Поділитись:

Шведський кінофестиваль влаштовує масовий сеанс гіпнозу перед показом фільмів (відео)

Субота, 08 січня 2022, 03:56
Шведський кінофестиваль влаштовує масовий сеанс гіпнозу перед показом фільмів (відео)

Ґетеборзький кінофестиваль, який щорічно проводять у Швеції, влаштовує експеримент із масовим гіпнозом глядачів перед кіносеансом, щоб посилити враження від фільму.

Про це пише Суспільне.

У якості експерименту сеанси масового гіпнозу влаштують перед показами трьох картин: «Пам'яті» Апічатпонга Вірасетакула з Тільдою Свінтон, що взяла приз журі в Каннах, «Країна мрій» Шоджа Азарі та Ширін Нешат, прем'єра якої відбулася на Венеціанському кінофестивалі у 2021 році, а також стрічки данського режисера Крістіана Тафдрупа «Не говори нікому».

Перед кожним фільмом гіпнотизер проводитиме масовий гіпноз із головної сцени Stora Teatern у Гетеборзі. Трансформуючи душевний стан глядачів відповідно до настрою та теми фільму, після показ гіпноз зніматимуть. Фестиваль випустив промо-трейлер, у якому «Гіпнотичне кіно» названо «експериментом зі зміни свідомості». У ролику гіпнотизер у костюмі перед спіральним вихором просить глядачку «відкрити очі». Гіпноз передбачає зосередженість уваги, що знижує периферійну свідомість.

Перегляд фільмів у кінотеатрі має схожий ефект, стверджує художній керівник Гетеборзького фестивалю Йонас Голмберг: «Кінотеатри та гіпноз виникли наприкінці XIX ст. Якщо подивитися на раннє кіно – Мельєса, Гріффіта – воно повністю наповнене гіпнозом. Я не думаю, що це збіг. Є дуже, дуже велика схожість між гіпнозом і переглядом фільму, особливо в кінотеатрі».

За словами Голмберга, цим експериментом організатори хочуть порушити питання підпорядкування, трансгресії та контролю, які стали актуальними на тлі обмежень, спричинених пандемією.

Покази «Гіпнотичного кіно пройдуть у музичному театрі Stora Teatern: «Країна мрій» 30 січня, «Пам'ять» 2 лютого та «Не говори нікому» 6 лютого. Організатори сподіваються, що пандемія не зірве їхні плани та розраховують запустити онлайн-програму для тих, хто не зможе приїхати до Швеції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
26 січня 2024
20 грудня 2023
13 грудня 2023
22 вересня 2023
21 вересня 2023
14 вересня 2023
29 червня 2023
04 червня 2023