Поділитись:

Скільки днів та як святкувати Трійцю

Неділя, 16 червня 2019, 12:00
Скільки днів та як святкувати Трійцю

День Святої Трійці, також П'ятдесятниця, День Зіслання Святого Духа, Зелена неділя – одне з головних християнських свят. Проте не всі знають, як правильно і скільки днів потрібно його святкувати. Цього дня у православних храмах виконується одна з найурочистіших та найвеличніших служб у році: підлогу храму устеляють свіжоскошеною травою, лепехою, ікони прикрашають березовими гілками. В Україні також люди прикрашають житло і живими квітами, зокрема, любистком, гілками дерев, травами: чебрецем, м'ятою, соном.

ІА "Конкурент" поцікавився у священиків, скільки днів та як правильно святкувати Трійцю. 

Голова інформаційно-видавничого центру, священик кафедрального собору Волинської єпархії ПЦУ Віталій Собко каже, що  у православній церкві є така традиція: коли свято велике і воно відзначається не один день, то наступний день вшанування особи чи події, яка, власне, є в основі свята. І оскіль тут головна подія  – це зішестя Cвятого Духа на апостолів, то другий день зелених свят присвячують, власне, Святому Духові. Тобто понеділок після Трійці –  це день Святого Духа. Третього дня святкування немає за календарем. Але ще у православній церкві є таке поняття, як певний період –  день, коли ми згадуємо це свято. Це позначається на богослужінні у храмі. Є  таке поняття, як відання свята Трійці. То відання свята буде аж до суботи включно.

Віталій СобкоВіталій Собко

"Зішестя Святого Духа на апостолів сталося за заповіддю Христа. Тобто він передбачав і розповідав учням: після того, як він відійде від них, то прийде час і Бог пошле їм Духа істинного. Православна церква навчає , що світ, життя, буття  –  воно підтримується благодаттю Святого Духа. І саме тому у цьому святі дуже багато зелені: зеленню прикрашається храм, домівки. Власне, оця зелень символізує життя, благодать Святого Духа. Але зелень – це тільки традиція. І якщо людина з якоїсь причини не дотримується її, то це нічого страшного. Є, звичайно, більш важливіші речі. Якщо ви запитаєте, що важливіше на Трійцю – піти до церкви чи прикрасити домівку зеленню, – то я сказав би, що важливіше прийти до церкви", –  каже Віталій Собко.

Голова прес-служби в Волинській єпархії УПЦ Віктор Аніпко каже, що Трійця – один з дванадесятих свят в церковному календарі або П'ятдесятниця, тому що святкуємо цю подію на 50 день після Воскресіння Христового.

Віктор АніпкоВіктор Аніпко

"Як святкувати? Звичайно, найкраще провести будь-яке свято у храмі. А цей день – особливий. На Трійцю храм і домівки прикрашаються лепехою, духмяними травами, квітами. У Лаврі, наприклад, ставлять такі великі берези, у храмах –благоухання від свіжоскошеної трави, зелені ризи священиків, поклонні молитви – воно все говорить про премогу Христа над смертю, торжество життя, про плоди, що мають приносити люди своєму Творцеві. Оце прикрашання загалом повинне виходити із внутрішнього стану душі, від розуміння людиною цього свята. Якщо людина не розуміє, навіщо це робити, то його і не потрібно робити", –  коментує священик.

Віктор Аніпко каже, що Трійця святкується два дні: перший день –  свята Трійця, другий –  Святого Духа. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
20 березня 2024
15 березня 2024
09 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024
05 березня 2024
26 лютого 2024
14 лютого 2024
07 лютого 2024