Поділитись:

Репортаж із сесії Луцькради (фото)

Четвер, 31 січня 2019, 13:40
Репортаж із сесії Луцькради (фото)

(на фото: усміхнений член фракції "Батьківщина" Андрій Козюра, який нещодавно зафільмував на телефон колегу Андрія Авраменка, який змінив іміджу та одягнув окуляри)

У сесійній залі Луцької міської ради завершувалася перша сесія у 2019 році. Голова бюджетної комісії Борис Смаль розповідав, яким чином обласний центр планує співпрацювати з навколишніми громадами стосовно навчання сільських дітей у міських дитсадках:

"Ми зустрілися з усіма голова прилеглих ОТГ. Поки не домовилися лише з однією".

"А з ким не домовилися? Із Семенюком із Підгайцівської ОТГ? Це ви так переконували його?" – задав питання спікеру голова фракції "Народний контроль" Павло Данильчук.

"УКРОП – переконаємо кожного", – посміхаючись, пожартував Ігор Поліщук, хоча Юрію Семенюку в той день було не до сміху...

***

У середу, 30 січня, коли більшість депутатів Луцькради, ймовірно, ще спали, голова Волинської ОДА Олександр Савченко розмовляв по телефону з Юрієм Семенюком. Очільник Підгайцівської ОТГ розповідав губернатору про спалені вночі два автомобілі та екскаватор, які належали його родині. Через декілька годин, перервавши відпустку та приїхавши з Києва, Савченко зібрав нараду із силовиками області та заявив пресі, що оголошує війну "УКРОПу"

Сам же "УКРОП", а точніше нардеп Віталій Купрій, який ще не так давно був "укропівцем", у сесійній залі міської ради заявляв про необхідність оголошення війни Росії. Він критикував Петра Порошенка та Олександра Турчинова за те, що вони цього так і не зробили, та хвалився тим, що зареєстрував відповідний проект у Верховній Раді. 

Цікаво, що до обранців громади Купрій прийшов не сам, а з поліцією, яка повинна була б втрутитися, якби йому не надали слово (Віталій Купрій також є кандидатом в президенти України, і тому секретар Луцькради Григорій Пустовіт та депутатський корпус цілком могли розцінити його бажання виступити як передвиборчу агітацію). Проте скандалу не сталося, Купрій покинув раду, а місцеві політики розпочали розглядати зміни до бюджету 2019 року. 

Репортаж із сесії Луцькради (фото)

Репортаж із сесії Луцькради (фото)

Заступниця директорки департаменту фінансів та бюджету Алла Саприка доволі довго розповідала про те, куди і на що будуть спрямовані різні суми коштів, але слухали її не всі. Частина "укропівських" рядів була зайнята обговоренням якихось своїх нагальних справ. Згодом компанія говорунів, до якої увійшли Ігор Поліщук, Микита Рабан, Олександр Волинець та Юлія Дацюк, настільки розійшлися, що представниця "Самопомочі" Алла Надточій була змушена обуритися. 

Репортаж із сесії Луцькради (фото)

Репортаж із сесії Луцькради (фото)

Наступним до трибуни вийшов начальник управління земельних ресурсів Сергій Шабала з блоком земельних питань, які зазвичай розглядали наприкінці.

"Питання? Зміни та доповнення? Охочі виступити?" – раз-у-раз повторював Пустовіт, чуючи у відповідь або тишу, або "голосуємо".  

Перервав цю монотонність Андрій Покровський. Йому стало цікаво, для чого надавати КП "Луцькводоканал" земельну ділянку для будівництва спортивного комплексу, коли підприємство і так є дотаційним. Директор «Луцькводоканалу" Віктор Гуменюк зазначив, що це буде не великий спортивний комплекс, а футбольне поле з необхідними будівлями. Він зауважив, що "Луцькводоканал" має футбольну команду, якій потрібно десь грати.

Своєю чергою Покровський попросив Гуменюка гарантувати, що земельна ділянка, яку нададуть підприємству, не буде передана в суборенду.  Керівник, прогнозовано, не зміг цього зробити, а лише пообіцяв, що підприємство зробить усе, аби стадіон збудувати. 

Незважаючи на перестороги, рішення про розробку необхідної технічної документації більшість депутатів підтримали, оскільки "Луцькводоканалу" футбольне поле вкрай необхідне. Жителям міста наразі залишається чекати та спостерігати за тим, чи на місці обіцяного стадіону не з'явиться щось інше...

Після цієї паузи Шабала продовжив зачитувати проекти рішення і робив це аж до початку перерви у засіданні.

Репортаж із сесії Луцькради (фото)

***

Під час перерви, яка затягнулася, у сесійній залі своє засідання провела "бюджетна комісія на чолі з Борисом Смалем. Потреба зробити це з'явилася у зв'язку з необхідністю внести в порядок денний ще одне питання. Згодом це засідання визнали нелегітимним, оскільки 2-х членів "бюджетки" (Павла Данильчука та Андрія Покровського), відповідно регламенту про його проведення, не повідомили.

"Павло Данильчук стояв в залі і демонстративно ігнорував роботу комісії", – заявляв Борис Смаль.

"Звідки я маю знати, чого ви там у кутку зібралися?" – парирував Данильчук, додавши щось схоже на "дерибанщики" після цього. 

У підсумку комісія, дотримавшись усіх норм, засідала ще раз під час наступної перерви через 2 години. Тим часом сесія відновилася і згодом було затверджено стратегію розвитку Луцька до 2030 року та встановлено дату святкування Дня Луцька. Своє день народження обласний центр Волині святкуватиме в другу суботу вересня. Як не намагався Павло Данильчук переконати колег в абсурдності прив'язуватися до першого місяця осені, вони його не послухали.

"Я, на відміну від багатьох, виріс у Луцьку, я корінний лучанин! Я знаю одне: влітку студентів в місті нема і людей загалом менше. Тому повністю підтримую ідею святкування у вересні", – вже перед самим голосуванням випалив емоційний Аркадій Соломатін.

Репортаж із сесії Луцькради (фото)

"Ясно..." – з долею іронії, прокоментував його спіч Григорій Пустовіт та продовжив керувати засіданням.

Наскільки б дивною не була така ситуація для Луцької міської ради, але питання голосувалися одне за одним аж до оголошення чергової короткої перерви, яка була необхідна для легітимного засідання "бюджетки" вже разом з Данильчуком. Поки одні обранці працювали над тим, щоб ще один проект рішення зарахували у порядок денний, а інші пили каву чи чай, Аркадій Соломатін показував Сергію Булі, як його внук виконував композицію AC/DC "T.N.T.". Згодом сесію було відновлено для ще двох тривалих дискусій та одного короткого виступу Миколи Дендіберіна.

***

Репортаж із сесії Луцькради (фото)

Наостанок давайте повернемося до початку репортажу, коли Павло Данильчук вирішив по-чорному "підколоти" Бориса Смаля. У відповідь голова "бюджетки" сказав таке:

"Павло Петрович вирішив вперше за всю каденцію пожартувати і зробив це зовсім невдало. Насправді з Семенюком ми домовилися, а вагається голова Жидичинської ОТГ".

Після годинного обговорення обранці громади підтримали останній проект рішення та затвердили договір на здійснення трансфертів за навчання дітей із сіл у дитсадках Луцька з бюджетів об'єднаних територіальних громад. Відтепер Луцьк не оплачуватиме навчання дітей, батьки яких не сплачують податків у Луцьку.

Завершив сесію Микола Дендіберін. Екстравагантний "укропівець" у світло-коричневому костюмі зайняв місце посеред зали та звернувся до депутатів:

"Наші хлопці, серед яких син Костянтина Петрочука, дуже успішно виступили на міжнародних змаганнях з плавання. Такого плавання у нас ще було!"

Надрукувати
мітки:
коментарів