Поділитись:

Волинь "їдять" воші: які райони потерпають найбільше

Неділя, 21 липня 2019, 09:01

За перше півріччя 2019 року випадки педикульозу на Волині почастішали.

 Зокрема, зареєстровано 47 випадків (показник 4,54 на 100 тис. населення), з них – 36 у дітей до 17 років (показник 15,04 на 100 тис. населення), – інформує Волинський обласний лабораторний центр. 

За аналогічний період 2018 р. фіксували 35 випадків (показник 3,37 на 100 тис. населення), з них – 23 у дітей до 17 років (показник 9,61 на 100 тис. населення). 

Спостерігаєть ріст загальної ураженості на 35 %, а серед дитячого населення – на 57 %. Педикульоз зареєстровано на 10 адміністративних територія області, ріст фіксується за рахунок ураженості дітей Любешівського, Маневицького та Ратнівського районів.

Що робити батькам, якщо у дитини виявлений педикульоз?

  • звернутися до лікувально-профілактичного закладу за консультацією;
  • використовувати для лікування засоби, котрі порадить лікар;
  • важливо дотримуватися інструкції із застосування того чи іншого препарату та слідкувати за терміном його придатності;
  • при виявленні вошей на будь-якому ступені розвитку (яйце, личинка, доросла воша) дезинсекцію проводять одночасно, знищуючи вошей безпосередньо як на голові, тілі людини, так і на його білизні, одязі (протягом 1 доби);
  • необхідно оглянути та при необхідності, обробити всіх членів вашої родини;
  • повідомити щодо ситуації медичного працівника дитячого закладу, який відвідує дитина, для проведення у ньому комплексу протипедикульозних заходів;
  • через 7-10 провести повторну протипедикульозну обробку.

Що не слід робити?

  • Використовувати препарати від вошей, котрі призначені для тварин. Вони можуть бути токсичними і подразнювати шкіру голови.
  • Засуджувати людей, які постраждали від вошей і їхні сім’ї. Педикульоз може виникнути в будь-якому середовищі незалежно від економічного статусу і рівня гігієни. Поширений осуд пацієнтів, у яких діагностовано воші, є основною причиною відсутності обміну інформацією і, отже, ускладнює вжиття заходів по лікуванню і профілактиці цих паразитів в значній мірі.

Профілактика

Наявність педикульозу є загальною соціальною проблемою щодо громадського здоров’я, особливо серед дітей шкільного віку. З метою попередження педикульозу та його поширення в сім’ї або дитячому колективі проводяться профілактичні та  гігієнічні заходиВони передбачають:

  • дотримання правил особистої гігієни (регулярне миття тіла, зміну білизни з відповідним пранням, щоденне розчісування волосся тощо);
  • користування тільки своїм рушником, гребінцем, головним убором та білизною;
  • систематичне очищення верхнього одягу, головних уборів, прання  та прасування постільної білизни при високій температурі;
  • дотримання чистоти приміщень та його систематичного прибирання.

Довідково: 

Педикульоз – це паразитування на людині комах вошей, що супроводжується свербежем і може призводити до специфічних захворювань шкіри. Людина може заразитися педикульозом тільки від інших людей, а не від хворої кішки або собаки. В залежності від місця паразитування розрізняють три різновиди вошей – головні, лобкові та платтяні. Ураження головними та платтяними вошами називається педикульозом (від латинського Pediculus – воша), лобковими – фтиріозом.  Крім безпосереднього паразитизму, воші здатні переносити епідемічний висипний тиф, епідемічний (або вошивий) поворотний тиф, волинську гарячку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинь атакує сальмонельоз

Надрукувати
мітки:
коментарів