Поділитись:

«Нульове» розмитнення авто та вантажів: у Волинській митниці розповіли деталі (відео)

Субота, 16 квітня 2022, 17:25
«Нульове» розмитнення авто та вантажів: у Волинській митниці розповіли деталі (відео)

фото ілюстративне

В українському законодавстві запрацювало нововведення під час імпорту транспортних засобів на період воєнного стану.

Про нове в розмитненні автомобілів і вантажів Андрію Гнатюку розповів начальник Волинської митниці Микола Татарчук.

Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» передбачено звільнення на період воєнного стану від сплати мита, акцизного податку та податку на додану вартість під час ввезення фізичними особами транспортних засобів, зокрема легковиків, причепів, вантажних автомобілів та автомобілів, призначених для перевезення 10 пасажирів та більше.

«В такому випадку декларування відбувається у звичний спосіб – через електронне декларування, але без сплати митних платежів», – зазначив Микола Татарчук.

Микола Тетерчук наголосив: в законі йдеться саме про звільнення від сплати митних платежів, а не про відтермінування, перенесення чи інший спосіб відкладення цих сплат.

Механізм «нульового розмитнення» має певні умови:

  • відповідність екостандарту для легкових автомобілів не нижче «ЄВРО-2», для вантажних – не нижче «ЄВРО-5»;
  • попри звільнення від митних платежів, вартість ввезених автомобілів буде контролюватися митницею, адже в майбутньому вона впливатиме на нарахування митних платежів. Окрім того, при реєстрації в сервісних центрах передбачена сплата до Пенсійного фонду, яка становить 3 – 5 відсотків, залежно від вартості авто;
  • вік автомобіля не має значення.

Розмитнити автомобіль можна на місці або здійснити попереднє митне оформлення – подати попередній документ і прослідувати на будь-який підрозділ митниці, який знаходиться всередині, і завершити митне оформлення.

«Важливий аспект: законом передбачене оформлення упродовж однієї години», – зазначив Микола Татарчук.

Розмитнити авто можна і безпосередньо в пункті пропуску, але потрібно скористатися послугами декларанта, щоб зробити це максимально швидко.

Автомобіль потрібно розмитнити упродовж п'яти днів з моменту перетину кордону. 

Законом не передбачене кількісне обмеження ввезених автомобілів для однієї особи.

Зазначається, що для фізичних осіб передбачене повне звільнення від мита, акцизу та ПДВ, тоді як для юридичних осіб є звільнення від сплати мита на всі групи товарів, окрім підакцизних товарів, зокрема тютюнових виробів, алкоголю.

Для ввезення товарів необхідні відповідні сертифікати, які підтверджують законність перевезення товарів та для контролю їх якості.

Більше інформації – у відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 квітня 2024
22 квітня 2024
15 квітня 2024
08 квітня 2024
04 квітня 2024
01 квітня 2024
21 березня 2024
13 березня 2024
28 лютого 2024