Поділитись:

У Луцькій стоматполіклініці меддиректор незаконно обіймає посаду

Автор: Максим Косюр |
Вівторок, 05 грудня 2023, 19:19
Фото для колажу - Волинські Новини
Фото для колажу - Волинські Новини

У Луцькій міській стоматологічній поліклініці посаду медичного директора віддали людині, яка не має профільної стоматологічної освіти.

Про це журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» стало відомо з власних джерел.

Раніше медичним директором стоматології була Любов Яковчук (Качмар), чиї інтереси лобіює міський голова Ігор Поліщук, завдяки якому вона у вересні й отримала крісло директорки. Ще у жовтні 2022 року мер Луцька публічно розкритикував роботу директорки КП «Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка» Світлани Черниш, що стало початком «зачистки» для «своєї» людини, про що повідомляло наше видання. Це потягнуло за собою ряд подій, в результаті яких директоркою й стала його протеже пані Любов Яковчук.

Після, так би мовити, підвищення Яковчук, на посаду медичного директора призначили Марину Степанівну Орел, яка, за нашими даними, не має відповідної для цього кваліфікації. Раніше вона працювала на посаді головного спеціаліста відділу державного контролю Держпродспоживслужби, а навчалась на санітарно-гігієнічному факультеті.

Орел Марина СтепанівнаОрел Марина Степанівна

Ми направили запит на доступ до публічної інформації, аби з'ясувати, які саме кваліфікаційні вимоги висуває КП «Луцька міська стоматполіклініка» та чи відповідає їм чинний меддиректор, й тут розпочалось найцікавіше.

Три запити, але диплом не показують

Ми направили у поліклініку ряд запитів з проханням надати нам посадові інструкції, штатний розпис та копії документів медичного директора, які б засвідчували його відповідність займані посаді. З відповідей ми дізналися, що перед призначенням Марини Орел кваліфікаційні вимоги до медичного директора у стоматполіклініці знизили.

У посадовій інструкції, яка була чинна до її призначення, зазначено, що меддиректор має відповідати таким вимогам:

«Вища освіта II рівня за ступенем магістра та спеціальністю у галузі знань «Охорона здоров'я» з наступної спеціалізації «Організації і управління охороною здоров'я». Стаж роботи на керівних посадах не менше 3-х років або стаж роботи за основною лікарською спеціальністю не менше 5 років», – йдеться у документі.

Кваліфікаційні вимоги, які були чинні у 2022 роціКваліфікаційні вимоги, які були чинні у 2022 році

Проте у новій посадовій інструкції, яку затвердили 2 жовтня 2023 року, вимоги до працівника вже інші:

«Вища освіта II рівня за ступенем магістра та спеціальністю у галузі знань «Охорона здоров'я» з наступної спеціалізації «Організації і управління охороною здоров'я». Стаж роботи не менше 3-х років стажу роботи за основною (лікарською) або одного року на керівних поадах», – йдеться у документі.

Кваліфікаційні вимоги станом на 2023 рікКваліфікаційні вимоги станом на 2023 рік

Виходить, що перед призначенням Марини Орел медичний директор повинен був мати три роки стажу на керівних посадах та п'ять років працювати за основною лікарською спеціальністю (стоматологія). Проте з призначенням пані Марини вимоги зменшилися: три роки стажу за основною лікарською спеціальністю або рік роботи на керівних роботах. Тобто, за новими вимогами, їй навіть не треба працювати стоматологом, а достатньо лише рік досвіду на керівній посаді. Хоча сама ж директорка заявляла, що в клініці мають працювати професіонали, а тут виходить, що вимоги до «професіоналів» зменшують.

В одному із запитів ми також просили надати нам копію диплома Марини Орел, адже, за інформацією наших джерел, у неї немає стоматологічної освіти. Проте у поліклініці нам в цьому відмовили. Лише розповіли, що у 2009 році вона закінчила Харківський національний медичний університет, де здобула повну вищу медичну освіту в галузі знань «Охорона здоров'я», кваліфікація – лікар. Також зазначили, що стаж роботи за лікарською спеціальністю 6 років та 9 місяців.

За інформацією нашого джерела, яке є дотичним до медичної сфери, такої спеціальності як «лікар» бути не може.

«Вам надали безглузду та безграмотну відповідь по усім позиціям. Вам написали «кваліфікація – лікар». Такого поняття не існує. Лікар – це спеціальність. А кваліфікація лікаря визначається атестаційною комісією за трьома кваліфікаційними категоріями: друга (5 років стажу за певною спеціальністю), перша (7 років), вища (понад 10 років). Виникає питання, яка кваліфікація у даного медичного директора та за якою спеціальністю?» – зазначає наше джерело.

Орел Марина СтепанівнаОрел Марина Степанівна

У стоматполіклініці не конкретизували, за якою лікарською спеціальністю пані Марина отримала 6 років та 9 місяців стажу. Адже, відповідно до закону, у закладі стоматології має працювати саме стоматолог. Окрім цього, вона повинна була отримати спеціалізацію «Організації і управління охороною здоров'я», але чи є у неї ця кваліфікація, керівництво відповіді не дає. До всього нам і не повідомили, чи має вона відповідний стаж роботи на керівних посадах.

Цікавим є той факт, що наказ про призначення Марини Степанівни медичним директором підписали 29 вересня 2023 року (на цей час діяли ще старі кваліфікаційні вимоги), але до роботи вона мала приступати з 2 жовтня цього ж року (саме у цей день затвердили нові кваліфікаційні вимоги). Якщо ж співбесіду з нею проводили до 2 жовтня, то це може означати, що вона вже тоді не відповідала вимогам і не могла посісти крісло меддиректора, але чомусь її таки взяли на роботу.

Наказ про прийняття на роботу Марини ОрелНаказ про прийняття на роботу Марини Орел

Що каже закон?

Згідно з довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (охорона здоров'я), медичний директор має отримати спеціалізацію відповідно до того закладу, в якому працює. Якщо йде мова про стоматологію, то й меддиректор має бути стоматологом. Але надавати копію диплома Марини Орел Луцька стоматклініка двічі відмовилась і ще один раз просто зазначила, що пані Марина є лікарем. Крім того, вона повинна мати спеціалізацію з «Організації і управління охороною здоров'я», що також у поліклініці не підтвердили.

Кваліфікаційні вимогиКваліфікаційні вимоги

У відмовах Луцька стоматполіклініка посилалась на закон про захист персональних даних, мовляв, такі дані Марини Ореле є конфіденційними й їх розголошувати не можна. Проте відповідно до ч. 2 ст. 5 ЗУ «Про захист персональних даних», персональні дані, що стосуються здійснення особою посадових або службових повноважень не є конфіденційною інформацією.

Зауважимо також той момент, що у своїх попередніх відповідях стоматполіклініка надіслала нам копію наказу про призначення пані Марини на посаду медичного директора. У ньому був зазначений номер картки платника податків, який і підпадає під «персональні дані», проте його нам чомусь показали, хоч всіляко відмовляються показати диплом тієї ж Марини Орел.

Чи має Марина Орел стоматологічну освіту?

На жаль, цього ми поки не дізнаємось, адже керівництво Луцької міської стоматполіклініки всіляко приховує ці дані та відмовляється показати диплом спеціалістки.

Ці відмови наші журналісти вважають протиправними, тому за захистом своїх прав на цю суспільно-важливу інформацію звернись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав люди Дмитра Лубінця.

Про результати розгляду цього звернення ми розповімо згодом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
18:35
19 квітня 2024
15:56
03 квітня 2024
19:05
29 березня 2024
27 березня 2024
19:30
22 березня 2024
12:44
21 березня 2024
17:46