Поділитись:

На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали (фото)

Вівторок, 03 жовтня 2023, 20:23
На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали (фото)

На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали. 

У вівторок, 3 жовтня, відбулося останнє судове засідання в справі про гуманітарну допомогу армії, де фігурував волинський волонтер Юрій Куць.

Про це він повідомив на фейсбук-сторінці. 

У червні 2022 року у Луцьку СБУ викрила схему махінацій з гуманітарною допомогою. Правоохоронці встановили, що організація ввозила автомобілі на територію України під виглядом гуманітарної допомоги, а надалі автівки продавались за готівку. Зокрема, оперативники зафіксували продаж одного «гуманітарного» автомобіля за суму у понад 100 тис. грн. Також представник громадської організації обіцяв продати карету швидкої допомоги, ввезеної в Україну під виглядом гуманітарної допомоги. Її вартість зловмисник оцінив у 12 тис. доларів США. Як стало відомо пізніше, мова йшла про Благодійний фонд «Віримо в Україну», засновником якого є заступник голови Волинської ОВА Юрій Гупало.

Тоді ж у Фонді прокоментували скандал з гуманітарною допомогою.

Офіційно повідомляємо, що ніякого відношення до вчинення злочинних дій, передбачених частиною третьою статті 201-2 Кримінального кодексу України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв, або безоплатної допомоги), наш благодійний фонд немає», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається на сторінці Фонду, затримана СБУ за звинуваченнями у вчиненні даного злочину, особа Ю.К. зверталася до Фонду і цілого ряду благодійних організацій з пропозицією передати безкоштовно для потреб ЗСУ автомобілі, які він мав за кордоном.

Юрій Куць пише, що Генеральна прокуратура ознайомилася з матеріалами справи і підтвердила, що не було жодної торгівлі гуманітарною допомогою, заслухала усіх свідків (окрім основного свідка та псевдоволонтера) та відкликала всі обвинувачення і кримінальне провадження закрили.

«До моменту затримання ми завезли 48 автомобілів, на які збирали гроші інші волонтери, а я допомагав у пошуку, логістиці та ремонті і обслуговуванні. 15 з цих авто ми з друзями подарували за свої кошти. В червні минулого року, коли мені висунули обвинувачення, таких справ в Україні було тисячі. Але моя перша, що дійшла до суду. Волонтерів обвинувачували і натякали, що треба підписувати зізнання, бо нічого не доведуть і так всім буде простіше. Але ми з адвокатами вирішили, що підемо іншим шляхом і доведемо правду», – зазначив він. 

В ухвалі Луцького міськрайонного суду від 3 жовтня 2023 року йдеться про те, що кримінальне провадження, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо Куця Юрія Сергійовича, який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, закрити на підставі п. 2 ч. 2 ст. 284 КПК України, у звʼязку з відмовою прокурора від підтримання державного обвинувачення. Арешт на майно, накладений ухвалами слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 14.06.2022, 16.06.2022, 22.08.2022 скасували.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Волинського апеляційного суду протягом 7 (семи) днів з дня її оголошення через Луцький міськрайонний суд Волинської області.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. якщо таку скаргу не було подано. У раз подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

У постанові Волинської обласної прокуратури від 29 вересня 2023 року про відмову від підтримання публічного (державного) обвинувачення зазначено, що в ході судового розгляду не підтвердився той факт, що Куць Ю.С. при передачі транспортних засобів Бернадському О.А. за грошові кошти керувався метою отримання прибутку. Встановлено, що Куць Ю.С. та члени його сімʼї придбали за кордоном вищевказані транспортні засоби, здійснили їх перевезення з країн придбання до України, ввезення на територію України як гуманітарна  допомога на благодійний фонд «Фонд Юрія Гупала «Віримо в Україну» та здійснили ремонт та технічне обслуговування.

Всі ці дії оплачені Куцем Ю.С. за власні кошти. Крім того, дослідженням наданих під час судового розгляду стороною захисту документів встановлено, що насправді Куцем Ю.С. понесено більші витрати, аніж отримано ним грошові кошти від передачі транспортних засобів Бернадському О.А.

Куць Ю.С. при отриманні грошових коштів за транспортні засоби діяв не з метою отримання прибутку, а з метою відшкодування фактично понесених ним витрат на придбання, перевезення та ремонт цих автомобілів.

Волонтер додає, що прокуратура рідко відкликає свої звинувачення та підозри. 

«І ще хочу сказати – прокуратура дуже рідко відкликає свої звинувачення та підозри. Це поодинокі випадки в Україні і це може були коли докази невинуватості беззаперечні, що і потрібно було довести», – резюмує пан Юрій. 

На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали (фото) На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали (фото) На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали (фото) На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали (фото) На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали (фото) На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали (фото) На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали (фото) На Волині волонтера, якого звинувачували у торгівлі гуманітаркою, виправдали (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів