Поділитись:

Національний банк пом'якшив валютні обмеження

П'ятниця, 06 травня 2016, 10:25
Національний банк пом'якшив валютні обмеження

Національний банк звільнив від обов'язкового продажу кошти, що надходять для здійснення іноземних інвестицій в Україні, і скоротив термін заявок на купівлю валюти до трьох днів із чотирьох.

Про це повідомляє прес-служба банку.

"Досі банки мали можливість купувати валюту для клієнтів лише не раніше четвертого операційного дня після попереднього резервування (режим Т+3). Відтепер здійснити таку купівлю можна буде швидше: починаючи з третього операційного дня (режим Т+2). Аналогічним чином змінено строк і для операцій з перерахування коштів у гривнях на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів", – йдеться у повідомленні.

Як і раніше, здійснення таких операцій вимагатиме підтвердження з боку Національного банку впродовж вказаного терміну. Інформація, яку уповноважені банки нададуть 5 травня та 6 травня в реєстр валютних операцій, буде підтверджуватися Національним банком 11 травня. Відповідно, інформація, надана 10 травня, буде підтверджуватися 12 травня, а 11 травня – підтверджуватиметься 13 травня.

Також Нацбанк зняв заборону на купівлю іноземної валюти за продукцію, імпортовану в Україну до 1 січня 2015 року, за договорами, у яких відбулася заміна боржника або кредитора. Водночас скасовано цю заборону для перерахування коштів у гривнях на користь нерезидентів через кореспондентський рахунок банку-нерезидента, відкритий в уповноваженому банку.

"Окреслені кроки з лібералізації валютного регулювання сприятимуть збільшенню надходжень іноземних інвестицій в Україну, а також покращенню умов для проведення розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності без створення дисбалансів на валютному ринку" – йдеться у повідомленні.

Зміни вступають у дію 11 травня.

Нагадаємо: Національниц банк вже пом'якшував валютні обмеження, відповідно до постанови Національного банку України № 256 від 12 квітня 2016 року "Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 16 вересня 2013 року № 365".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: НАЦБАНК ЗНИЗИВ ОБЛІКОВУ СТАВКУ

Надрукувати
мітки:
коментарів