Поділитись:

В Україну завезли небезпечну для здоров'я каву: яку і звідки (ОНОВЛЕНО)

Четвер, 12 жовтня 2023, 13:04
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

В Україну завезли небезпечну для здоров'я каву. Йдеться про органічну зелену каву з Гондурасу. Продукт потрапив до України з Німеччини і найближчим часом має бути вилучений із обігу.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Як повідомляє Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, каву в Україну надіслала компанія Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., а отримала ТОВ «Кофітон». Це компанія, яка завозить зелену каву до України із різних регіонів. Така кава не продається в кожному супермаркеті, а її ціна в кілька разів вища за звичайну.

Згідно з Європейською системою оповіщення про безпеку харчових продуктів, у каві виявили речовину хлорпірифос. Його кількість у чотири рази перевищує норму. При цьому вживання такої речовини може призвести до порушень у роботі серця, нейропатії, гастритів тощо.

В Україну завезли небезпечну для здоров'я каву: яку і звідки (ОНОВЛЕНО) 

В організації Європейської комісії повідомили, що рівень ризику для здоров'я від цього продукту високий. Завдяки системі оповіщення всі країни, які отримали цей продукт, повинні найближчим часом вилучити продукцію з обороту.

Якщо ви побачили на прилавках кави вказаного виробника, експортера та імпортера, не варто її купувати. А про те, що кава не вилучена з обігу, можна повідомити Держслужбу України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Пресслужба ТОВ «Кофітон» надіслала до редакції сайту новин Волині «Конкурент» офіційний коментар, у якому зазначила, що хлорпірифос в органічній зеленій каві з Гондурасу був виявлений лише в обмеженій партії в Європі. Нижче – офіційний коментар компанії:

«ТОВ «Кофітон» здійснює свою господарську діяльність виключно в межах чинного законодавства України, та ввозить на митну територію України лише товар, який пройшов відповідну сертифікацію та дозволений для споживання в Україні.

Варто наголосити, що хлорпірифос в органічній зеленій каві (походженням з Гондурасу) наразі виявлений лише в обмеженій партії в Європі і поки що не відомі всі обставини щодо цієї події.

В той же час, як тільки стало відомо про вказані обставини, розуміючи всю відповідальність, Товариство невідкладно вжило всіх заходів щодо вилучення з обігу та недопущення реалізації даної партії імпортованої кави.

Окрім того, Товариство звернулося до ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» про проведення випробувань імпортованого товару на вміст хлорпірифосу. Наразі повторний аналіз триває.

У разі виявлення вмісту небезпечних речовин у вказаній продукції Товариством будуть вживатися заходи щодо її утилізації та знищення способом визначеним за погодженням з Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів