Поділитись:

Комісія з журналістської етики відреагувала на номер «Кварталу 95» про переселенку «сіСькадовська»

Субота, 06 січня 2024, 10:08
Комісія з журналістської етики відреагувала на номер «Кварталу 95» про переселенку «сіСькадовська»

Комісія з журналістської етики закликала загальнонаціональні телеканали проявляти «особливу уважність до можливих проявів дискримінаційного гумору» після суспільного обурення сценкою «Кварталу 95» про переселенку зі Скадовська. Однак додала, що не відмовляє медіа у свободі вибору тематики для жартів.

Про це йдеться в заяві КЖЕ, – повідомляє Громадське.

В організації зазначили, що Кодекс етики українського журналіста у пункті 15 наголошує: ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання.

Однак у Комісії додали, що розуміють: лінія між гумором і висміюванням певного явища з одного боку, та дискримінацією і мовою ворожнечі з іншого боку є «дуже тонкою».

«Свобода вираження поглядів захищає не лише інформацію чи ідеї, які сприймаються позитивно або розглядаються як необразливі чи залишають аудиторію байдужою, а й ідеї, які ображають, шокують або турбують», – пояснили в КЖЕ.

Тому в організації наголосили, що не відмовляють медіа у свободі вибору тематики для жартів, але закликають їх ретельніше працювати з «досвідами аудиторії».

«Загальнонаціональні телеканали, що мають найбільшу аудиторію, мають бути свідомими того, що їх ефіри мають чи не найбільший вплив на формування суспільної думки, на відміну від, приміром, контенту, до якого споживачі отримують доступ за власним бажанням на онлайн-платформах», – зазначила Комісія.

Крім того, там заявили, що гумор не повинен сприяти вкоріненню стереотипів щодо представників тих чи інших груп та таврувати їх меншовартісними.

Комісія дала кілька порад медіа, як запобігти дискримінації, зокрема:

  • не розділяти українців на «ми» і «вони», особливо в часи війни, сприяючи вкоріненню стереотипів, які розпалюють ворожнечу та формують упереджене негативне ставлення до певної групи людей;
  • залучати до створення гумористичного продукту представників дискримінованих груп та/або правозахисників для зменшення ризиків створення дискримінаційного контенту;
  • відходити від створення контенту, у якому нормалізована стигматизація певних соціальних груп, навіть попри потенційне бажання певної частини аудиторії медіа його отримувати;
  • розробити та впровадити системні заходи для створення недискримінаційного контенту в телешоу, наприклад наявність відділу чи спеціаліста з толерантності та інклюзії, щорічне проходження працівниками медіа тренінгів з недискримінації та гендерної рівності.

Нагадаємо: міський голова Скадовська Олександр Яковлєв обурився жартом від студії «Квартал 95» про переселенку з окупованого росіянами міста, яка, переїхавши на Закарпаття, «кумедно» перекручує українські слова, намагаючись розмовляти з місцевими мешканцями. Також виступ «Квартал 95» обурив луцьку співачку Марію Хурсенко, адже там використали легендарну пісню її батька В'ячеслава Хурсенка «Соколята» й переробили її під пса Патрона. У відповідь їй студія «Квартал 95» заявила, що пародію на пісню В'ячеслава Хурсенка «Соколята» створили та використали відповідно до вимог чинного законодавства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
18:59
12:30
21 квітня 2024
09:14
18 квітня 2024
16 квітня 2024
23:07
12 квітня 2024
04 квітня 2024
18:00
03 квітня 2024
31 березня 2024