Поділитись:

У США розпочався антимонопольний судовий процес проти Google

Середа, 13 вересня 2023, 01:23
У США розпочався антимонопольний судовий процес проти Google

У США у федеральному суді у Вашингтоні у вівторок, 12 вересня, розпочався судовий процес проти Google. Міністерство юстиції США звинувачує компанію в порушенні антимонопольного законодавства.

Про це повідомляє Daily Sabah, – передає Суспільне. 

За даними видання, антимонопольний судовий процес проти Google є найбільшим у США за чверть століття. Цей судовий процес, що розпочався у Вашингтоні, є найбільшою антимонопольною справою США проти великої технологічної компанії відтоді, як понад два десятиліття тому той самий департамент подав позов проти Microsoft щодо домінування її операційної системи Windows.

Слухання триватимуть 10 тижнів. Участь у них візьмуть понад 100 свідків. Впродовж цього часу Google намагатиметься довести, що справа, порушена Міністерством юстиції, не має під собою жодного підґрунтя. До показань проти компанії також долучилися десятки штатів США на чолі зі штатом Колорадо.

Справа Google ґрунтується на твердженні уряду про те, що технологічний гігант начебто  несправедливо зміцнив своє домінування в онлайн-пошуку, уклавши ексклюзивні контракти з виробниками пристроїв, мобільними операторами та іншими компаніями, які не залишили конкурентам жодного шансу на конкуренцію.

Щорічно виплачуючи мільярди доларів Apple та іншим компаніям, Google забезпечила собі статус пошукової системи за замовчуванням на телефонах і веб-браузерах, не залишаючи шансів конкурентам, вважають у Мін’юсті. Там наголошують, що таке домінування зробило материнську компанію Google – Alphabet – однією з найбагатших компаній на Землі, оскільки пошукова реклама приносить майже 60% доходів компанії, затьмарюючи доходи від інших видів діяльності, таких як YouTube або телефони на базі Android.

«Два десятиліття тому Google став улюбленцем Кремнієвої долини як новаторський стартап з інноваційним способом пошуку в інтернеті, що розвивався. Той Google вже давно пішов», — йдеться в позові Міністерства юстиції.

Серед імовірних потерпілих – інші пошукові системи, наприклад, Microsoft Bing та DuckDuckGo, відзначає видання.

Наразі Google є найпопулярнішою пошуковою системою, що охоплює 90% ринку в США та усьому світі. Більшість користувачів використовують Google через смартфони iPhone та телефони на операційній системі Android.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів