Поділитись:

«Медузи» Луцькради: каламутні нетрі ювілейної сесії (репортаж)

Вівторок, 11 грудня 2018, 20:35
«Медузи» Луцькради: каламутні нетрі ювілейної сесії (репортаж)

Пам’ятаєте кумедний фільм «Бриджіт Джонс: грані розумного» з Рене Зеллвегер? Нагадаю вам момент, де до героїні підходить знайома. Друзі Бриджіт, щойно побачивши щупальці цієї дамочки, зашипіли: «Тривога «Медуза!»

Медуза так і пнеться вколоти чимдужче. І хай би як відбивалася Бриджіт, але вийти переможцем в цьому пінг-понгу словесних токсинів їй не вдається.

Ця сцена вже, мабуть, втретє випливає в моїй пам’яті, коли я приходжу на сесію Луцької міської ради. Взаємні підколки межують із хамством, часом попахують сексизмом. Де той депутат Осіпов, який любив контрспіч починати із афоризму? "Медуз" у цьому "акваріумі" вистачає. І їхні токсини здатні вбити будь-яку мою надію на реабілітацію цього скликання. Та про все за  порядком.

***

Це була 50-та позачергова сесія. Ювілей. За стільки часу депутати добре вивчили один одного. Це у виступах вони звертаються на ім’я та по-батькові, а так, поміж собою, просто Саша, Женік, Коля, Аркаша. Вітаються не лише рукостисканням, а й обіймами. Прощаються не до чергової комісії, а до чергового дзвінка. Та дружба ця місцями щира, місцями ситуативна, місцями награна.

Перед початком засідання почали з офіціозу: в місто приїхала делегація політиків з краю Ліппе (Німеччина). Це партнерський край Луцька. Після вітальних слів та подарунків гості виходили з зали, як їх перервав депутат Микола Дендіберін (УКРОП).

«Вапрос по существу!» – гукав він. Та слово Дендіберіна перервав секретар Григорій Пустовіт, а потім Гімн України. Вже після цього він знову наполіг на своєму. Депутат хотів круглий стіл з «гасподамі с Гєрманії». Вже потім я задумалась, а як би відреагували гості на діалоги між депутатами, якби залишилися? 

«Медузи» Луцькради: каламутні нетрі ювілейної сесії (репортаж)

«Все завтра буде в 10 ранку», – запевнив Пустовіт і заспокоєний Дендіберін присів.

На порядку денному – поділити перевиконання надходжень до бюджету, внести незначні зміни до програм, ввести депутата до складу комісії – і розійтися. Всього десять питань, враховуючи додаткове.

***

Директор департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова найдовше стояла біля трибуни. Перед її промовою слово взяв Пустовіт. Запевнив, що для зняття напруги, напередодні вирішили переглянути зміни до бюджету, які стосуються фінансування освіти. Раніше планували понад 4 млн грн перекинути з кишені працівників ДНЗ до кишень педагогів шкіл, яким не вистачає фінансування.

Втім, коли питання набуло розголосу, знайшлося інше рішення: перекинути кошти за рахунок видатків для ДКП «Луцьктепло», КП «Луцькводоканал», компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян та зменшення фінансування ремонту ліфтів у Луцькій міській клінічній лікарні.

«Медузи» Луцькради: каламутні нетрі ювілейної сесії (репортаж)

Питань із залу не багато. Серед внесених змін у проект рішення – згода на видатки з резервного фонду для сплати оренди КП «Луцькі ринки», підтримки громадських організацій тощо. Пропозиція лунає і від депутатки Алли Надточій (Самопоміч). Вона просить виділити 15 тисяч гривень для ремонту даху на вулиці Грабовського. Це питання розглядали під час минулого засідання, втім тоді виділили частину коштів, бо у різних депутатів були різні дані – а скільки ж грошей потрібно? Довга суперечка закінчилася тим, що пропозицію Надточій не підтримали. А директор департаменту ЖКГ Юрій Крась зазначив, що не зможе навіть використати ці кошти, бо це перевищує вартість, яку може надати міська рада за  програмою співфінансування.

Після внесення змін до бюджету, як насіння під час футбольного матчу, депутати лузають кілька змін до міських програм. Зокрема, йдеться про зміни у фінансуванні програм молодіжного, медичного напрямку, допомоги військовослужбовцям, людям з інвалідністю. Швидко та без питань ухвалюють програму впорядкування зовнішнього естетичного вигляду території міста Луцька на 2019 рік.

«Медузи» Луцькради: каламутні нетрі ювілейної сесії (репортаж)

І лише щодо Програми соціального захисту населення міста на 2016 - 2020 роки виникають питання. Зокрема, передбачається збільшення відшкодування коштів Луцькому підприємству електротранспорту, відповідно до поданих розрахунків з надання послуг за перевезення пільговиків.

 «Ми не один рік про це дискутуємо, критикували попередню владу, але йдемо за колишнім сценарієм», – зауважив депутат Павло Данильчук (Народний контроль), зазначивши, що потрібно вирішити це питання, адже постійна дотація до розвитку не призведе.

Якщо цього року така компенсація сягала 50 млн грн, то на наступні роки – 53 та 55 мільйонів, хоча планувалося стабільно 45 млн грн досі. Втім після обговорення питання підтримали.  

***

І коли вже майже всі рішення були ухвалені, почався час взаємного пінг-понгу під час розгляду питання, що стосувалося того, в якій комісії працювати депутатці Юлії Вусенко (Самопоміч). Вона просилася у бюджетну.  

«Ех….(глибоко вдихнув позафракційний депутат Євген Ткачук, – К) Я думаю, що все-таки жінка, мама двох дітей і плюс кандидат юридичних наук мала би працювати, на мою думку, в постійній комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності та етики та регламенту. Це її профіль, і, думаю, що колеги підтримують», – порадив колега Євген Ткачук, колишній голова земельної комісії.

«Медузи» Луцькради: каламутні нетрі ювілейної сесії (репортаж)

Пас Вусенко звівся до того, що вона також має економічну освіту. А згодом додала, що у багатьох депутатів осівта не має стосунку до тих сфер, які представляють у комісіях. І закріпила козирем чисто юридичним: депутат працює у комісії за власним волевиявленням, а не чиїмись підходами до бачення проблеми.

З цими словами погодився депутат Павло Данильчук: «Немає такого підходу по освіті чи якихось статевих ознаках». Він додав, що є сенс зібрати погоджувальну раду. Депутат Олександр Лазука (Народний контроль) був більш категоричним, зазначивши, що такі пропозиції колеги Ткачука нагадують кріпацтво і можуть створити небезпечних прецедент.

Після цього пішла важка артилерія з протилежного табору. Укропівець Ігор Поліщук згадав часи, коли на початку каденції розподіляли роботу в комісіях на погоджувальних радах. Тож потрібно знову зібратися.

«Не розумію, чому не ходять на погоджувальні ради. Приходьте – і всі питання обговоримо. Керівники фракцій, секретар міської ради, і не будете оце вносити з колін… Внести зараз пропозицію, знаючи, що її не підтримують, і потім писати: «Мене не взяли в бюджетну комісію»….Це несерйозно! Треба виростати з маленьких штанів», – останні слова Поліщука викликали в колег смішки.

Та Вусенко швидко взяла ініціативу, продовжуючи мову про маленькі штанці, тільки вже щодо Поліщука. Зауважила, що говорила йому саме про це під час минулої сесії.

«Медузи» Луцькради: каламутні нетрі ювілейної сесії (репортаж)

Пік емоцій дійшов до пінг-понгу депутатів Кравченко-Шляхтич. Перший питав, чи фракції «Самопомочі» "помазано" в бюджетній комісії. Іншій відповідав: «Вам яке взагалі діло?»

Зрештою, очікувано пропозицію Вусенко не підтримали. А депутата-новачка Андрія Білана (Свобода) нарешті скерували до комісії з питань комунального майна та приватизації.

«Медузи» Луцькради: каламутні нетрі ювілейної сесії (репортаж)

Останнім питанням були правки до рішення, що стосується Рівненської, 119. Ініціатори кажуть, що була технічна помилка. Отож, слова «Територіальній громаді міста Луцька в особі Луцької міської ради (орендар ТОВ «ЖИТЛОВИЙ КВАРТАЛ»)» у рішені вирішили замінити на «ТОВ «ЖИТЛОВИЙ КВАРТАЛ» (орендодавець Територіальна громада міста Луцька в особі Луцької міської ради)».

***

Сесія закінчилася швидко, ще до 13 години. Депутати розійшлися, а осад залишився.  

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024