотеку відсотків 90 покупців розглядають тільки новобудови», – зазначив директор ТОВ «Казкова оселя».

Як відомо, Кабінет Міністрів ухвалив рішення, яким дозволив подавати заявки на отримання пільгових іпотечних кредитів за програмою «єОселя» всім українцям, які не мають власного житла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів