Поділитись:

З новим дихається краще: як у Ковелі чоловікові міняли серце (відео +18)

Четвер, 06 лютого 2020, 14:00
З новим дихається краще: як у Ковелі чоловікові міняли серце (відео +18)

59-річний Святослав Німчук, якому вдруге в Ковелі пересадили серце, у минулому – водій "швидкої". Позаду у нього – два інфаркти. Це й привело до такої операції. 

Він має дорослу доньку та сина, а також двох онуків. Але в лікарні в день операції був без групи підтримки, бо ті не встигли доїхати, – йдеться у сюжеті СТБ. 

Донорські органи належали 42-річному чоловікові, який помер від інсульту. Але його рідні після того, як лікарі констатували смерть мозку, погодилися підписати згоду на донорство, аби частина близької людини продовжила комусь життя. 

Перед тим, як вилучити органи, пам'ять чоловіка-донора лікарі вшановують хвилиною мовчання. Кажуть, так робитимуть завжди. Спершу дістають серце, його консервують у спеціальному розчині. За кілька хвилин ковельські лікарі одну за одною дістають нирки. Керує процесом Олег Самчук, головний лікар. Він торік загорівся бажанням розпочати  трансплантацію в Україні. 

Пацієнта охолоджують до 28 градусів. А потім з грудей дістають його хворе серце, востаннє воно скорочується на столі. Минає 40 хвилин – і нове серце починає битися. 

"Це якась фантастика. Районна лікарня, а працює як науковий інститут. У нас в Києві 15 років не було трансплантації, а тут вже друга", – кардіолог з Києва Борис Тодуров. 

Окрім серця, пересадили нирку й 40-річному Дмитру Ткачуку. Попередні дві нирки чоловікові не підійшли. 

Святослав Німчук, коли прийшов до тями, сказав, що з новим серцем йому дихається набагато краще. Дмитро ж запевнив, що щойно встане з ліжка, здійснить давню мрію – подорожуватиме.

Пацієнти з лікарями дякують родичам, які дали згоду на донорство. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів