Поділитись:

Українці можуть оголошувати себе банкрутами: умови

Вівторок, 22 жовтня 2019, 10:50
Українці можуть оголошувати себе банкрутами: умови

З 21 жовтня в Україні набрав чинності Кодекс про процедуру банкрутства, який відтепер дозволяє фізичним особам оголошувати себе банкрутами.

Справи про банкрутство фізосіб будуть розглядати господарські суди за участю арбітражного керуючого, – інформую thepage. 

Ініціювати банкрутство фізособи зможе лише сам боржник. Якщо він не хоче, щоб ця процедура до нього застосовувалася, кредитор оголосити його банкрутом примусово не зможе. Після відкриття провадження про банкрутство боржник отримує тимчасові «канікули»: на 120 днів вводиться мораторій на задоволення вимог всіх кредиторів.

Передбачається, що майно банкрутів – як фізосіб, так і компаній – буде продаватися на електронних аукціонах через систему ProZorro.

Для банкрутства фізосіб існують ще декілька обмежень:

  • розмір прострочених зобов'язань перед кредитором повинен становити не менше 30 мінімальних зарплат – на сьогодні це трохи більше за 125 тис. грн;
  • боржник протягом двох місяців перестав погашати понад 50 % місячних платежів за зобов'язаннями;
  • існує постанова у виконавчому провадженні про відсутність у фізособи майна, яке можна стягнути;
  • існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати свої зобов'язання.

Кодекс структурований у чотири книги. Перша регулює загальні положення та терміни, друга – діяльність самоврядної організації арбітражних керуючих, третя – питання банкрутства юридичних осіб, а четверта – вищезгадане банкрутство фізосіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів