Поділитись:

У США школярка знайшла череп кита віком 34 мільйони років (фото)

Четвер, 07 вересня 2023, 02:37
У США школярка знайшла череп кита віком 34 мільйони років (фото)

В Алабамі, США, 16-річна учениця середньої школи Ліндсі Столлворт та її вчитель біології Ендрю Джентрі виявили скам'янілі останки кита, який жив близько 34 мільйони років тому. Вважається, що ця істота є хижим китом, який жив в еоценову епоху (від 56 до 33,9 мільйона років тому) – час, коли рівень моря був вищим, а штат був затоплений мілким океаном. 

Про це повідомляє Live Science, – зазначає ТСН.  

Знахідку виявили під час розкопок ділянки сім'ї Столлворт в окрузі Монро рамках проєкту літньої школи, скам'янілі кістки стирчали з пагорба.

Деталі про кістки допомог з'ясувати палеонтолог, доктор Джеймсу Парему з Каліфорнійського університету в Фуллертоні.

«Ми побачили щось і подумали: «Боже мій, що це?». Як тільки ми почали копатися в ньому і шукати, ми зрозуміли, що ми насправді знайшли», – пригадала Ліндсі. 

Як розповів Ендрю Джентрі, приблизно через тиждень повільного видалення зайвого каменю за допомогою зубочисток і маленьких долот їм вдалося оголити великий зуб із нижньої щелепи великої тварини.

У США школярка знайшла череп кита віком 34 мільйони років (фото) У США школярка знайшла череп кита віком 34 мільйони років (фото)

«Я надіслав фотографії зуба своєму хорошому другові та колезі палеонтологу доктору Джеймсу Пархему з Каліфорнійського університету Фуллертон, який, у свою чергу, надіслав їх доктору Хорхе Велес-Хуарбе в Музей природної історії Лос-Анджелеса», – розповів біолог.

Згодом доктор Велес-Хуарбе, який спеціалізується на морських ссавцях, зміг ідентифікувати відкриття як вид хижих китів.

«Геологія місця розкопок була датована раніше, а тому дослідникам вдалося відразу визначити вік скам'янілості. Точного виду кита поки не встановлено, оскільки ця зона в еоцені була притулком для безлічі примітивних китів, зокрема Basilosaurus cetoides. Цей лютий морський ссавець борознив океани Землі близько 30-40 мільйонів років тому і міг досягати 18 метрів у довжину. Однак вчені поки що не беруться припустити, кому саме належав стародавній череп, може виявитися, що дослідникам вдалося виявити рештки раніше невідомого науці виду сімейства Basilosauridaе», – сказав Велес-Хуарбеі.

Ліндсі та Ендрю  розкопали лише череп, і більша частина все ще знаходиться в камені. Зараз череп доставлено до Школи математики та природничих наук Алабами, де його очищають і вивчають. Учениця та її вчитель планують відновити розкопки наступного року.

«Зараз у нас є лише череп, але під час розкопок черепа ми виявили кілька посткраніальних елементів, які вказують на наявність більшої частини скелета. Наступного літа ми дізнаємось більше».

У США школярка знайшла череп кита віком 34 мільйони років (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів