Поділитись:

Навіщо Луцьку Стратегія розвитку та якою вона має бути (відео)

Середа, 16 грудня 2020, 19:30
Навіщо Луцьку Стратегія розвитку та якою вона має бути (відео)

Депутат Громадянського Руху "СВІДОМІ" Михайло Наход вважає за необхідне якнайшвидше підготувати Стратегію розвитку Луцької громади як базовий документ на наступне десятиліття.

Про це він розповів в ефірі Громадського інтерактивного телебачення.

Упродовж багатьох років Луцьк не мав Стратегії розвитку міста. На думку депутата, так сталося, тому що не було політичної волі керівництва міста і  соціального запиту на її створення.

Хоча, зауважив Михайло Наход, за часів Богдана Шиби певні кроки робили, щоб вона з'явилася, але завжди щось заважало, переключалися на поточні питання, а Стратегію відкладали в довгий ящик. 

"Я вважаю, що так не має бути... Богдан Шиба дуже гордився, що розробили перший Генеральний план міста, прийняли його. Це, фактично, і було основною частиною майбутньої Стратегії", – зазначив він. 

Згодом, під час першої каденції Миколи Романюка, вирішували більше тактичні питання, але не займалися Стратегією. Проте вже за нової каденції Микола Романюк почав роботу над Стратегією – проводилися стратегічні сесії, були виділені певні кошти, була створена робоча група. Та коли міського голови не стало – змінилася політична команда, Луцькрада досить довго і з конфліктами розпочинала роботу.

Навіщо Луцьку Стратегія розвитку та якою вона має бути (відео)

Проте, зі слів обранця громади, за останні два роки були й позитивні кроки: місто почало трошки дивитися в напрямку Стратегічного плану, зокрема були розроблені і прийняті Стратегічні напрямки розвитку міста Луцька, затверджені Луцькрадою в кінці 2018 року. 

"В тих Стратегічних напрямках було три основні напрямки і 15-20 додаткових. На 70 % цей документ складався з пропозицій нашої команди, внесених Андрієм Покровським", – зауважив Михайло Наход.

Коли стало зрозуміло, що до Луцька можуть приєднатися багато навколишніх населених пунктів, роботу над Стратегією пригальмували. І в цьому, переконаний депутат, є певний позитив.

"Зараз ми точно знаємо, що в нас, крім Луцька, є 35 населених пунктів. Це досить значна територія. І Стратегію потрібно починати практично з нуля", – пояснив він.

Михайло Наход додав, що після прийняття бюджету 2021 року він особисто буде ініціювати дати новий старт Стратегічному плануванню розвитку Луцької громади. І, з його слів, в наступному році, максимум в 2022-му, громада отримає Стратегію, яка буде розрахована на 10-15 років.

"Це має бути відкритий документ, в розробці якого візьмуть участь представники різних середовищ і сфер: підприємці, освітяни, історики і т.д., – розповів депутат від Громадянського Руху "СВІДОМІ". – Є вже і український міжнародний досвід, як зробити якісну Стратегію. Орієнтовно на це потрібен рік. Якщо є політична воля, року має вистачити. Якщо не буде знову якихось катаклізмів, пандемій.. Тут питання – тільки зібрати фахівців... Я докладу усіх зусиль, щоб над ним (документом, – К.) почалася робота і якнайшвидше він був підготовлений".

Михайло Наход зазначив, що дуже погано, коли громада розвивається не маючи кінцевих цілей, або хоча б проміжних завдань. На думку депутата, хорошою точкою відліку може бути 2029 рік – 600-річчя від З'їзду європейських монархів у Луцьку.

"Дев'ять років – нібито значний відрізок часу, але насправді ці дев'ять років швидко минуть. Ми маємо зробити потужний захід чи серію заходів до цієї дати. Для цього потрібно привести Старе місто в нормальний стан, реалізувати не один інфрастуктурний об'єкт. Це може бути як своєрідний проміжний фініш в досягненні хоча  боднієї з цілей, закладених Стратегією", – вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів