Поділитись:

Міська земля для обраних, або Як більшість у Луцькраді активно сприяє «потрібним» людям

Понеділок, 17 грудня 2018, 09:00
Міська земля для обраних, або Як більшість у Луцькраді активно сприяє «потрібним» людям

Посадовці міської ради постійно говорять про те, що у місті немає землі і Луцьк «задихається» у своїх межах.

Однак якщо для загалу земельних ділянок немає, то для обраних вони якимось чином знаходяться. Ба більше, «потрібні» питання щодо певних ділянок депутатська більшість традиційно голосує з блискавичною швидкістю.

Яскравий (і черговий) приклад – земельна ділянка на Даньшина-Ошуркевича, де забудовник впевнено почав рити котлован під дев’ятиповерхівку в зоні індивідуальної забудови (за Генпланом міста) без належних дозволів. Як посмів? Напевно, мав впевненість, що більшість голосуватиме за всі його питання так, як треба.

Повідомлення про індивідуальне будівництво…багатоповерхівок

Почалося все з того, що громадянка надумала будувати багатоповерхівку в межах вулиць Даньшина-Ошуркевича. У серпні Луцькрада змінила цільове призначення ділянки з індивідуальної на багатоквартирну забудову.

На сесійному засіданні 26 вересня  начальник відділу держархбудконтролю Владислав Троць сказав, що в них від Тетяни Гажули є повідомлення про початок будівельних робіт на індивідуальне будівництво. (хоча навіть в той момент, коли вона звернулася з наміром будувати дев’ятиповерхівку, вже був виритий котлован під неї, – К.).

Питання тричі не набирало голосів. Однак, наприкінці сесії його похапцем винесли ще раз і проголосували за розробку проекту детального плану  території (ДПТ) в межах вулиць Даньшина та Олекси Ошуркевича.

Більшість так поспішала проголосувати щодо цієї ділянки, що й не звернула уваги на те, що змінили цільове призначення ділянці раніше, аніж дали дозвіл і затвердили ДПТ на багатоквартирну забудову, що є порушенням.

Міська земля для обраних, або Як більшість у Луцькраді активно сприяє «потрібним» людям

Ділянка атовцю впритул до котлована під дев’ятиповерхівку, де його мама в ставку город садила

Через місяць на сесії депутати знов активно голосують за виділення ділянки площею 0,0758 га на вулиці Олекси Ошуркевича, яка якраз розташована впритул до виритого котлована Гажули. Проте цього разу землю давали учаснику АТО Роману Гіричуку. Здавалося б, благородна справа – виділити ділянку атовцю під будівництво індивідуального житла, та ще й ту, на якій його мама колись займалась городництвом. 

Все б нічого, але виявилося, що самі ж мешканці з вулиці Ошуркевича ніколи не чули про сусідів на прізвище Гіричук. Навіть більше, вони ніколи не бачили жодної мами за земляними роботами на тій ділянці. Адже навіть тутешні ніколи там нічого не садили, бо ділянка постійно залита водою.

До того ж дуже «логічне» рішення з боку атовця – будувати хату в ставку та ще й під «носом» майбутньої багатоповерхівки.

Ще менше логіки у голосуваннях депутатів міської ради – давати атовцю ділянку під індивідуальне будівництво в зоні, в ДПТ якої були внесені (а потім ще й затверджені) зміни. Відповідно до змін, це вже не зона індивідуального, а багатоквартирного будівництва.

Тим паче тепер (коли це ДПТ вже затверджено) дозволу на будівництво хатини на цій території вже ніхто не дасть.

Міська земля для обраних, або Як більшість у Луцькраді активно сприяє «потрібним» людям

Жодної реакції влади на повідомлення людей про самовільне будівництво

Хоча скільки не говорили за це самовільне будівництво на сесії, новоспечений керівник держархбудконтролю Владислав Троць не зреагував за цей час жодним чином.

До слова, депутат міськради та радник міського голови Ігор Поліщук сказав, що задоволений тим, як працює відділ держархбудконтролю. Адже в місті накладаються величезні штрафи на самовільні будівництва та реконструкції.

Напевно, якщо і накладаються, то вибірково. Адже, наприклад, ще до засідання 49-ї сесії в листопаді  (де мали погоджувати проект ДПТ по Даньшина-Ошуркевича,– К.)  на земельні ділянці Тетяни Гажули «кипіла» робота. Тут облаштували будівельний майданчик, підвели електрику, встановили баштовий кран та залили монолітну залізобетонну плиту. До слова, контури плити збігалися з багатоквартирним будинком, що є в матеріалах проекту детального плану територій (який в той день ще й не був затверджений сесією Луцькради, – К.).

Поруч з будівництвом навіть встановили павільйон з продажу квартир, на який Гажула дозволи навряд чи має.

Своєю чергою міська рада й далі чимдуж поспішає ввести в правове поле це самовільне будівництво.

Міська земля для обраних, або Як більшість у Луцькраді активно сприяє «потрібним» людям

Відтак на сесії 29 листопада не з першого разу, але все ж прийняли рішення «Про погодження проекту детального плану територій в межах вулиць Даньшина та Олекси Ошуркевича у місті Луцьку».

На заваді голосуванню не стало навіть колективне звернення від мешканців (підписане 16-ма людьми) з вулиці Ошуркевича. Люди просили зняти з розгляду питання і не змінювати цільового призначення території.

Мешканці занепокоїлись тим, що будівництво цих багатоповерхівки спричинить підтоплення їхніх будинків. 

Люди звертали увагу міської влади та обласної держархбудінспекції на самовільне будівництво. На сесії депутат Костянтин Петрочук (який ще є заступником міського голови, що курує діяльність управління містобудування та архітектури, – К.) зазначив, що нехай розбирається обласна інспекція, а проект рішення можна приймати, незважаючи на звернення мешканців.

Про будівництво багатоповерхівки, а не індивідуального будинку (як зазначено у декларації) наголосив й депутат Тарас Шляхтич.

Однак й на ці слова не було жодної реакції ані від в. о. міського голови, ані від його заступника з питань містобудування. Хоча, відповідно до своїх посадових обов’язків, мали б якось зреагувати. Не підтримала більшість і прохання людей – зняти з розгляду питання.

Тарас Шляхтич почав допитуватися у представника забудовника Віталія Доскача, скільки потрібно паркомісць для проектованих будинків та чи відповідає нормам прийнятий відсоток забудови. Однак чіткої відповіді не прозвучало, а представник забудовника лиш сказав, що проектанти мали все порахувати відповідно до норм.

У коментарі для ІА «Конкурент» депутат зазначив, що він не проти того щоб місто розвивалося. Однак, на його думку, все має бути відповідно до державно-будівелньих норм (ДБН) та законодавства.

«Ми питали, чи вистачає паркомісць, чи вони там взагалі передбачені.  Нам ніхто не дав відповіді. Щоправда, у відповіді на офіційне звернення депутата Собуцького сказали, що кількість паркомісць залежить від поверховості будинку.  Хоча не вказали поверховість, а по ДПТ дивимося – 9 поверхів», – розповів Тарас Шляхтич.

Відповідаючи на запитання Миколи Собуцького, який цікавився щодо передбачених заходів для відведення зливових вод, Віталій Доскач зазначив, що проектом передбачено будівництво насосної станції. Тоді ж він і обмовився, що  будівництво насосної станції – дуже дороговартісне, тому і треба погодити будівництво багатоповерхівки. Мовляв, малоповерхова забудова (навіть на 4 поверхи) є недоцільною.

Отож, виходить, що цими словами представник забудовника підтвердив, що з самого початку планував багатоповерхову забудову.

Міська земля для обраних, або Як більшість у Луцькраді активно сприяє «потрібним» людям

Традиційно двічі голосування не набирало необхідної кількості голосів. Однак депутат Сергій Була запропонував повторно розглянути це питання, і тоді кількість голосів знайшлася швидко.

Мешканці з вулиці Ошуркевича не згідні на 9-поверхівку

У коментарі «Конкуренту» Сергій Була зізнався, що не пам’ятає вже суті питання щодо Даньшина-Ошуркевича (хоча з часу сесії пройшло трохи більше тижня, – К.).Тому й не зміг достеменно пояснити, що ж його спонукало винести цей проект рішення на повторне голосування.

«Я реально не пам’ятаю. Однак якщо моя позиція була така, то мені було достатньо того, що доповідав начальник управління містобудування та архітектури», – сказав Сергій Була.

Мешканці після цієї сесії повторно занесли звернення депутатському корпусу, в.о. міського голови та у відділ держархбудконтролю. На їхню думку, це будівництво ще більше ускладнить ситуацію із підтопленням їхніх ділянок.

Місцеві розуміють, що їм не вдасться зупинити цього самовільного будівництва. На їхню думку, якщо вже будувати будинок у приватному секторі, то максимум на три поверхи, але аж ніяк не «тулити» багатоповерхівку.

Микола Собуцький є депутатом від округу,  де й розташована ця ділянка. Він дивується, що тисячам луцьких атовців кажуть, що землі в місті немає, а для одного знаходиться – поруч із багатоквартирною забудовою.

«Там нечесно виділили землю атовцю. Але ця ділянка стане прибудинковою територією. Забудовники зрозуміли, що вони будують завеликий будинок . Щоб здати його в експлуатацію, їм за ДБН потрібно десь ще втулити дитячий майданчик, паркомісця і так далі», – сказав Микола Собуцький.

Основу більшості у Луцькраді становить її найбільша фракція «УКРОП». Голова фракції Ігор Поліщук сказав, що голосував за погодження проекту детального плану цієї території.

Міська земля для обраних, або Як більшість у Луцькраді активно сприяє «потрібним» людям

Разом з цим у коментарі журналісту ІА «Конкурент» Ігор Поліщук розповів, що місто активно бореться із самовільним будівництвом. Втім люди їдуть (в обхід міськради) в Київ, де через Держархбудконтроль України чи Мінрегіон отримують потрібні їм дозволи на будівництво, скажімо, за 20 метрів від заправки і так далі.

Ігор Поліщук сказав, що не вбачає у будівництві на Даньшина-Ошуркевича  порушень. До того ж, із його слів, забудовник гарантійним листом обіцяв передати міській раді 8 % житлової площі.

Профільний заступник міського голови нічого не чув за самовільне будівництво

Що ще треба зробити мешканцям (які вже просили зняти з розгляду це питання з розгляду сесії), аби звернути увагу відповідальних структур та міської влади  на самовільне будівництво?

Профільний заступник Костянтин Петрочук сказав, що про самовільне будівництво нічого не чув.

«Якщо в когось є підозри, що там незаконе будівництво, то треба заяву в архбудконтроль занести, щоб вони здійснили перевірку на предмет законності будівництва», – сказав Петрочук.

Хоча як профільний заступник Петрочук мав би якось зреагувати на повідомлення про самовільне будівництво. Втім на запитання, чи має бути його реакція на повідомлення від мешканців, Костянтин Петрочук сказав, що є структурні підрозділи, на які пишуть заяви і вони виносять певні рішення.

«Заступник не може вказувати, проводити чи не проводити перевірки. Однак, якщо фізична особа й прийде до заступника, то він розпише «здійснити перевірку», а далі структурний підрозділ розглядає питання і напише, є чи немає підстав для здійснення перевірки», – розповів Костянтин Петрочук.

Поцікавилися у Поліщука, що ж буде, якщо виявлять (чи виявили б) порушення на цій забудові. Він каже, що якщо є порушення, то треба накладати штраф.

«Якщо виявлять, то це треба буде виконати припис нашого відділу архбудконтролю, сплатити штраф і приводити свої документи, будівництво у відповідність до тих затверджених рішень, які нами прийняті», – сказав Ігор Поліщук.

***

Отож, виходить, що кожен може спочатку розпочати будівництво будь-яке і будь-де. Головне – аби в той час, поки копають котлован, міська рада приймала «потрібні» рішення, щоб потім будівництво можна було швиденько «підігнати» в правове поле.

Напевно, саме тому міська рада поспіхом приймає «потрібні» рішення щодо Даньшина-Ошуркевича, щоб в разі перевірки документація щодо Даньшина-Ошуркевича була в порядку.

Ось так працює міська влада за подвійними стандартами. На словах борються з самовільними забудовами, муніципали демонтують кіоски дрібних підприємців, яким не треба жодних на це перевірок і висновків експертів. Тим часом провладна більшість робить все, аби швидше ввести в правове поле чергове самовільне будівництво для «обраних».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку мешканці попросили зупинити будівництво багатоповерхівок

Надрукувати
мітки:
коментарів