Поділитись:

Італійські, грузинські, грецькі, кіпрські: майстриня-самоучка з Волині виготовляє понад 20 різновидів сирів (фото)

Неділя, 12 листопада 2023, 14:21
Італійські, грузинські, грецькі, кіпрські: майстриня-самоучка з Волині виготовляє понад 20 різновидів сирів (фото)

Жителька села Датиня, що на Ковельщині, Наталія Савлук за допомогою інтернету та шляхом власних експериментів опанувала сироваріння і нині у її доробку – понад двадцять різновидів сирів.

Про майстриню, яка сама виготовляє відомі закордонні сири пише «Ратнівщина» – районна громадсько-політична газета».

Сировар-самоучка з Волині Наталія Савлук уже три роки спеціалізується на варінні різноманітних сирів: качота, сулугуні, халумі, лабне та інших.

Італійські, грузинські, грецькі, кіпрські: майстриня-самоучка з Волині виготовляє понад 20 різновидів сирів (фото)

Для багатьох це просто незрозумілі слова. Проте кожен із названих сирів має свої особливості і різну країну походження:

  • качота – італійський напівм’який сир з регіону Тоскана з додаванням різних спецій;
  • сулугуні – солоний грузинський сир, який походить з регіону Самегрело. Він належить до групи розсільних твердих сирів. Їх вважають найстарішими сирами, а їхні рецептури належать до найстародавніших у сироварінні;
  • халумі – напівтвердий сир, широко розповсюджений в країнах Леванту (Сирія, Ліван, Ізраїль, Єгипет, Туреччина, Греція, Кіпр), який має кіпрське походження і вирізняється тим, що його можна смажити;
  • лабне – м’який сир, дуже популярний у країнах Близького Сходу, Середземномор’ї, а особливо в Греції. Готують його з відфільтрованого йогурту.

Італійські, грузинські, грецькі, кіпрські: майстриня-самоучка з Волині виготовляє понад 20 різновидів сирів (фото)

Науку приготування цих смачних популярних нині продуктів Наталія Савлук опанувала за допомогою інтернету та шляхом власних експериментів. Почалося все три роки тому, коли на святковий стіл вона поставила сири власного приготування. Гості розсмакували їх і подали ідею, чому б їй не спробувати робити сири для реалізації. Господиня спробувала. Спочатку кожен куштувала сама, давала на дегустацію рідним. І коли була остаточно задоволена результатом, почала його продавати. Людям подобалося. Так виникла потреба вдосконалюватися, розширювати асортимент. А далі спрацювало «сарафанне радіо» – один одному розповідали, рекламували. І Наталія почала продавати сири у Ковелі, Камені-Каширському, Ратному, а зараз нерідко передає до Луцька, Володимира і навіть Львова.

Італійські, грузинські, грецькі, кіпрські: майстриня-самоучка з Волині виготовляє понад 20 різновидів сирів (фото)

Італійські, грузинські, грецькі, кіпрські: майстриня-самоучка з Волині виготовляє понад 20 різновидів сирів (фото)

За короткий проміжок часу сировар-початківець навчилася робити різноманітні варіації сирів. Нині в асортименті є як класичні без додавання будь-яких спецій і трав, так і ексклюзивні з в’яленими вишнями, журавлиною, прованськими травами, базиліком, сушеними помідорами, аджикою, копченою паприкою, часником, пажитніком, настояні на вині, темному пиві.

Італійські, грузинські, грецькі, кіпрські: майстриня-самоучка з Волині виготовляє понад 20 різновидів сирів (фото)

За короткий проміжок часу Наталія Савлук стала визнаним серед краян сироваром. У її доробку – понад двадцять різновидів сирів. І всі вони мають унікальний неповторний смак.

Господиня запевняє, що той, хто хоче вивчити цю сферу зсередини, повинен не боятися експериментів. Як борщ у кожної господині смакує по-своєму, так і сир, до виготовлення якого вона докладе трохи любові, натхнення і фантазії, матиме незрівнянний смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів