Поділитись:

Супрун розповіла усю правду про яйця

Неділя, 14 жовтня 2018, 10:50
Супрун розповіла усю правду про яйця

У списку корисних для здоров'я продуктів ви неодмінно знайдете яйця. Вони містять практично всі вітаміни, а також залізо, білок та рідкісні корисні жири – наприклад, холін. Яйця корисні для здоров'я очей, шкіри, волосся, печінки та мозку.

Утім не завжди яйця вважались корисним продуктом, – пише у Facebook в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Як повідомила вона, війна із холестерином, водночас і з яйцями, почалася в 70-ті роки 20 століття. Лікарі та дієтологи вважали, що вони шкідливі через холестерин і радили від них відмовитись або максимально зменшити споживання, аби запобігти серцево-судинним хворобам.

Минуло десятки років, і тривалі дослідження спростували міф про шкоду яєць та підвищені ризики серцево-судинних хвороб. В одному з великих досліджень (500 тисяч учасників) люди, які споживали одне яйце на день мали на 18 % менші ризики появи хвороб серця та судин та на 28 % ймовірність пережити геморагічний інсульт. Такий результат було підтверджено не в одному дослідженні.

Так, в яйцях є холестерин. Він не робить їх шкідливими, тож їсти яйця можна і треба. Холестерин – це один із різновидів жирів. Він потрібен для роботи мозку, вироблення гормонів, функціонування травлення та багатьох інших процесів.

Одне середнє яйце містить близько 186 мг холестерину, що становить 62 % рекомендованого добового споживання. Добова норма холестерину може коливатись від 100 до 300 мг в залежності від загальної кількості споживання калорій на день. В основному холестерин міститься в жовтку, а білок – це і є здебільшого протеїн. Тому якщо переймаєтеся рівнем холестерину, можете вживати тільки білок. Але тоді ви не отримаєте вітаміни та інші корисні сполуки з яєць.

Щоби отримати максимальну користь від споживання яєць, варто:

  • їсти відварені яйця чи яйця пашот, але не смажити їх чи їсти сирими;
  • не доповнювати їх шкідливими продуктами: ковбасками, беконом чи салом. Так ви не перевищете норму холестерину і не будете засмічувати свої їжу шкідливими жирами, канцерогенами та калоріями. Водночас будете споживати лише корисні мікроелементи, які є в яйцях. Їсти сало можна і навіть треба, але краще окремо від яєць, і небагато.
  • комбінувати з іншою здоровою їжею. Це може бути висівковий хліб, зелень, різні овочі, оселедець та олія. Така їжа, багата на клітковину чи ненасичені жири, допоможе тримати баланс холестерину в нормі та урізноманітнить раціон.

Адже найкраще рішення – це збалансоване харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СУПРУН ПОЯСНИЛА, СКІЛЬКИ ТРЕБА ЇСТИ КЛІТКОВИНИ І ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО

Надрукувати
мітки:
коментарів